När verkligheten ringer mitt i maten

UNHCR Sverige

Det ringer från ett okänt nummer. Trots att vi väntar in vår mat, trots att jag slutat svara på okända nummer, svarar jag.

Det är UNHCR som ringer.

Deras representant tackar artigt för de pengar jag skänker varje månad men förklarar att de måste höra av sig ändå, på grund av situationen i Syrien. 13,5 miljoner människor är på flykt, säger de. Hälften uppskattas vara barn, säger de. Rätt in i örat, omöjligt att värja sig mot. När jag får frågan om jag kan tänka mig att dubbla mitt månadsgivande svarar jag ja.

Maten kommer in, eller ut, eftersom vi sitter utomhus i det fina vädret. Comfort food i form av mac ‘n’ cheese. Så gott med den krispiga tofun på! När vi ätit klart virvlar blombladen som snö i den ljumma sommarvinden och jag kämpar för att fånga det på film. Vi köper glass, jag väljer mandelglass med choklad på, och så persika. Vid spärrarna till tunnelbanan står tre par och dansar lindy hop till ljudet av en gammal bandspelare. Livet är inte så dumt ändå, hinner jag tänka. Trots allt hemskt som står i tidningarna, trots allt hemskt som hänt den senaste tiden.

När vi åker nerför rulltrappan hajar jag till. Självklart känns livet härligt när solen skiner, det är en av årets finaste dagar. Självklart påverkas inte jag personligen av den orättvisa och sorg som kablas ut i medierna. Vi har ju precis njutit av god mat, vegansk glass och ser fram emot en spännande isländsk fotbollsmatch. Livet fortsätter som förut, oavsett vad som händer i världen. Trots att jag mår så dåligt av det just då, när jag läser om det. Så fungerar människan. Så måste hon fungera.

Mitt liv stannade bara upp några minuter i går kväll, när jag fick ett samtal från 075-757 57 41. Sen kunde kvällen fortsätta som om inget hade hänt. Så om de ringer dig – se möjligheten och svara. De där extra pengarna som dras påverkar inte ditt liv, påverkar inte din kväll. Men de har möjligheten att påverka någon annans. Det är det absolut minsta vi kan göra som privatpersoner. Jag tror att vi kan och vill mycket mer än så. Synd att våra politiker inte lyssnar på sina väljare.

HÄR blir du månadsgivare om du inte redan är det.

 

Read More

Träning i solskenet

Förra veckan var det sista boxningspasset inför sommaren. Sista avancerade yogan. Sista styrketräningspasset. Sista yogan. Vi tränar rätt mycket på jobbet med andra ord!

I dag tog vi därför saken i egna händer, så att säga, genom att jogga bort till vattnet i det fina vädret. På vägen till den stora gräsmattan tog vi bänkar, gräs och rötter till hjälp för våra övningar. Så skönt att komma ut men oj, vad varmt det blev! Nöjda som små barn i en godisaffär efteråt!

Lustfylld träning är den bästa träningen.

Read More

Internationella yogadagen 2016

Vilken position är din favorit?

Read More

Saker man kan göra när det regnar

Regnig-dag-selfie helalf.se

Saker man kan göra när det regnar och man inte vill gå utanför dörren: städa, tvätta, diska, vattna, skura, rensa garderoben, slänga, återvinna, bada, baka, blogga, sortera bilder, skapa album, kamma husdjur, rita, skriva brev, boka resa, ringa mamma, se på TV/dator (fotboll, film, serie), skapa spellistor, spela spel, sova, mysa, äta godis, läsa bok, yoga, göra armhävningar, stå i plankan, ta selfies i bröllopsklänning med pioner i håret och ösa på med filter.

Regnig-dag-selfie helalf.se

Det gäller verkligen att vara påhittig när vädret för tredje helgen (?) på raken sviker stockholmarna.

Regnig-dag-selfie helalf.se

Framförallt gäller det att vara påhittig när man under en sådan här session hör att någon kommer på oväntat besök! Då passar det fint med en vit lögn om att vi precis gift oss. För hur skulle man annars förklara pionerna i håret?

Read More

Klimatsmart mat

IMG_6564

”Att det vi äter påverkar vår hälsa med övervikt, diabetes och hjärt-/kärlsjukdomar som följd är väl känt, men hur det påverkar klimatet och den biologiska mångfalden på planeten är mindre känt.”

Det säger klimatforskaren Johan Rockström som de kommande månaderna kommer forska kring just klimat och mat. Han som för övrigt skulle vara den perfekta representanten för veganer med tanke på hur han tog svenskarna med storm förra sommaren med sitt sommarprat. Så stor potential att inspirera många!

Det finns forskning från bland annat Chalmers, FN och Oxford som redan nu stödjer att vegansk mat är överlägset mest klimatsmart. En person som i dag äter kött släpper i snitt ut 1800 kg växtgasutsläpp per år – för en vegan är den siffran 500 kg. Om du sett Cowspiracy vet du också att djurindustrin är den vanligaste orsaken till att arter utrotas, att den skapar döda zoner i haven osv.

Intressant forskning oavsett!

Men när jag läser artikeln förvånas jag påtagligt när det framgår att Johan inte ens är vegetarian – trots hans huvudämne, trots att det är så lätt, trots alla argument för klimatet. Att Sveriges främsta klimatforskare inte äter veganskt är lite som att Feministiskt Initiativs partiledare skulle avsluta varje homeparty med att säga att kvinnans plats trots allt är i hemmet.

Förhoppningsvis kommer hans forskning leda till politiska beslut som tvingar fram en förändring, kanske till slut även hos honom själv.

Read More

Sojabönornas år

Sojabönor helalf.se

Sojabönor innehåller lika mycket protein som kött och ger oss bland annat mjölk, yoghurt, ost, grädde, glass, tofu, tzay, oumph, korv, kebab, burgare och färs.

Visste du att 9 av 10 sojabönor odlas för att bli djurfoder? Ofta på marker där regnskog har skövlats, till skillnad från vegalternativ där sojabönorna ofta produceras i Europa (info finns på förpackningarna). Djur och natur är en stor fråga här men även energi. Det är ett slöseri med jordens resurser att ge bönorna till djuren istället för att äta dem själva då djuren konsumerar enormt mycket foder (och vatten) i förhållande till mängden gram kött som produceras.

FNs generalförsamling har utsett 2016 till baljväxternas år för att uppmärksamma att baljväxterna är minst sagt klimatsmarta och nyttiga, de innehåller både fiber, mineraler, vitaminer och proteiner. Därför vill jag uppmärksamma min sojabönsodling som planterats ut på kolonin!

Håll tummarna för edamamebönor med havssalt på till hösten!

Read More

The Pretty Dress Company

Pretty Dress Company Pretty Dress Company Pretty Dress Company Pretty Dress Company Pretty Dress Company Pretty Dress Company Pretty Dress Company Pretty Dress Company

Av en slump hittade jag The Pretty Dress Company på Instagram och om jag bara hade råd skulle jag byta ut hela min garderob mot alla fantastiska klänningar de har att erbjuda. Modellerna är helt perfekta, precis min smak. Helt galen i de broderade rosorna också. Påminner om Ida Sjöstedts fina.

Ida Sjöstedt

Sjukt sugen på att beställa en men kan helt enkelt inte bestämma mig! Utöver det hör jag ett eko när jag öppnar plånboken.

Read More