Vi passar bra ihop!

Jag fick svar från telecomföretaget angående den vidriga googlingen och det var väl väntat att de inte lämnar ut några uppgifter, var mest nyfiken på om de skulle använda sig av något annat än ett standardsvar. (De hade en mall.) Men jag släpper inte det där med IP-nummer. Varför vet annonsörer mer om oss via vårt IP-nummer än vi själva gör och varför är det inte officiellt vårt ID-nummer på www?

Det ses inte som konstigt att Hitta, Eniro och Birthday har mitt namn, min adress, mitt personnummer och min mail (om jag fyller i den) – Ratsit har till och med min inkomst – men just IP-nummer anses vara så personligt. Om du ringer mig ser jag ditt nummer. Om du besöker min blogg ser jag ditt IP-nummer. Företagen kan berätta mängder om dig, vad du har för kön, var du bor, vad du har för intressen osv genom att följa ditt IP-nummer, men det är inte en information som du kontrollerar, äger och delar ut. Du ger bara bort den varje gång du använder internet.

Visst finns det sajter och plugins som gör att du kan surfa under radarn men för mig, som är väldigt nyfiken på vad min internetnärvaro säger om mig, skulle jag dels vilja ha en sammanfattning om vilka uppgifter vilka företag fått in om mig i slutet av månaden (i utbyte mot en utbetalning?) och dels samla in statistik om mina surfvanor.

Det var länge tal om att Twitter skulle komma med ett statistikverktyg men än så länge tillgodoser andra sajter med det. Instagram har flera olika sajter, som Statigram, där du kan se din statistik. Pinterest har säkert flera sajter, jag använder en av dem. Min blogg använder Statigram. LinkedIn har börjat med lite stats. Spotify delar inte med sig av så mycket längre, förut kunde jag i alla fall se vilka låtar jag spelade alldeles för ofta. För att inte tala om alla andra sajter jag besöker (som min mail till exempel).

Tänk om mitt IP var mitt ID och att jag via det samlade in all denna statistik för den ultimata insighten? Om mig själv. Den mest personliga överblicken någonsin över vad jag läser, lyssnar på och delar med mig av. Är det inte först då vi kan börja prata om en valuta? Och säga Hej företaget, jag stämmer in på din målgrupp! Vill du rikta din reklam mot mig? Och betala för det. Är jag helt ute och cyklar?