Skip to main content

Låt Oatly bjuda in skolklasser till havreskörd

Nu när hösten är här ser jag ingenting på Instagram om koinlåsning. Alltså, motsvarigheten till kosläpp, då korna låses in i ladugården i minst ett halvår. Okej, det är ju för att mjölkindustrin inte har det minsta intresse av att visa upp hur djuren verkligen behandlas men vänd på det då. Borde inte hösten (läs: sensommaren) vara det perfekta tillfället för exempelvis Oatly att få bjuda in skolbarnen och berätta om hur deras produktion av svensk havre går till? Deras portionsförpackade chokladdryck skulle lätt gå hem i skolorna!

För som det är nu är mjölkindustrin det enda företag som får annonsera direkt till våra barn i skolan. Och om de får bjuda på chokladmjölk och bullar borde väl växtbaserade diton vara minst lika välkomna att dela ut smakprov och material om hur produktionen går till? Särskilt med tanke på att havredryck släpper ut 80% mindre växthusgaser än komjölk, något som vore väldigt lärorikt för våra barn att känna till så att de själva kan ta beslut som påverkar både djur och natur.

Alternativt slutar vi upp med dumheterna att låta mjölkindustrin oemotsagda få ljuga för våra barn.

Läs mer!

Kor, kalvar & tjurar (Djurens rätt)

Mjölken (Vegosvar)

Arla Minior (Arla)

Kalvin.mu – Mjölkens väg (Skånemejerier)

Hudvård för mä… mig

BullDog

Jag har gått över till min kille hudvårdsmärke BullDog. Det är ett märke för män som du hittar i någon av de apoteksbutiker som finns överallt nu. Jag köpte nyss ett nytt lass från Apotea, ej spons, och är så förtjust i mandeloljan också.

Som kvinna i Karlsson på taket-ålder är det skönt att slippa scanna marknadens miljontals produkter (serum who?) och istället få tag på det nödvändigaste. Uppskattar särskilt att produkterna tydligt är veganmärkta, tillgängliga och relativt prisvärda. Ber inte om så mycket mer!

Ojoj i trafiken

Cykeltur

En av Annika Norlins låtar som Hello Saferide handlar om en kille som crawlar. Alla andra som simmar i bassängen vid Medis anpassar sig till de andras takt men när crawlaren kommer får istället alla anpassa sig efter honom. The Crawler skulle kunna få uppföljare i låtar som The Biker och The Motorist för lika säkert som att löven snart trillar ner från träden, lika säkert finns det liknande rövhål i trafiken. Jag älskar verkligen att cykla men det finns situationer som får mig att brinna av. Bifogar dessa nedan men du har säkert fem egna!

Fem beteenden i trafiken som provocerar mig

  1. När bilar kör fram och ställer sig mitt på övergångsstället trots att kön uppenbart är stillastående, så att man får åka slalom mellan halvt stillastående bilar när det slår om till grönt.
  2. När det inte går att lita på att bilar och bussar stannar vid övergångsställen, trots att jag leder cykeln och redan är på väg över.
  3. När cyklister bakom mig tror att cykelvägen vi färdas på är tvåfilig och kör om utan att använda ringklockan och varna så att jag kan flytta mig åt sidan för att göra plats.
  4. När cyklister vägrar ställa sig i den köformation av cyklar som redan bildats vid övergångsstället utan slänger sig förbi alla när det blir grönt, så att gående och cyklister som möter varandra får anpassa sig för att inte krocka.
  5. När bilister som ska svänga inte använder blinkers så att det är upp till mig att rädda upp situationen så att det inte sker en olycka.

Det är något med att sitta instängd bakom glas och plåt som verkar skydda en mot trafik- och etikettsregler. Och det är något med äldre män i cykeltajts och dyr cykel som stavas I.D.I.O.T. Om du hör mig ropa ”Ojoj!” efter dig är det egentligen en omskrivning för något annat.

Snälla skriv på för smågrisarnas skull!

Ängavallen maj 2017

Sveriges Grisföretagares djuromsorgsprogram

Om du följt min blogg kanske du minns att jag skrev om Sveriges Grisföretagare för första gången i början av 2014. Kultingarna kommer i kläm (19 feb), Att fixera suggor är djurplågeri (27 mars) och Respektera deras liv istället för att kalla dem ”svenskt kött”.  Det började med att Mattias Espert, en av Sveriges största grisuppfödare, ville minska kultingdöden på 18%, bland annat genom att bura in suggan och vänja av kultingarna tidigare, redan efter tre veckor mot dagens fyra. Inte för att det är synd om alla kultingar som rutinmässigt dör utan för att de ses som pengar i sjön.

2015 fortsatte jag skriva om Sveriges Grisföretagares ”djuromsorgsprogram” i inläggen Djuromsorgsprogrammets plågeri (3 feb), Kan det vara en win-win-situation att slå ihjäl grisar vid födseln (24 feb) och Bakhuvudet mot betongen (25 feb). Vi kanske kan konstatera att jag inte var det minsta imponerad av att plåga suggan ännu mer så att storbönderna skulle få ihop sin ekonomi gentemot konkurrenterna.

Jordbruksverket föreslår tidigare avvänjning

Snabbspola till hösten 2017. Nu har ett av Sveriges Grisföretagares initiativ, att ta kultingarna ifrån sin mamma vid tre veckors ålder, på nytt kommit som förslag. Denna gång med Jordbruksverket som avsändare. Samma myndighet ska ta hänsyn till både näringsliv och djurskydd. Djurens Rätt kommenterar att Jordbruksverket låter näringsintressen gå före djurskydd och SVT rapporterar om Hård kritik mot nya regler för grisuppfödning. Till och med en grisuppfödare tycker att Fyra veckor är lagom. Det handlar inte bara om att smågrisarna riskerar att drabbas av beteendestörningar vid så tidig avväjning, sjukdomsrisken ökar också, vilket i sin tur ofta leder till ett ökat antibiotikaanvändande.

Jämför med kattungar som Jordbruksverket rekommenderar ska stanna hos sin mamma i tolv veckor. Tre ynka veckor tillsammans, innan det är dags för suggan att producera fler kultingar.

Så vad säger då jordbruksministern?

Bucht stöttar förslag om tidigare avskiljning av griskultingar:

”Jag har ingen anledning att ifrågasätta Jordbruksverkets bedömning i denna fråga utan litar på att de föreslagna reglerna inte tummar på de djurskyddskrav vi har.”

Jag är inte det minsta förvånad över att Bucht sviker grisarna – ställer sig bakom tidigare avvänjning av smågrisar men det här innebär att Jordbruksverket har kört över en majoritet av sina reminissinstanser. Så dåligt skött.

Så vad kan vi konsumenter göra?

Upprop för smågrisarna

Djurens Rätt lanserar upprop för smågrisarna som du kan skriva på och dela till dina vänner! Tveka inte, det gäller särskilt dig som fortfarande äter gris eller gelatin. Suggan producerar kultingar på löpande band för att du betalar för det.

Skriv på!

Skriv på!

Skriv på!

Uppdatering

”Det finns inget stöd för att påstå att studien vi granskat visar att den diande suggan och smågrisarna mår bättre av att smågrisarna avvänjs tidigare än i dag. Har Svenskt Kött verkligen läst rapporten?” Det skriver Stefan Gunnarsson och Per Wallgren, utvärderare av Kontrollprogram för svensk grisuppfödning, i ett debattinlägg.

Läsvärt online

”Vegans should be encouraged: their choice is high in moral as well as digestive fibre. Their detractors should stop crying over spelt milk.”

The Guardians ledare The Guardian view on veganism: high in moral fibre fick mig att bli deras supporter, dvs betala för bra journalistik. Så typisk reaktion från en glad vegan! På jakt efter något ytterligare läsvärt? Här kommer fler artiklar som jag läst och rekommenderar!

Läsvärt online

Döda djur på grillen

Annelie Pompe undrar över om någon skulle kunna ta ett liv som sett dig i ögonen. Själv gjorde hon ett försök och skämdes. ”Det var ett bra test”, skriver hon i sin tisdagskrönika. (GP)

Filmbranschen har fått smak för veganer

Netflixproduktionen ”Okja” har kallats för det första veganska actionäventyret. Och det finns fler som utnyttjar filmmediets kraft i hopp om att omvända köttfolket. DN:s Jacob Lundström synar årets djurvänliga filmtrend. (DN)

Tänk om kvinnor i hijab hade dödat isbjörnarna

Tänk om lömska imamer satt och fördärvade korallreven. Tänk om en kvadratmeter permafrost tinade varje gång en ensamkommande man ljög om sin ålder. (Expressen)

If Everyone Ate Beans Instead of Beef

With one dietary change, the U.S. could almost meet greenhouse-gas emission goals. (The Atlantic)

Förgiftade ägg akut hälsofara i flera länder

En matskandal med förgiftade ägg i Nederländerna sprider sig nu även till Belgien och Tyskland. (SR)

Värmeböljor hotar döda allt fler européer

Värmeböljor och andra väderhändelser kommer att öka antalet klimatrelaterade dödsfall dramatiskt i Europa de närmaste decennierna. I värsta tänkbara scenario kan dödsfallen öka femtiofaldigt, enligt en ny studie. (SvD)

CCTV to become mandatory in all slaughterhouses in England

The government will make CCTV mandatory in all slaughterhouses in England under new plans announced today. (The I Paper)

Never mind CCTV in slaugherhouses – we need to end the meat and dairy industry altogether

It isn’t just horrific for the animals, producing meat also has a huge effect on the environment and health consequences to humans – even those of us who are vegan (The Independent)

Nio nya larm – Sverige kommer inte undan

3 000 öar i Stockholms skärgård riskerar att försvinna. Miljarder människor tvingas på flykt. Och vi ser ut att missa målen i Parisavtalet. Sommaren 2017 har levererat åtskilliga nya klimatrön. (SvD)

Förtjänar inte ens klimatet ett paradigmskifte i synen på kött?

”De med höga löner kan skryta om att deras kött kommer från särskilda gårdar som inriktar sig på ekologiskt, men man kan inte med dagens ekonomiskt ojämlika samhälle säga åt folk att agera med plånboken.” (ETC)

”Det är trams att äta så mycket kött”

Fria samtalar med livsmedelsforskaren Karolina Östbring om rapsens roll i en framtid där vi behöver äta allt mindre kött. (Göteborgs Fria)

Rockström: ”En flygskatt har ett hundraprocentigt vetenskapligt stöd”

Ingen sektor kan gå helt utan ekonomiska styrmedel, menar den internationellt erkände miljöprofessorn. (Effekt)

Så stoppar vi sekterismen inom klimatrörelsen

Över alltihop står en leende överklass, en liten kapitalägande elit som faktiskt skapar hela klimathotet. (ETC)

Vego jämsides med kött

Rikstäckande Hemköpskedjan tar fasta på medvinden för vegetarisk mat och börjar presentera vego sida vid sida med köttet. Hållbarhetschef Åsa Domeij spår att den renodlade köttdisken på sikt kan försvinna och ersättas av en proteindisk. (Land lantbruk)

‘Wow, no cow’: the Swedish farmer using oats to make milk

Swedish drinks company helps farmer shift away from livestock farming and cut climate impact with his own oat milk brand (The Guardian)

Därför blir du en klimatförnekare

Många har spekulerat – men nu avslöjas den gemensamma nämnaren i ny studie. (Veckans Affärer)

Food researcher reveals why she turned vegan after investigating the history of pork

Archaeologist Dr Pía Spry-Marqués tells of how researching the relationship between humans and pork turned her off animal products for life (Independent)

I USA breder en tystnadskultur om klimatförändringar ut sig

Klimatförändringarna har inte orsakat monsterorkanen Irma. Men klimatförändringarna bidrar till att orkanen fått en sån våldsam kraft. Det hävdar tyska och brittiska klimatforskare. Men i USA är klimatdebatten nedtystad, statligt anställda har förbjudits att använda ordet ”klimatförändringar” och bevakningen i amerikanska medier har sjunkit kraftigt. (SVT)