Lär känna en vegan: Anna och Stinas 11 tips för dig som funderar på att sluta äta kött

Ett foto publicerat av Anna (@annaasplund)


Jag vill ge utrymme till fler veganer här på bloggen och de här tipsen som Anna skrev inför nyår tycker jag passar fint att börja med! Följ hennes och katten Stinas äventyr på Instagram.

1. Djurens lidande är en viktigare (och starkare) motivation än din egen hälsa, jag lovar. Att välja bort animalier (så gott en kan) är INTE en diet. Det handlar om att välja bort onödigt våld. Precis som du nog redan gör i relation till människor till exempel. :) Fokusera på att du inte vill betala för det du ser som djurplågeri.

2. Se det som att du gör aktiva val. Istället för att tänka att det handlar om förbud. Om det råkar bli fel, tänk framåt istället. Det är ju normerna, inte dina ev misstag, som styr lidandet i världen. :)

3. Fundera på hur köttnormen fungerar. Varför är även normkritiker så ivriga att försvara just denna norm? Hur och när lär vi oss att det är ok att skada en kännande individ bara för vår njutning, trots att vi inte alls måste? Som en klok person skrev: ”Vi måste börja utgå från vår kunskap och moral istället för vanor och traditioner.”

Vem lärde oss att bara människor har rätt till sina egna kroppar, barn och liv?

4. Ta reda på fakta. Om du t.ex. är ”vegetarian för djurens skull” men dricker mjölk och äter ost och ägg, så kan det mycket väl vara så att du bidrar till lika mycket av det du är emot som en köttätare. Se punkt 5 och 6 för detta missar många. Så:

5. Lär dig hur kalvens mjölk hamnar på våra bord och vad som händer med kalven:

Korna har mjölk för att de görs dräktiga gång på gång (en arm i rumpan, ett stålrör i slidan). De bär sina kalvar i nio månader men de tas ifrån dem som nyfödda. Ja, även på ekogårdar.

Om kalven får komjölk (vilket en t.ex. kan läsa på arla.se) så är det i en plastbytta. Sin mamma ser hen aldrig mer. De är tillsammans i ett halvår minst i naturen.

Och döden är en viktig del i mjölkproduktionen: hankalvar blir dödade för kött efter två år. Honorna blir utnyttjade som mjölkkor och sen dödade och utbytta när de är fem år.

Mjölkgårdarna förbrukar individer och liv i en sån fart att de står för mer än hälften av nötköttet i butikerna. Mjölk ÄR köttindustrin.

Se en ko bli separerad från sin kalv. Visa filmen för din morsa/farsa/vän. Det är väldigt motiverande, jag lovar.

6. Ägg: Kännande individer utnyttjas som matmaskiner och sen blir de dödade på ett plågsamt sätt.

Hönorna kommer från kläckerier där de nykläckta kycklingarna sorteras på löpande band (bokstavligt talat) i en hastighet av 900 stycken i timmen.

Hälften av kycklingarna, tupparna, har äggindustrin ingen användning för. De blir dödade direkt. Metoder: Gas/kvarn.

Frigående hönor är oftast hönor som stressar runt i tusental utan möjlighet att känna igen varandra och bilda flockar.

7. ”Men eko då, min granne har grisar som verkar må bra och…” För det första är det här med ”glada frigående” djur överdrivet. En av hundra svenska grisar får gå ut överhuvudtaget. För det andra (det som är viktigast för en vegan) så är väl inte ”hen är lycklig” ett bra argument för att döda en kännande individ?

1 % av grisarna får gå ut. 100 % av grisarna blir dödade. Jag gissar att 0 % av grisarna vill dö. :)

8. ”Djur är inte människor”. Asså, människor är ju djur. Men: Du kommer att behöva prata om det här ofta. Det näst mest överraskande med livet som vegan (efter ”oj vad enkelt det är!”), är hur mycket det provocerar många köttätare. De vill gärna berätta att de måste leva exakt som grottmänniskor eller lejon (”vi har ätit kött så länge”. ”Lejon äter kött!”).

Intelligens är ett mycket vanligt – och icke hållbart – argument från köttfantaster. Det de glömmer är: väldigt många människor är mindre intelligenta än till exempel en gris. Och oavsett: ingen människa skulle väl påstå att ”det är värre om vuxna blir plågade än om ett barn blir det eftersom vuxna är smartare”. Tankevurpa.

Intelligens är varken det som skiljer människa från andra djur ELLER ett argument för att skada någon. Oavsett art.

9. Abstinens? Nja. Jag har hört en och annan sakna köttsmaken precis i början – tills de upptäckte tzay, seitan, chichi, sojak*ttfärs och alla andra vegetabiliska alternativ. Men oavsett: köttsmak vs plågad individ? Uhm.

Det som flest hakar upp sig på är ost. Ost från kor kan vara nästan som ett beroende. Så här åtgärdar en det: köp vegansk ost. Finns många goda nu! En vänjer sig. Och ät andra saker med umamismak om suget efter ko-ost kickar in. Surkål funkade för mig. :)

10. De flesta har ganska låg kunskap om ickemänskliga djurs känslor och förmåga att lida. Väldigt många har t.ex. missat att fiskar visst kan känna både smärta och stress. Läs på om olika djur så att du har koll när kötton retar dig. För så är det:

11. Att kämpa mot förtrycket av djur är bekvämare än någonsin. Det finns massor av forskning. Det finns massor av goda alternativ till animalier. Och det finns massor av människor som delar din vilja att påverka normerna. Men. Kamp är ett ord som kommer ur ett verb. Och så här ser kampen ut för en vegan:

Folk kommer att fråga dig och ifrågasätta dig hela tiden. De kommer att dra töntiga och ibland elaka skämt. Folk kommer att känna sig anklagade för att sponsra djurplågeri (och veta innerst inne att det stämmer) bara genom att se dig välja bort animalier. Du måste inte ta hand om deras känslor. Kom i håg det. Det är deras jobb.

Read More

Nyårslöften, marslöften, påsklöften osv

Katten Bamse

Viljan att förändras inför det nya året är starkt förankrad hos oss människor. Man kan nästan ta på förväntningarna och förhoppningarna om förbättring. Såhär i början på året håller den känslan i sig länge. Vad kan jag ge för löften i mars? Ny start, igen.

Tänk om vi hade den inställningen inför varje högtid? Helger är ju om något otroligt traditionsbundna så varför inte börja där för att bryta en vana eller ändra en livsstil?

Vi gör det lite väl lätt för oss med nyårslöften om att t.ex. inte dricka alkohol eftersom det löftet inte påverkas av vad vi gör på själva högtiden, nyårsafton, den dag då vi kanske dricker allra mest på året. Isn’t it ironic? Just därför är de extra intressant att utmana oss själva på helgerna!

Nu närmast är det påsk. Hand upp om ni vill höra om hur många ägg vi äter – och slänger – jämfört med hur många ägg en höna värper naturligt eller vad jag tycker om att äta lamm som slaktats innan de ens fått uppleva gräs under fötterna. Vill du på riktigt ge ett grönt löfte, eller vitt med för den delen, så varför inte passa på då? Ett påsklöfte.

Read More

Sponsrad video: Folksam – Mini Maestros

Den här har videon jag sett fram emot!

Folksams projekt Mini Maestros går ut på att en grupp barn från förskolan Klara i Stockholm har fem veckor på sig att lära sig att spela upp ett klassiskt stycke på piano för att sen framföra det tillsammans på en stor konsertscen.

Till sin hjälp har de en känd dirigent, musikpedagoger och såklart förskolelärare. De vuxnas uppgift är att göra det här unika projektet till ett spännande och lärorikt äventyr barnen. Kommer de att lyckas?

Det här inlägget är sponsrat.

Read More

Pepp på Umeå Open!

Umeå Open

I slutet av mars måste vi helt enkelt upp till Umeå för då har de bjudit in mina favoriter Silvana Imam, Rosh, Lorentz, Cleo, Håll det äkta och Beatrice Eli till Umeå Open!

Lägg till Hello Saferide, Winhill/Losehill, Totalt Jävla Mörker och Tiger Lou så pratar vi om en av årets bästa festivaler. Längtar!

Umeå Open artister

Read More

Yoga med en selfie stick

Yoga i vardagsrummet

Istället för teve så har jag plats för en yogahörna i vardagsrummet. Det passar mig perfekt! (Observera ampeln till höger som jag slängde ihop i går kväll av jute efter den här instruktionen!)

Yoga i vardagsrummet

I julas fick jag en selfiestick av min syrra men det är inte förrän nu jag kom på att jag kan använda den när jag yogar. Testing, testing!

Yoga i vardagsrummet

Det kan ju vara lite svårt att få till den här vinkeln annars!

Notera att jag menar efter eller innan du yogar och inte under själva passet. Ett smidigt sätt att se hur du utvecklas i dina asanas om du ändå har en pinne liggandes hemma.

Read More

Sponsrad video: IQ – Va som folk!

Du kanske känner igen situationen i videon ovan? Hur en kompis eller kollega stannar upp för att ifrågasätta varför du inte vill ha mer och sen hakar fler och fler på? Inga ursäkter duger, det är bara ett ja som får dem att sluta. Tänk om vi tjatade lika mycket om allt så som vi tjatar om alkohol?

Alkohol är norm liksom alkoholtjat är norm. 9 av 10 svenskar tror att grupptryck kan få människor att dricka mer än vad de planerat från början. Kom igen, bara en till! Är du trött på det? IQ har bett retorikexperten Elaine Eksvärd om hjälp med några tips på hur man kan hantera folk som tjatar. De kanske kan hjälpa dig?

Elaines tre bästa tips för att slippa alkoholtjat:

• Var övertygad om vad du vill. Självsäkerhet minskar risken för mothugg.
• Go härskarteknik on their asses. Det är helt okej att nonchalera alkoholtjatare.
• Låtsas att du ser något jätteintressant på andra sidan rummet. Och lämna tjataren åt sitt öde.

Hur reagerar du när folk tjatar om att du ska dricka?

Det här inlägget är sponsrat.

Read More

Vi kan lära oss mycket av manshistoria

New York med mamma

Sydsvenskan drar igång en serie porträtt om starka kvinnor under parollen kvinnohistoria inför den fantastiska kvinnodagen. När jag läser om trebarnsmamman som på 50-talet, trots obehaget det skulle innebära om någon fick reda på det, skiljer sig från sin otrogna man som varken är mogen nog att ta hand om sin familj eller villig att betala underhåll för alla barnen, för att hon inte orkar ta hand om fyra barn reagerar jag allra mest på att det om något är manshistoria.

Testa att vända på perspektivet inför den 8 mars. Läser eller hör du någon nämna kvinnohistoria så leta rätt på mannens roll i den historien. Den säger så mycket mer än det vi redan vet om kvinnor. Att de klarar allt. Det lär vi oss tidigt från våra mammor.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Read More