Skärmavbild 2014-12-19 kl. 17.32.43

Den värsta filmen du någonsin kommer se?

PETA i Asien har filmat hur det går till när hemlösa hundar fångas in, slås ihjäl och blir till läder som säljs omärkt över hela världen. Utan att konsumenterna vet om det. Det går inte att känna någon skillnad. ”Made in China”.

Alla skärp, väskor, plånböcker, handskar och skor gjorda av läder representerar den här typen av fruktansvärt lidande och en utdragen, plågsam död. Räcker det då att må dåligt? Eller är det bästa alternativet att sluta betala männen i videon som gör såhär?

Det är hemskt att se hundarna komma skuttandes ut genom dörren och bli slagna medvetslösa. Men det här är faktiskt inte den värsta filmen jag sett. Det om något är sorgligt.

Skriv på Djurens rätts namninsamling så att de kan övertyga fler företag att sluta köpa in skinn och läder.

Read More

Sponsrad video: Res med Swebus och kom fram i tid

I jul kommer jag ta tåget upp till Umeå och håller tummarna för att det kommer fram i tid men jag packar med lite extra fika i fall att. Vi är många som vill resa miljövänligt men allt för ofta är det synonymt med försening, särskilt nu när snön äntligen har kommit.

För den som vill vara säker på att komma fram i tid kanske bussen är ett bättre alternativ? Swebus kör till fler än 150 orter i Sverige och de har otroliga 98 procents punktlighet. Ha det i åtanke om du funderar på att flyga istället!

Det här inlägget är sponsrat.

Read More

Förbannad frustration

Nämen!

I måndags hängde jag runt i Sickla med Jens och hängde upp lite julbelysning hemma hos honom, i går var jag och Gözde på den svettigaste bikram yogan någonsin, i dag ska jag till min älskade frisör Vicci för att klippa mig (men mest för att snacka feminism, politik och livet) och i morgon ska jag träffa upp Johanna och Hans för årets traditionsenliga julmys på Peppar.

Jag vet inte hur jag lyckades sy ihop en sådan fin vecka precis innan jul men oj, vad det behövs!

Det är jävligt tuffa tider nu, dagarna innan året tar slut. Det stundande, oerhört viktiga extravalet, det sorgliga budgethaveriet, det kränkande Kvinnoregistret…  För att inte nämna några av de fasansfulla händelser som vi  handfallna ser på händer utomlands. Då är det livsnödvändigt för mig med journalister som Niklas Orrenius, Katarina Wennstam och Andreas Ekström. Som sätter ord på det jag känner, så att jag kan andas lite lättare. Men trots deras beundransvärda logiska resonemang så räcker det inte.

Jag vet fortfarande inte vad jag ska göra av alla känslor. De är all over the place, som prinsen sa. Frustration som bubblar upp, som inte får utlopp, som snart måste ut innan jag blir galen. Helst av allt vill jag skrika åt folk på stan att inte rösta på hjärntvättade rasister. På empati- och historielösa nazister. På verklighetsfrånvända fascister. I förtvivlan över att de har politiskt inflytande.

Tack Rossana Dinamarca för att du försöker fånga det så många av oss känner just nu och dessutom fick det att se så enkelt ut.

Read More

Halt som bara den!

Kämpa kylan!

Knästrumpor, löparstrumpor, korta tajts, långa tjocka tajts, långärmad tunn tröja, långärmad tjock tröja, jacka, mössa, vantar och snorpapper. Plus sol! Så såg det ut i söndags när jag var ute och sprang, helt underbart, även om det var lite halt på vägarna.

Idag var jag och Gözde på bikram yoga och höll på att svimma när vi såg att termometern stod på 46,7 grader. Svetten rann och vi höll ut i 90 minuter men det var för varmt för att vilja göra om. Får testa en annan studio i såna fall!

bild 2

Jag har shoppat en så fin tröja med snörning bak som jag tänkte yoga i hemma i helgen. Det är smått fantastiskt att träning har blivit en så naturlig del av vardagen – och helgen – och att jag ser fram emot det varje gång. Ska se om jag kan lura min familj att göra det tillsammans med mig vid tillfälle!

Read More

Testa växtbaserad mjölk nästa gång du går och handlar!

När det kommer till alkohol och kaffe ingår det att man behöver vänja sig. Eller snarare såhär! Alla är överens om att man behöver ”tvinga i sig” det för att så småningom gilla det. Om det är belöningen som gör det upplägget populärt – rus eller pigghet eller vad det nu är, att känna sig vuxen? – kanske en kalvs liv kan funka som morot för att testa växtbaserad mjölk?

Enligt Oatly har deras försäljning ökat med 43% i november jämfört med november förra året. Kul! Förutom havre finns det mjölk baserad på soja, mandel, hasselnötter, cashewnötter och ris. Dessa hittar du på ICA, COOP, Hemköp, precis överallt. Kedjorna har egna varianter (Garant, ICA, Änglamark) men leta även efter märken som Alpro och Lantmännens Go Green.

Det bästa sättet att testa växtbaserad mjölk är att inte dricka den straight up. Använd den som du använder din vanliga mjölk, i smoothies, varm choklad, bakning, kaffe eller te istället. Eller varför inte göra en chiapudding – det sökord som ökat mest i kategorin Mat under 2014 enligt Google? Det finns även växtbaserad matlagningsgrädde, vispgrädde, creme fraiche, ost osv. Läs gärna min guide istället för mjölk!

Varken bönder eller butiker flaggar för att det skulle vara något fel med att dricka kalvens mjölk. För nästan alla anses det naturligt eftersom ”kon ändå producerar mjölk”. Om vi kan gå genom hela livet och tro att det är så mjölkindustrin fungerar så har verkligen Bregottfabriken och liknande kampanjer lyckats med sitt uppdrag. Sjung med i deras julsånger om du vill men ifrågasätt ännu hellre varför det är aldrig någonsin bli vinter i den där fabriken. Om de sa att jorden var platt skulle vi (konsumenter) köpa det med?

Read More