Miss Dot-A-Lot.

Jag gillade verkligen det Hampus sa på Twittercensus om att vi måste sluta prata om Twitter som en kanal, har tänkt på det länge. Twitter är en högst personlig upplevelse och när vi pratar om ”Twitter” så pratar vi alltid om helt olika saker. Du följer inte de jag följer, pratar inte med de jag pratar, läser inte det jag läser. Men vi glömmer ofta bort det.

I Sverige finns det 475 000 konton, 220 000 av dem är aktiva varje månad men endast 80 000 är aktiva varje dag. Är du nyfiken på vilket kluster du tillhör så kika på grafen, jag är med min gröna färg nästan hip hop.

På tal om grönt hade jag helt missat den här fina poängen från Gustav Fridolin: ”Det går inte att ens diskutera demokrati eller de frågor politiken ska handskas med om man inte ser de strukturella skillnaderna – i makt, i pengar och attityder – som råder mellan kvinnor och män. Det är tydligt i klimatpolitiken – i vilka som drabbas hårdast av klimatkatastrofen, och i vilka som genererar mest utsläpp. Det är tydligt i jobbpolitiken – i den starkt könssegregerade arbetsmarknaden som är Sveriges. Och det är kanske allra tydligast i den del av Sverige som varit och är mitt yrkesmässiga hem – i skolan.”

Fram för fler genusutbildade lärare!

Ingen kan dock ha missat Jonas Hassan Khemiris öppna brev till Beatrice Ask som slog alla delningsrekord i går. Däremot vill jag gärna lyfta upp Anders Mildners försök att förklara hur en text kan få en sådan spridning på nätet. Missa inte Internetlogiken och Khemiri!

Kort kommentar om Vine: Nej. Ditt innehåll är inte tillräckligt intressant för att sprida vidare.

Gillar du som jag att mäta saker så har Pinterest kommit med ett nytt analysverktyg som Ullis berättar mer om. Gillar du istället katter med kraftigt markerade ögonbryn så finns det också ett knapptryck bort.

Något av det mest intressanta jag läst på sistonde är tanken på att sociala plattformar låter användarna äga sitt innehåll och även ta det med sig vidare till andra plattformar om de så önskar. Forbes skribent tar sin journalistkollega Douglas Rushkoff som exempel (Rushkoff skrev nyligen på CNN om varför han lämnat Facebook i protest).

”Imagine the inconvenience that Rushkoff now faces having unbundled from Facebook. He cannot take his social graph of all his friends and followers with him. He cannot use Facebook as a defacto web passport to authenticate his identity on other sites. He cannot move the content he created on Facebook elsewhere. And he cannot know how what he leaves behind will be used in his absence.”

Det är så otroligt intressant att fundera på hur det kommer se ut framöver. Jag satt på ett mediemöte i går där vi pratade om CTV, Connected TVs, alltså uppkopplade teveapparater.
”Vem av alla inblandade aktörer, teveleverantörer, apptillverkare, kanalbolag osv, kommer få ta del av annonspengarna nu när medielandskapet ändras?” frågade säljaren.
”Glöm inte de som sitter på allt värde”, sa jag. ”Användarna.”

Ett webbpass kanske skulle vända på steken lite.