Skip to main content

Midsommar med smarrig smörgåstårta och blomsterkrans på kolonin

Midsommar 2017 med smörgåstårta och blomsterkrans på kolonin

Untitled

Midsommar 2017 med smörgåstårta och blomsterkrans på kolonin

Midsommarmilen

Jag började midsommar traditionsenligt, för nu är det tredje året på rad, med att springa en mil. Min kille, som springer den sträckan i princip dagligen, fick slå ner på takten och stå ut med att jag efter varje kilometer sträckte upp armarna i luften och skrek BARA SJU HÄRLIGA KVAR! Så glad för att min kropp bär mig när jag får sådana här infall.

Vegansk smörgåstårta

När vi kom hem igen duschade vi på varsitt håll, bytte om och började mecka med smörgåstårtan. Älskar alla dagar som uppmuntrar till en så krämig och god lunch. Vi åt förresten resterna till middag också. (Se tidigare tårtor här och här!)

Gör så här:

Skär kanterna av rostbröd, bre tre lager och dekorera med det du tycker om. Först tog jag Goodstores egna skagenröra som är fantastisk, sen ett lager Tartex blandat med bostongurka och lite mjukost och till sist samma mjukost, dvs Oatlys PåMackan. (Du kan även göra egen skagen med COOP xtras majonäs, Oatlys iFraiche, tofu, rödlök och röd tångkaviar typ.) Kreativiteten har inga gränser när det kommer till design så jag går bara all in. Dill på sidorna, citroner, Tofurky skinka, kokt sparris och tångkaviar, både svart och röd fick det bli den här gången. Öste på med en halv påse machésallad som låg i kylen. Odlar maché nu för det är så gott!

Blommig klänning

Jag hade på mig mascara för första gången i år, på ett år, när det nu var sist. Ville vara extra fin i den nya klänningen som jag beställde i veckan som jag sett på Janni. Har aldrig så urringade plagg annars men planen för dagen var att gå förbi kolonin och sen ta en promenad i Görvälns naturreservat så det funkade fint. Har så svårt att hitta klänningar jag gillar, något jag aldrig trodde att jag skulle säga. Eller så är jag bara snål slash har klimatångest? Den jag går och sneglar på nu är i alla fall från & Other Stories och är öppen i ryggen så då ryker BHn helt. Vi får se! Såg att Kristin också gillar den!

Midsommar 2017 med smörgåstårta och blomsterkrans på kolonin

Midsommar 2017 med smörgåstårta och blomsterkrans på kolonin

Midsommar 2017 med smörgåstårta och blomsterkrans på kolonin

Midsommar 2017 med smörgåstårta och blomsterkrans på kolonin

Midsommar 2017 med smörgåstårta och blomsterkrans på kolonin

Chokladhjul

När vi kom till kolonin var alla vid dansbanan och tog lotter. Min systerdotter Alexandra följde med sin mormor till chokladhjulet och för första gången vann hon! En Toblerone modell större som min mamma ville ha minst halva av, gottegrisen.

Midsommar 2017 med smörgåstårta och blomsterkrans på kolonin

Midsommar 2017 med smörgåstårta och blomsterkrans på kolonin

Midsommar 2017 med smörgåstårta och blomsterkrans på kolonin

Midsommarstång och blomsterkrans

Min svåger drog ett skämt om att de höll på att resa fallossymbolen men om du vänder på en midsommarstång är det uppenbart vilket kön den representerar. Jag hade som uppgift att binda en krans av blommorna som Sandra hade plockat så det var bara att sätta igång. Vanligtvis brukar jag ha pioner i kransen men de har inte riktigt knoppat klart än, och de som hade fick stå i små vaser på bordet. Hon tog två blomkvistar och ville att jag skulle fästa dem på öronen också men jag tyckte att det blev bäst när hon höll upp dem själv.

Midsommar 2017 med smörgåstårta och blomsterkrans på kolonin

Glad midsommar!

Jag och min kille fortsatte ut mot Järfälla där jag fick agera deltidsmodell i skogen, får lägga upp de bilderna vid tillfälle. Hoppas du hade en fin midsommar!

En gissningslek!

Gissa vad jag beskriver nedan men ha i åtanke att det kanske inte är det du först tror.

Gissa!

Det jag tänker på ses som ett personligt val, trots att det påverkar andra, även långt utanför vårt lands gränser. Men du gör det ändå, för att du alltid har gjort det, för att ”alla alltid har gjort det” (läs: i alla fall de senaste 100 åren). Du är visserligen inte döv för diskussioner om klimat, om krävande resurser, men du känner ändå att ditt eget behov trumfar den forskning och fakta som finns. Så du fortsätter göra det, inte för att du har särskilt starka argument, utan för att det är en del av din identitet, en viktig markering. Framförallt är det ju bekvämt – kanske på gränsen till lathet i ärlighetens namn. Även om du ibland skäms när du gör det tänker du att du kan bättra dig, nästa gång. Eller gången efter det. Samhället uppmuntrar dig inte ens till att byta vana, det lämnas helt upp till dig – likt en envis rökare som först ”måste vilja det själv”. När du försvarar din vana har du för vana att endast lyfta fördelarna, trots att du för dig själv regelbundet svär över nackdelarna.

Vad är det jag beskriver?

Som vegan skulle texten passa in på en köttätare. Men som cyklist pratar jag såklart om bilen. Visst har de samma lama argument?

När jag cyklar till och från jobbet kan jag inte låta bli att fundera över bilar och bilister. Hur friheten de beskriver snarare är min, när jag susar förbi bilköerna, och alltid hinner fram i tid dit jag ska. För gillar du att köra bil så måste du verkligen älska att sitta i bilköer, oavsett om du ska till jobbet eller iväg på semester. Bilköer, parkeringsbrist och ständig irritation. Utöver påverkan på miljön, klimatet och din plånbok. Vilken frihet!

På onsdagar cyklar jag till yogan på jobbet strax efter klockan sex på morgonen. Det är en gåva varje gång att få färdas vid den tiden. Knappt några bilar, knappt ens några cyklister. Jag räknade till 11 bilar totalt där bilköerna står i princip stilla på eftermiddagarna. Det sorgliga är att om fler personer väljer att ta cykeln, oavsett argument, inser de snart precis som jag att hela vår stad är uppbyggd för bilister, så vi måste ibland samsas om vägarna. När jag tar sats och drar förbi köerna i uppförsbacken tvingas jag andas in de avgaser jag valt att inte bidra till. Ungefär så tacksamt är det att vara vegan också.

Personer som anklagar andra för att tro sig vara bättre än de är förvånansvärt ofta samma personer som tror sig stå över både djuren och naturen. Men med den politik vi har kan vi inte göra så mycket mer än att börja med oss själva. Ta tåget, välj veganskt, cykla. Går jorden under om du inte alltid tar bilen? Eller går jorden under om du alltid tar bilen?

Os Gêmeos i Stockholm

Os Gêmeos, Stockholm

Os Gêmeos, Stockholm

Igår när jag kom hem från Göteborg åkte jag direkt från Centralen till Slussen för att hinna bevittna det här mästerverket från Os Gêmeos, som hämtat inspiration från Lisbeth Salander (i Stieg Larssons böcker bor hon på nummer Fiskargatan 9). En av bröderna var på plats och fyllde i detaljer, de har hållit på hela långhelgen.

Os Gêmeos, Stockholm

Os Gêmeos, Stockholm

Målningen är helt enastående, så mycket vackrare i verkligheten än på bild. För mig som har beundrat Os Gêmeos länge är det här inte en dröm som går i verklighet, det här tillhör kategorin jag inte ens vågat hoppas på. Fiskargatan 6, gå dit!

Os Gêmeos, Stockholm

Os Gêmeos, Stockholm

Os Gêmeos, New York

I New York hittar du brödernas verk One World, One Voice (2010) på 21:a gatan i Chelsea.

Os Gêmeos

Os Gêmeos

Os Gêmeos

Kika även på deras hyllning till old school hiphop på 1:a gatan, andra avenyn (2015).

Älskar!

Lite vegansk aktivism i sociala medier har inget djur dött av

Jag blir otroligt inspirerad av aktivism i sociala medier, och vill det sig väl går jag själv igång på Twitter.

Här är några exempel!

De flesta som följer mig är inte veganer själva vilket innebär att vi har två helt olika perspektiv. Som kanske går att rucka på?

Du kan om du vill.

Om du varje dag funderar över vad du ska äta till middag kan nästa rätt lika gärna bli vegansk.

Skyll på en vegan om du måste!

Eller ät det bara för att det är gott!