Bibblan

Tanken på böcker som vintage skapar genast ett romantiskt skimmer över bibliotek tycker jag. Det kanske är därför jag trivs så bra där? Nåväl! Härmed tänkte jag lista tre saker som du kanske inte känner till om bibliotek och som troligtvis kommer få dig att damma av bibliotekskortet redan inom ett par minuter!

  • Du kan besöka bibliotek var som helst i staden för att få tag på just den boken du önskar läsa – sök på hemsidan efter vilket bibliotek som har den titeln du söker efter hemma – och sen lämnar du tillbaka den var helst det passar dig på närmaste bibliotek.
  • Om du inte har hunnit läsa klart de böcker du lånat (jag har exempelvis åtta stycken hemma hos mig nu som kommer ta några kvällar till i badet innan de är luslästa) loggar du in med ditt bibliotekskort på www och lånar om dem med ett enkelt knapptryck. Är du inloggad kan du dessutom göra minneslistor så att du kan hålla koll på alla böcker du vill läsa.
  • Hittar du inte boken du letar efter? Mot en avgift på 10 riksdaler kan du be att ditt bibliotek tar in den till dig. Det kallar jag service!

Det är något evinnerligt smart med bibliotek som jag tror att vi kan lära oss mycket av. Idén med att alla böcker finns tillgängliga för alla, att vi får låna hur många som helst (max 50) utan kostnad men med ett visst ansvar är ju inte bara vackert – ur ett miljöperspektiv är det dessutom smått fantastiskt att böckerna återanvänds från ett århundrade till ett annat!

Elsa Billgren har precis börjat låna ut klänningar, främst bröllopsklänningar, till överlyckliga unga damer och det är precis sådana initiativ jag menar. Missa inte hennes Stora vintageguide! Låna lugnt!