Gissa juicen!

Green juice

När förra årets julklapp avslöjades kändes det nästan ironiskt. En råsaftscentrifug? Vilken hipsterflirt!

Fresh juice

I år när längtan efter att äta mer frukt och grönt är större än någonsin passar den helt perfekt. Ser fram emot att Juiceverket släpper en bok senare i vår! Hipsternivån fortsatt hög med andra ord.

Read More

På tal om vegetarianer och semi-vegetarianer

Min hagturné den här sommaren fortsätter.

Ämnet ”vegetarianer” kom upp på tapeten innan helgen då det uppdagades att ICA släppt en serie produkter som de kallar för vegetariska. Reaktionerna på deras Facebook-sida lät inte vänta på sig och bottnar i att det hade varit så enkelt att göra dem veganska till att börja med.

Enligt Livsmedelsverket vägledning är det inte tillåtet att marknadsföra livsmedel som vegetariska om de innehåller animalier.

5.3.1.9 Vegetabilisk, vegetarisk
Om livsmedel betecknas vegetabiliska, vegetariska eller liknande kan konsumenten uppfatta detta som att ingen animalisk ingrediens – inklusive tillsatser av animaliskt ursprung – ingår i livsmedlet. Märkning med vegetabiliska, vegetariska eller liknande uttryck kan således anses som vilseledande om animalisk ingrediens eller tillsats av animaliskt ursprung ingår i livsmedlet.

Tyvärr tror jag att vi som djurvänner mest vilseleder oss själva genom att använda ordet vegetarian när vi egentligen menar lakto-ovo-läder-vegetarian. Vi lurar oss själva att vi gör något bra för djuren och blundar samtidigt för allt lidande vi faktiskt åsamkar dem. Jag vet precis hur det är, jag var länge en av dem.

Read More

Inzoomade muskler och annat härligt

Träning

Det är smått fantastiskt att känna hur positivt kroppen reagerar på att träna och yoga varje dag! Har jag sagt det förut? Det är nästan det enda jag kan tänka på! I ditt ansikte, fjant-januari! Jag kan inte riktigt förstå varför jag spenderat så många år i soffan när det här är så mycket roligare? Även om yogan visserligen sker i vardagsrummet, på golvet, framför datorn! Och som jag längtar dit, varje dag!

De yogabilder jag ber min kille ta är oftast av så dålig kvalitet (på grund av en orimligt lång och mörk årstid) vilket leder till att jag inte publicerar dessa på internet men däremot skickar jag nästan dagligen bilder till min bästis via Instagram för att visa hur bra det går och kanske även delvis för att driva henne till vansinne. Hon tränar inför sitt bröllop i sommar så jag peppar/psykar henne genom att skicka bilder på mina inzoomade biceps och påhittade yogaposer.

Precis som alkohol och kött tillhör träning upplysningsvis kategorin som provocerar folk. För att vi speglar oss i vad andra gör. Till och med min mamma suckar när jag glatt säger att vi har varit och tränat. Var är spinningpass-peppen? Jag får visserligen också glada tillrop på Instagram från vänner som börjat yoga med Adriene efter att ha läst mina tidigare inlägg. Så kul! Det krävs banne mig enorm vilja för att se saker från den ljusa sidan så här års!

Sa jag att jag körde cirkelträning halv tio i går kväll? Magiskt!

Read More

”Kan vi verkligen klara oss utan bönder?”

Ängavallen våren 2014

Jag lyssnar på ett klipp från P1 där de diskuterar den kris som mjölkbönder befinner sig i och kommer ha svårt att ta sig ur. Inte bara svenska, mjölk är en global marknad så våra bönder påverkas både av ryskt importstopp och kinesisk mättnad. Problemet är att bönderna inte producerar mjölk efter marknadens behov utan för mycket vilket inte går ihop med det nuvarande världsläget och därför pressas mjölkpriserna, om jag har förstått det hela rätt.

Det är i alla fall tydligt att för 30 år sen fick mjölkbönderna bättre betalt för mjölken än de får i dag. Den låga räntan räknas som ett ljus i mörkret för deras bransch men om den stiger är det citat kört. Enligt en mjölkbonde som intervjuas är situationen ohållbar, bönderna gråter för att de inte kan betala sina räkningar och han vill att samhället ska hjälpa dem bekosta de här politiska klammeriet.

Jag önskar att det var så lätt som att de kunde börja odla havre istället.

Som konkurrensnackdelar för Sveriges mjölkbönder nämns, nästan i förbigående, ”byggnationer och beteskrav” som exempel på utgifter som påverkar kostnaderna för att producera. I klarspråk pratar de gissningsvis om de stallar som måste byggas om så att hälften av alla svenska mjölkkor slipper stå uppbundna, fastbundna, orörliga, hela året. Med undantag för när de får gå på bete under sommaren så att vi kan hävda att öppna landskap är anledningen till att de behandlas som de gör. Med andra ord, det nyss nämnda beteskravet som ju Astrid Lindgren delvis ligger bakom.

Är det verkligen där vi ska spara in pengarna?

Arla har ju förresten en ny business på gång. Tofu! Det känns ju naturligt att den tusenåriga produkten ska produceras av mjölk och inte soja. I deras ansökan skriver de att de vill ta fram en produkt som liknar tofu i smak, konsistens och utseende. It’s like tofu but made of milk!

Citat om mjölkkrisen

”Det har aldrig druckits så mycket mjölk 2014 som, hehe, som detta år.”

Näringsminister Sven-Erik Bucht 

”Mjölken håller snabbt på att förlora sin ställning som hushållets viktigaste basföda. I dag häller vi i oss mindre än hälften så mycket mjölk som för femtio år sedan.”

SVT

”Arlachefen Peder Tuborgh pratar entusiastiskt om den ljusa framtid som väntar svenska mjölkbönder, ja mjölkbönder i hela världen.”

Dagens nyheter

Read More

Ge mig Stella McCartneys tonårskollektion, nu!

Stella5__1

Stella McCartneys samarbete med Adidas inkluderar nu även en billigare kollektion kallad Stellasport riktad mot tonåringar där jag tror mig ingå. Den här sporttoppen väcker nämligen ett orimligt ha-begär med tanke på hur oeffektiv den ser ut. Men ryggen!

Stella6 Stella5

Wow.

Stella3

Och så fin färg på den här baddräkten!

Tyvärr är det oerhört svårt att spontanhandla på nätet när bara en modell används och hennes kroppstyp inte alls påminner om min.

Stella1

Varför inte ha med tre stycken tjejer som representerar S, M och L? Och kanske till och med har bröst?

Älskar det röda och rosa märket mot det grå trycket!

Stella2

De här skulle jag kunna köpa bara för att gå runt hemma i. Mums!

Read More

Lakto-ovo-läder-vegetarian

cereals_en

Vi äter såna sinnessjuka mängder djur varje år men vad många inte tänker på är hur många liv som faktiskt slängs i vasken eller soporna. (Det var för övrigt en av de största anledningarna till att jag slutade äta kött, jag kunde inte se på köttfärsen i diskhon utan att tänka på alla liv som låg där.) Ungefär 20% av det kött som produceras globalt slängs vilket motsvarar sjuttiofem miljoner kor.

75 000 000 liv.

Det pratas en del om att de som äter både kött och vegetariskt bör kallas för semi-vegetarianer. Det får mig att fundera på ordet vegetarian, som ju egentligen betyder vegan, men främst används för att beskriva de som äter mjölk- och äggprodukter, ibland till och med fisk. Sällan nämner vi att många vegetarianer även använder skor, väskor, möbler och kläder som är gjorda av djurhud vilket urvattnar begreppet, rejält.

  • De som äter mjölkprodukter stöder produktionen av kalvar som slaktas och mjölkkor som blir till köttfärs när de går i pension vid fem års ålder.
  • De som äter ägg stöder produktionen av kycklingar där varannan kyckling, dvs pojkarna, mals eller gasas till döds så fort de sorterats ut efter födseln.
  • De som köper läder, skinn, dun, ull och päls stöder produktionen av djurhud, hår och kroppar.

Ska de kallas lakto-ovo-läder-vegetarianer? Eller är de egentligen semi-vegetarianer?

Read More

Surfers äntligen i Stockholm!

Surfers Stockholm! Regeringsgatan 88! Tofu, aubergine och sojabönor, i din mun. #vadveganeräter

Den populära restaurangen Surfers i Visby finns nu även i Stockholm. Besök dem på Rådmansgatan 88!

Det här beställde vi:

Mao dou
Sojabönor med sichuanpeppar, ingefära och salt – du kommer aldrig gå tillbaka till flingsalt.

Fiskdoftande aubergine
Med chilibönpasta och vitlök – kryddade som fisken i Kina men helt vegetariska.

Ingefärsdoftande tofu
På uråldrigt hemligt recept – täckta av ett klibbigt och kletigt skal, så goda!

Tofu i röd olja
Stark och bedövande – den värmande känslan smyger sig på en på ett riktigt lurigt sätt!

Den röda alkoholfria drinken med vattenmelon, jordgubbar och passionsfrukt gjorde det här kalaset lite extra festligt. Varsågod, mitt absolut bästa helgtips!

Read More

Ännu mera vego!

Mums! Stekt ris med spetskål, morötter och krispig currytofu. #vadveganeräter

Vi betar av kokboken Mera vego här hemma och två av tre rätter har varit riktigt goda! Ovan, stekt ris med spetskål, morötter och currytofu, nedan en linsgryta med spenat och blomkål (som övertygade min vän Filip om att köpa ett ex av boken).

Så god currygryta med linser och blomkål från #MeraVego! #vadveganeräter

Lisa Bjärbo, en av författarna, avslöjade på Instagram att det kommer en uppföljare senare i år, Ännu mera vego. Såklart! Tipsade i kommentarsfältet om att ta med råd om hur man veganiserar alla rätter, det är ju så enkelt gjort! Håll tummarna!

Och jepp, alla rätter blir godare med jordnötter till!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Read More