En rask promenad från Universitet ligger Bergianska trädgården och eftersom det var strålande sol i dag passade det fint att bege sig dit!

Bergianska är ett fantastiskt vackert växthus fullt med träd, buskar, blommor och blader. Det är också varmt och skönt att vistas där inne så en klänning passar perfekt!

De tar 50 kr i inträde och har en underbart vacker presentavdelning med fina vykort, pussel, planscher, presentpapper, brickor mm samt ett café för de som vill ta en fika.

Temperaturen inne i det stora rummet är 18 grader men i de tropiska delarna ligger den nog på 25. Växthuset är indelat i flera olika tropiska zoner, bland annat Kalifornien, Australien och Sydamerika och växterna som växer där finns representerade.

Det är verkligen myset att få känna värmen och se de vackra blommorna men kanske framförallt stormtrivs näsan eftersom det luktar så gott överallt!

Inne i det tropiska klimatet växer palmerna tätt och där finns en hel del växter som man ser som krukväxter i butik, bland annat älghornsbräken som är en gammal favorit.

Bananklasen såg lite lustig ut när den avslutades i ett spröt som sträckte sig ner mot marken.

I ökenrummet får man gå försiktigt om man inte vill ha taggar i sig.

Själva taket är så ståtligt att det kan vara värt ett besök bara för att titta på det.

När man har handlat fika (de serverar inte lunch) kan man gå upp en trappa och sätta sig och få en riktigt bra utsikt över rummen. Ostsmörgåsen var kanon och deras nöt- och kolakaka bland de absolut bästa jag smakat, om inte den bästa.

Jag kan varmt rekommendera ett besök nu i mars när vädret inte kan bestämma sig och solen lyser på en klarblå himmel!