Gröna länkar

Skool of vegan

En ny studie visar att folk påverkas av att se djurrättsliga budskap i sociala medier. Så here goes nothing!

» Study: Online Appeals Impact Individual Meat Consumption And Attitudes

Funderar du på att sluta äta rött kött för att det påverkar klimatet allra mest? Då borde du allvarligt fundera på att inte äta kyckling och fisk som ersättning för de lider allra mest.

» Thinking of giving up red meat? Half measures may end up increasing animal suffering

Vet du vad humant kött är? Nej? Det vet inte någon annan heller. Men i övrigt har du här en utmärkt ordlista i djurrätt, från A till Ö.

» Från A till Ö med djurindustrin

”Äter du djur?” Skulle du välja kött om det hette gris istället för skinka, ko istället för köttfärs, häst istället för hamburgerkött? Forskning visar nu att ordvalet spelar stor roll när vi gör våra val.

» Do you eat meat? What about animals? Scientists slice open a carnivore’s paradox

Visste du att vi kan odla sojabönor ändå upp till Mälardalen? Bönor är proteinrika och yteffektiva, så varför ställer inte fler jordbruk om från mjölk- och köttindustri till växtbaserad dito?

» Bönor så populära att odlare saknas

Lammbonden Adam testade att odla bönor i somras och efter omställningen kan hans skörd mätta tre gånger så många människor som innan.

» Pilotgård mättar fler med bönor

Tryter fantasin? Internet är fullt av veganska recept så jakten på nya favoriträtter kan börja! Bon apetit!

» Tasteline

Read More

Yoga varje jäkla dag

#helenyogar helalf.se

Varje gång jag nämner att vi är ett gäng på jobbet som yogar 6:45 på onsdagar får jag kommentarer om att det är för tidigt, det är för jobbigt att gå upp. Det må vara mörkt och, fuck, det må regna men yogan ger mig så mycket tillbaka och framförallt, när klockan ringer 5:15 är det ett förbannat privilegium att gå upp för att jag vill och har valt det själv och inte för att jag, likt många av mina medresenärer på bussen, kanske måste av (orättvisa) ekonomiska skäl.

#helenyogar helalf.se

Det finns ett tydligt klassperspektiv med yogan och träning som sällan nämns som annat än avundsjuka eller sura kommentarer. #yogaeverydamnday, gärna på en strand i Aruba, och visa upp det du kallar vardag på Instagram. Majoriteten av oss försöker inte få ihop livspusslet på en sandstrand och kanske är det just därför vi ser upp till dessa personer, snarare än de som faktiskt får vårt liv att gå ihop när de går upp mitt i natten för att köra buss, städa eller ta hand om sjuka. Låt gå för det – och absolut inget ont om yogagirl(s) – men träningspoddar som påstår att det handlar om att vilja tillräckligt mycket, och läser upp kritiska kommentarer med gnällig röst, utan att varken erkänna strukturer eller bjuda in andras perspektiv, får mig att gå upp i brygga. Alternativt sidokråka.

Read More

Förstora förstora

Central Park helalf.se

Jag kikade igenom min killes bilder från New York igår, är så sugen på att framkalla och förstora ett helt gäng. IKEA har billiga ramar med vit kant som passar perfekt när man vill gå all in. De heter Fiskbo och kommer i storlekarna 50×70, 40×50, 30×40 och 21×30. Det är inte riktigt glas i ramarna vilket gör dem lättare att kånka hem, hehe!

Central Park sköldpaddor helalf.se

Fastnade för bilder från Brooklyn bridge, soluppgångar och yoga, men även bilder från i somras när vi badade och en på Bamse som är helt magisk. Sen gillar jag de här två från Central park när jag strosar längs den finaste allén i hela stan och försökte fiska sköldpaddor men de passar bättre här på bloggen som en påminnelse om att nyss var allt grönt, grönt.

Read More

Ett förevigt hem – stöd katthem, inte uppfödare

Bamse helalf.se

Bamse fick sitt förevigt hem hos min kille för sexton år sedan. Jag kan bli rörd över hur mycket han uppenbart bryr sig om sin älskade vän. Hans omtanke, hans kärlek, hans hängivenhet. Få kan ens drömma om att få uppleva ett sådant fint och långt förhållande som de har.

Senast i dag pratade han om hur Bamse reagerade som liten kattunge när de möttes för första gången, på katthemmet i Umeå. Lika busig nu som då. Jag frågade om han var lika långhårig, tröttnar aldrig på att höra anekdoter och minnen. Önskar så att det fanns några bilder på honom när han var en liten knodd!

Just nu ligger Bamse bredvid mig och tvättar sig. Det är han bra på! Vi har precis tittat på de tre filmerna från Djurens rätt som handlar om att adoptera katter. Att adoptera ett djur förändrar inte hela världen. Men det kan förändra någons hela värld.

Jag vill tillägga att jag tror att de som träffar ett adopterat djur förändras. Tänker om. Kanske förstår att sluta stödja uppfödare. Och istället tar hand om de 100 000 katter i Sverige som saknar ett förevigt hem. Eller i alla fall en av dem.

Read More

”Du kan importera mjölk, men inte öppna landskap”

Arla kampanj helalf.se

”Du kan importera mjölk, men inte öppna landskap” är det budskap som pryder Arlas senaste kampanj som sitter uppe i varenda busskur i stan. Min spontana tanke är att de kanske borde nämna att de tillsammans med våra svenska bönder i maj fick igenom det förenklade beteskravet som varken gynnar mjölkkor eller öppna landskap.

Om nu betande djur är den enda lösningen svenska bönder har för att bevara biologisk mångfald och öppna landskap kanske vi skulle låta dem leva? Tur att det är fler som jobbar på den frågan! Forskare i Uppsala tror nämligen att vi i framtiden kan låta vilda kor beta fritt.

Uppdatering

6 av 10 kött- och mjölkgårdar i Jämtland hade brister vid kontroll, enligt Länsstyrelsen. Flest brister rörde att kraven för utegångsdjur inte uppfylldes.

Read More

Vad är en väska värd?

bokhöst-helalf.se

Jag fick en väska i födelsedagspresent förra veckan efter att under flera års tid endast ha använt tygpåsar. Det känns oerhört vuxet och min kille, som gav mig presenten, påpekar det varje gång han ser den. En väska full av vuxenpoäng.

Men när jag fick se den här tygpåsen från Bokmässan på Instagram reagerade jag barnsligt nog med att bli avis. När jag kommenterade det var Cecilia gullig nog att skicka hem en till mig, så nu vill jag gå runt och vara mallig i den. Noll vuxenpoäng!

Många verkar tro att vårt lands rasistparti är ett enfrågeparti och det är inte bara fel, det är direkt farligt. Deras politik påverkar exempelvis kultur, medier och kvinnors rättigheter, något vi inte minst ser i Polen just nu.

Väskan

Vad är det som säger att en ynka väska inte kan förändra historien? Fyll den med kunskap!

Read More

Vad kan vi lära oss av den Nya vardagsmaten?

nyavardagsmaten

Reaktionerna på COOPs initiativ Nya Vardagsmaten är till en början så underhållande att jag bokstavligen tar fram popcornpåsen när jag läser kommentarsfälten på Facebook. Kampanjen som går ut på att dela recept och sprida inspiration bygger bland annat på en kampanjsida, en podd och en reklamfilm som uppmuntrar kunderna att äta vegetariskt då och då för miljöns skull, något som har fått svenska bönder att sätta i halsen.

Bristande kunskap

Ju mer jag läser desto sorgligare blir det. Insikten är plötsligt glasklar. Svenska bönder saknar livsviktig kunskap om klimatfrågan och tror att det enda svaret är att äta mer svenskt kött. Några kallar det till och med för klimatsmart och ett flertal ifrågasätter den fakta som ligger till grund för kampanjen.

Svensk fakta

De fakta vi refererar till är för svenskproducerad köttproduktion. Det är forskningsresultat som är välkända och används vid svenska och internationella klimatkonferenser och bla av WWF.

COOP länkar gång på gång till sina källor men ifrågasätts ändå av de som envist påstår att faktan inte stämmer – utan att länka till vare sig forskning eller information som styrker det. Många tolkar det även som att COOP ska sluta sälja kött, något de inte påstår någonstans.

Det här är vad COOP nämner i sin kampanj:

  • Att producera nötkött kräver 10 gånger mer land än det krävs för att producera lika mycket protein i växtform.
  • Att producera nötkött släpper ut 35 gånger mer växthusgaser än att producera motsvarande mängd växtprotein.
  • Att producera nötkött kräver 6 gånger mer vatten än det krävs för att producera lika mycket protein i växtform.

Några väl valda kommentarer:

Ska det vara så svårt att inse att ni har fel? Era ”källor” har också fel. De kommer ju exempelvis från veganer som skriver i eget intresse.

Den stöds inte av fakta. Det ”stöds” av cherrypickad fakta. Bäst att bortse från allt annat.

Godis har i stort sett samma koldioxidutsläpp som kött.

Fråga: Om ni menar att bara 2% av era utsläpp kommer från era transporter, vad är det då för enorma utsläpp ni har som utgör de 98 övriga procenten?

Svar från COOP: Resten av klimatavtrycket kommer från livsmedel.

Kor är inte alls sådana klimatbovar som ni framställer dem som!

biffen-varsta-boven

Hur kan det komma sig att så många reagerar så starkt när all forskning de senaste åren stärker att vi bör minska på vår köttkonsumtion, oavsett var den produceras? Utöver att den egna identiteten som köttbonde ifrågasätts misstänker jag att LRF har ett ansvar här.

LRF är inte nöjda

Ni skickar lixom ut falska fakta! =/ Jag vet flera bönder, högre uppsatta inom ex. LRF som har mailat er och förklarat hur det EGENTLIGEN fungerar, men de har inte fått någon vidare respons…… Jag tycker att ni ska ta itu med de mailen och sedan komma med rätt fakta OCH, faktiskt, en ursäkt…!

LRF skriver själva att det rör sig om äpplen och päron och hänvisar oblygt till rapporten Nötkött och klimat som är framtagen av partiska Svenskt kött. Troligtvis den enda rapporten som skiljer sig åt från övriga men som verkar spela en oerhört stor roll för svenska bönder. Det vore superintressant att jämföra den med exempelvis Naturvådsverkets rapport Köttkonsumtionens klimatpåverkan.

Ingen kan väl missa att mellan raderna känner sig bönderna oerhört ouppskattade som yrkesgrupp. Inget av detta har dock att göra med COOPs kampanj, egentligen. Och verkligen inte med veganer, vem tror du producerar vår mat? Från jord till bord. Ta upp kritiken med den hand som föder er istället.

85% svenskt kött

Vad som inte verkar fastna i kommentarsfälten är att 85% av köttet som säljs hos COOP redan är svenskt. Folk klipper sina medlemskort ändå. Vad kräver de egentligen? Hur mycket är en godkänd nivå? Enbart 100%?

Många uppmuntrar även till att äta närproducerat, bland annat en bonde på Instagram som bor i Ljungby och kommenterar på ett sponsrat inlägg hos en person som bor på Kungsholmen. Har vi kommit överens om hur nära närproducerat är än? Eller är vi överens om att det i vårt avlånga land bara ett försäljningsargument?

Ät svenskt kött varje dag å rädda en svensk bonde!

Det verkar också svårt att sätta sig in i någon annans par skor. Att COOP säljer importerat kött, billigare än det svenska, är förstås en klassfråga. Någon frågar när det är meningen att just hon ska välja det köttet. Det är inte bara ”balkongbiologer” (stadsmänniskor) som har svårt att förstå bönder, även bönder har svårt att förstå familjer som kanske bor utanför stan, som kämpar med att få ihop ekonomin och som saknar kunskap om klimatet. Därför blir den här kampanjen extra viktig.

Gröna kampanjer

Någonstans måste det finnas en förståelse för att alla de kampanjer som gått tidigare, alla reklamfilmer, alla direktutskick varje vecka i brevlådan, som tillsammans nått miljontals människor har stöttat svensk kött- och mjölkproduktion så långt det bara går. Sverige är inte ett isolerat land, vi är en del av resten av världen. Köttkonsumtion är ett globalt problem. Vi kommer aldrig sluta importera mat och det ska vi inte heller göra. Men vi ska stödja den produktion vi tror på. Och det gör vi själva när vi handlar.

Är det något svenska bönder behöver utbildas i så är det hur vi ska gå över från kött-, mjölk- och äggproduktion till en mer miljövänlig, hälsosam och växtbaserad kost. Där har LRF men framförallt politiker ett stort ansvar. Om nu korna behöver vara en del i det för att hålla våra landskap öppna och ge oss gödsel så låt dem vara det. Men fundera på om det behöver innebära att vi dödar dem?

Krishantering

Den här kampanjen är ju ett utmärkt case i krishantering för företag i sociala medier. Hur bemöter man den här typen av målgrupp och den här typen av kommentarer? Kan man dela in dem i personligheter och dra slutsatser om hur de bör bemötas? Är det samma personer om och om igen i alla trådar? Hur uppmärksammar man de som är positiva? Och så vidare. COOP har valt att upprepa sitt budskap om och om igen och hänvisar som sagt till fakta.

Vi delar inte Er uppfattning rörande den svenska miljön. Tack för denna tiden.

Att föra fram ensidiga objektiva fakta är fortfarande inte objektivt enligt mig. (Från samma person som ovan.)

Jag har ytterst svårt för de människor och/eller företag som aktivt medverkar nedmontering av livsmedelsframställning i Sverige. Jag upplever nu att Coop är med i den gruppen. Inte ok.

Jag tror inte 3,4 miljoner medlemmar vill ha en sådan dålig och skuldbeläggande reklam att inte äta kött varje dag….

Nu ska jag åka till Ica och handla rediga köttbitar från svenska gårdar och ett rejält jävla stort glas komjölk!!

Som köttproducent blir jag heligt f-annad! Vad är det för kostymnisse som gjort den här filmen? En vegan som bor i en etage på Södermalm eller?

Jag antar att du då kliver upp och drar av sveriges betesmarker med gräsklipparen, för vem ska hålla dom öppna om inte betesdjuren kan göra det??

(Observera att LRF och svenska bönder i somras fick igenom att försämra beteskravet för korna.)

Ni far med ren och skär osanning om kor och utsläpp. Vi har världens bästa djurhållning och jag rekommenderar alla! Ät mera kött från våra svenska bönder!

Blir det ingen stor avbön och ursäkt för det här senaste veganjippot , så är det sluthandlat på COOP även för vår del.

Kommer inte handla på Coop igen ni har som mål att de gå bönder vi har kvar försvinner.

Jag går/åker till min affär för att handla livsmedel, inte för att få moralkakor nerkörda i halsen.

Detta är något vegan snack som ni sprider.. Inget annat..

COOP har uppenbarligen ett naivt och begränsat synsätt på hur världen fungerar. Den pravdafilm ni på sovjetryskt maner försöker trycka ut i reklamutrymmen får enbart motsatt eeffekt. Här ska ätas kött, massor av kött. Både fläsk och nöt.

Det är intressant att notera att på YouTube skrivs det mest om veganism (som något positivt) och på Twitter händer det inte så mycket kring hashtagen #nyavardagsmaten. När nyheten släpptes på Instagram så möttes den, med undantag för kommentaren Fuck off COOP!, enbart av positiv respons. Kanske blir det då svårt för andra att gå in och gnälla?

Ett tips till företag är med andra ord att det är på Facebook skitstormen huserar så anpassa er strategi efter det.

(Observera att alla citat i det här inlägget har lämnats oredigerade av mig, dvs inga stavfel har rättats till.)

Uppdatering

#nyavardagsmaten

Så här såg det i ut i veckobladet (vecka 39). Jag är osäker på om det lockar någon att äta mer vego?

Read More