Sponsrat inlägg: The Human Love Volcano

The Human Love Volcano är en installation av musik och bilder från artisten Mr. Alanzo. Han vill få fram hur viktigt det är med kärlek i vår mörka tid, i en värld full av onödiga konflikter. Om vi fokuserar på kärlek och samarbete istället för på det som känns mörkt och kallt kommer världen bli en ljusare och bättre värld, filosoferar Mr Alanzo.

Den här mörka årstiden behöver vi verkligen ljus, i mängder! Och gärna högtflygande visioner som med svenska mått mätt inte genomförts innan. Se här hur Hammarbybacken förvandlas till The Human Love Volcano, en rykande vulkan som får glödande lava att sakta glida nerför backen. Med hjälp av teknikens under och ett gäng vänner!

Det här inlägget är sponsrat. 

Read More

Asana Pranayama Mudra Bandha och några andra yogatips!

asana-pranayama-mudra-bandha

Jag fick hem Asana Pranayama Mudra Bandha i går och det känns som att jag har fått tag på facit till yoga! Inte för att fuska utan för att få en förståelse. Jag och Gözde planerar att testa bikramyoga nästa vecka, något jag aldrig trodde att jag skulle utsätta mig för men det känns riktigt spännande!

Yogashima är det gratis att prova yoga och de erbjuder även ett tre veckors prova på-kort för 300 kronor som jag är lite sugen på! Tanken är att jag ska gå på ett pass på min pilatesstudio, det vore skönt om det var i närheten av där jag bor, men vi får se. Det kanske blir en kombination av allt som verkar roligt!

Kvällarna spenderas framför Kinos YouTube-videos, den här är perfekt att testa om du är nyfiken!

Read More

En summering av de senaste dagarnas skriverier om mjölk- och köttindustrin

Älskade Ängavallen

Istället för att ägna sig åt att propagera för komjölk genom att skrämma konkurrenter till tystnad borde LRF-mjölk ägna sig åt att diskutera den problematik och de utmaningar för människors hälsa, klimat och miljöpåverkan samt djuretik som produktionen och konsumtionen av komjölk innebär. Det skriver de två forskarna Tobias Linné och Helena Pedersen i Sydsvenskan.

”Även om man gillar komjölk så är det dags att vakna upp och se mer klarsynt på vad den för med sig för ko, kalv och miljö”, skriver Anna Velander Gisslén på SVT Opinion.

”Att bli vegan/vegetarian är bra av flera anledningar. Djur får horn och näbbar avknipsade, vingar avklippta, de kastreras och våldtas för att sen dödas när de inte är lönsamma längre”, skriver Pär Sparresäter på Nyheter 24.

Mjölkens ställning är hotad. Försäljningen minskar samtidigt som vegetabiliska alternativ går framåt. Mjölkbranschen går nu till motattack och anklagar havreuppstickaren Oatly för att köra med taskig marknadsföring. Men slaget är kanske redan förlorat, skriver forskaren Jon Willén i Sydsvenskan.

Vad vi äter under uppväxten har stor betydelse för vår framtida hälsa. Liten konsumtion av frukt och grönt bidrar till förkortad livslängd. Ämnen som påvisats ha cancerframkallande effekt finns i animaliska produkter. Vi uppmanar kommunpolitikerna att låta varannan skolmåltid vara vegetarisk och servera rikligt med grönsaker, skriver sex hälsodebattörer i Dagens Nyheter.

Varannan måltid. Det är ingen dramatisk förändring, men det skulle göra stor skillnad. Det finns ingen anledning att låta det gälla bara i skolan. Det är ett bra riktmärke generellt. Det finns, som jag skrev inledningsvis, mycket få argument emot detta. Kanske är det nu vi äntligen är redo att skära ner på köttkonsumtionen, ifrågasätta komjölksdrickandet och börja ta lite större ansvar för vår hälsa och vår miljö, skriver Eric Rosén på Politism.

Det är dags att konsumenter, politiker och skolor inser att det varken är naturligt, etiskt eller hälsosamt för oss människor att dricka mjölk från en främmande art som kon. Komjölken är till för kalvarna. Det borde vara en självklarhet, skriver Ludvig Lindström på Aftonbladet.

Enligt en stor studie finns det ingenting som talar för att mjölk stärker skelettet. Snarare är det tvärtom, och Uppsala-forskare har funnit ett samband mellan risken att dö i hjärt- och kärlsjukdom och hur många glas mjölk som en person dricker per dag, rapporterar SVT.

Sluta göra propaganda för mjölk, säger vetenskapsjournalisten Karin Bojs till Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket i TV4:as Nyhetsmorgon.

Den 26 oktober gjorde Djurens rätt en sammanställning om vad som skrivits om mjölk- och köttindustrin de senaste veckorna. Nästan alla artiklar ovan är skrivna efter det. Det är något på gång!

Read More

Kattkompisen

Bamse

I går kväll tog min kille med sig Bamse när han kom förbi på kvällen, utan att säga till i förväg. Bästa överraskningen! Så mysigt att komma hem från jobbet nu och gosa med honom. Han ligger i mitt knä medan jag äter jordgubbsyoghurt med granola, klappar för fullt och håret flyger överallt. Som sig bör.

På söndag öppnar Kattstallet i Vällingby så vi tänkte sticka dit och klappa lite katter. Om du funderar på en ny kompis så adoptera någon därifrån!

Read More

Sponsrad video: En av de bästa svenska kampanjer jag har sett

Strokekampanjen uppmärksammar AKUT-testet genom den här finurliga kampanjen och sällan har jag sett ett så bra exempel på användandet av en stortavla i svensk reklam.

På Twitter har de sponsrat upp ett inlägg och det känns fortfarande, i slutet av 2014, lite nytt för svenska företag. Så snyggt jobbat!

AKUT-testet innebär att du känner igen en stroke genom att kolla om personen kan le (Ansiktet), lyfta armarna (Kroppsdel) och upprepa en mening (Uttal). Om personen inte kan göra det gäller det att snabbt ringa 112 (Tid) eftersom varje minut räknas.

Detta inlägget är sponsrat.

Read More

Kylskåpsinspiration

Tzay med lite plock från kolonin: färskpotatis, vitlök, gul lök, spenat och pioner. #vadveganeräter #vegomiddag #veganse #vegan

Jag vill ha en sajt eller app som ger förslag på vad jag ska laga för mat baserat på vad jag har hemma i kylen, frysen och skafferiet. Med utrymme för eventuella inköp.

Recepten ska baseras på de länkar jag har hittat på nätet, RSS-flöden från matbloggar jag gillar och rätter jag själv lagat och lagt till för att tipsa andra via det community som byggs upp på sajten. Det vore också kul om de restauranger jag tycker om skulle vara med och bidra med sina recept. Då kan jag välja ut de recept som de lagt upp på sitt konto som är vegan och passar mig.

När jag är på väg hem från jobbet och är som minst inspirerad kan jag ta fram appen, spela lite roulette med de rätter som jag borde laga för att det jag har hemma inte ska bli dåligt, vilket i slutändan leder till mindre svinn. Win, win!

Givetvis har någon någonstans skapat det här redan men visst låter det som en bra idé? Jag får googla lite!

Read More

Något nytt som gör gott

Ramen och grönkålschips hos fina @odjuretfoodtruck. #vadveganeräter

 

Att jag har testat grönkålschips (supergott!) är ungefär lika otippat som att jag har fallit pladask för yoga. Lite klyschigt kan tyckas men det är något fint med nyfikenheten som väckts att testa det som kroppen mår bra av, i kombination med att det inte skadar någon annan. Kanske den bästa drivkraften?

Här, illustrerad av en skål ramen från finfina foodtrucken Odjuret!

Read More

Veganska underverk på Marie Laveaus Love Food Cafe

Marie Laveau

Bild från Marie Laveaus Facebook-sida

Marie Laveau kommer från och med i morgon måndag servera tre stycken veganska main alternativ: Korean BBQ Tofu, Pulled Portobello och Veggie Sliders. Till det har de många såser som är vegan och alla slaw är vegetariska. Mitt vegohjärta pumpar lite extra för den här typen av initiativ!

Här kan du ögna igenom menyn hos Love Food Cafe!

Read More

Den här typen av konversationer, om och om igen, de senaste 20 åren

Älskade Ängavallen

Hälften av alla kycklingar (pojkarna) mals till döds så snart de sorterats ut efter födseln eftersom de saknar ekonomiskt värde för industrin. 

Ja, men Sverige har bäst Salmonellakontroll i hela EU.

Mjölkkornas kalvar tas ifrån sin mamma direkt efter födseln för att slaktas eller själva bli mjölkkor och hålls då ständigt gravida genom ett övergrepp för att på så sätt producera mjölk till människan.

Ja, men kalvarna är ”närproducerade”. Sverige är ganska litet så det är ganska nära överallt!

Människan är ensam på hela jorden om att dricka mjölk från en annan djurart. 

Ja, men komjölk är ”naturligt”!

Mjölkkornas kroppar orkar inte hålla uppe den höga produktionen av mjölk som anses ekonomiskt lönsam så hon får vid 5 års ålder gå till slakt och bli köttfärs istället. En ko kan naturligt leva tills hon blir 20-25 år.

Ja, men öppna landskap är viktiga att bevara! Tänk på blommorna som växer där!

I Arlas Bregottfabriken är det evig sommar även om korna (inte kalvarna och tjurarna) bara har rätt till 2-4 månaders utevistelse per år och 45% av korna står uppbundna och inte kan vända på sig under resten av året.

Ja, men hur tror du att vi annars skulle ha gödsel för att odla dina grönsaker?

På våren bjuder mjölkindustrin in barnklasser som får gå på kosläpp för att visa hur glada korna blir av att få komma ut efter att ha stått instängda ett halvår. Men det som upplevs som glädje är snarare chock, se bara på deras uppspärrade ögon. 

Ja, men säg inte det högt, barnen älskar verkligen djur!

Grisar är lika intelligenta som hundar men 99% får aldrig någonsin gå utomhus.

Ja, men det är gott med bacon, det skulle jag aldrig kunna sluta med!

Suggorna har avlats så hårt att de föder så många ungar att alla omöjligen kan överleva på betonggolvet. Därför testar nu Sveriges Grisbönder danska metoder som varit förbjudna i Sverige under en massa år och som innebär att mamman buras in och sitter fast så under flera dagar, så kallad fixering.  

Ja, men då blir det ju mer bacon!

Det värsta djurplågeriet som djuren dagligen får utstå är att de inte har frihet att bete sig naturligt, så som deras instinkter säger till dem att göra. Picka, böka, springa, sträcka på vingarna. 

Ja, men Sverige har de bästa djurskyddslagarna i världen. Jämför med något annat land som har det sämre! Plus, djur har inga känslor så det är lugnt!

För att inte bidra till det här lidandet äter jag ingenting som kommer från djurriket. 

Ja, typ sallad eller? Vadå, vill du att alla djuren ska dö eller?

Människan behöver bokstavligen inte äta djur. Ingen behöver dö för att vi ska bli mätta. 

Nä, men det är ju så gott!

Grill på kolonin

Vad veganer äter.

Trots att all information är baserad på fakta får vi ofta höra att de skulle lyssna om vi bara presenterade det på ett annat sätt. Om vi inte var så extrema. Om vi inte satt på så höga hästar. Om vi inte predikade vid varje middag (trots att ingen vegan någonsin tar upp varför hon inte äter kött eftersom det inte är socialt gångbart).

Om, om, om. Om någon vegan någonsin blir upprörd så försök ha förståelse för varför. Läs gärna mitt inlägg Jag säger inte alltid sanningen för vem vill egentligen höra den? Där är konversationen riktad åt andra hållet, alltså vad jag svarar när köttätare frågar. Även om jag måste ljuga.

Problemet är att vi inte kan ha en diskussion när den ena parten blundar för fakta. Det leder bara till förvirring och missförstånd. Det var det jag menade i Det Ogenomtänkta Försvaret. Tyvärr gör det att vi inte kommer vidare och hittar en lösning på de problem som många bönder själva tar upp. Hur vi ska bevara den biologiska mångfalden (bonde) – även utan djur (vegan)? Hur kan vi framställa gödsel (bonde) – även utan djur (vegan)? Hur vi kan ha kvar våra fina kor, grisar, får, kycklingar och hästar (bonde) – utan att ställa ekonomiska krav på dem (vegan)? Först när vi börjar i den änden blir diskussionerna intressanta!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Read More