Parce que je le vaux bien

Ida!

”Språket bygger en verklighet som vägrar en koppling till materiella villkor. Det används för att undvika. Språket blir lager på lager av overklighet. Till sist blir lagren så många och täta att det de döljer får svårt att hävda sig som just verklighet.”

Malin Ullgren klär i ord det obehag jag känt sedan teppanyakihäll var ordet på allas läppar. Bristen på perspektiv inför andras verklighet och självklarheten i att stoltsera med det. Det är oerhört intressant att se hur detta kommuniceras i helgbilagor, inredningstidningar och annat.

”När människorna i reportagen berättar om sina hem är kodordet att de har valt. De har valt gedigna material till sina köksluckor. Valt att bo i en herrgård, eftersom de behöver mycket utrymme och älskar hus med en historia. Eller, de har valt att blanda designklassiker med kul grejer från HM Home – man ska inte vara så ängslig när man inreder! Ibland är koden för mycket pengar stort konstintresse.”

Jag får samma känsla när jag ser de senaste numren av Damernas Värld och Elle stå i tidningshyllan. För jag vet att de innehåller klänningar för tiotusentals kronor, vilket räknas som mode på riktigt, medan några få lågbudget-varianter från H&M och liknande erbjuds till de som inte har råd. Så att de kan fuska sig till samma stil.

Modetidningar kommunicerar ett ständigt akut behov med ord som vill-ha och säsongens måsten men de går sällan djupare än så. Lotta Häyrynen tog tidigare i år upp det oerhört intressanta ämnet att säga sig stå på kvinnors sida men inte ifrågasätta modevärlden. Volanger, singoalla-klänningar och baddräkter är aktuellt inför sommaren – sweatshops, modellers utsatthet och utseendefixeringens baksida är ständigt – men aldrig någonsin – aktuellt att ta upp.

Majoriteten av läsarna köper inte klänningar för 35 000 kr men känslan jag lämnas med när jag bläddrat klart är att jag är helt ensam om att inte prioritera min ekonomi rätt. Hur kommer det sig att jag inte använder serum och hårinpackningar för 800 kronor förpackningen? Varför spenderar inte jag också hundratals kronor på läppstift och nagellack med Chanel-loggan på? Varför är inte min garderob full av svenska designer-plagg som behöver kemtvättas?

Svaret är att jag gärna provar klänningar oavsett prislapp men jag har slutat lägga pengar på tidningar som får mig att tänka så.

Read More

Vi som stod längst fram på Refused

Refused

När Jan Gradvall intervjuar Johan ”Shellback” Schuster - som tillsammans med Max Martin är en av Sveriges mest framgångsrika låtskrivare i internationella sammahang – handlar det om 55 procentig likör, Pink och MTV-galor i Los Angeles men även om straight edge, Refused och musikkåren i Karlshamn, de som trummar i Taylor Swifts megahit Shake it off.

En helt fantastisk text som avslutas:

I februari gick han tillbaka till studion för ett projekt som sluter en stor cirkel. Johan jobbar just nu med sina gamla idoler Refused, världens mest respekterade och politiska hardcoreband. Refused tog farväl 1998 med The shape of punk to come, där musiken levde upp till albumtiteln. Refused återförenades 2012 för ett antal livegig. Nu spelar de in sin första nya musik på 17 år.

– Refused är ett av de tre viktigaste banden i mitt liv. Jag träffade dem 2013 när vi båda fick regeringens pris för musikexport. Jag var sjukt nervös och trodde de skulle tycka att jag var värsta tönten.

Refused splittrades när Johan var tolv år. Han såg dem live första gången när bandet återförenades – och stod längst fram. 

– Det är på riktigt det bästa jag någonsin sett i hela mitt liv. Jag grät och blev sparkad i ansiktet tre gånger. Det var underbart.

Jag kan bara hålla med!

Read More

Gör som Joel!

Joel Kinnaman

Skriv till jordbruksministern och uppmana honom att stänga ner minkfarmerna du med! Såhär skrev Joel Kinnaman till Sven-Erik Bucht:

Sweden is known around the world for its ‘green’ credentials, but mink farming is most definitely not green. I was delighted to learn that the last remaining chinchilla fur farm in Sweden closed down in 2014 and that fox farming has also been phased out in the country. Please join Austria, the UK and other nations by banning all fur farms.

Har du inte sett Under pälsen än så gör det! Och The Killing såklart.

Read More

Record Store Day och ett försök att hålla mitt nyårslöfte

Körsbärsträd i Kungsträdgården

I går hade jag och min kille en riktigt fin dag som turister i vår egen stad! Vi fotade körsbärsblommor i Kungsträdgården och gick på kullerstenarna i Gamla stan, besökte Fotografiska och var rädd för ficktjuvar.

Gyllene freden

Trots att det utlovades moln sken solen från en blå himmel.

Vapiano

När vi åt lunch på Vapiano nämnde tjejen i kassan att hon tyckte att det var extra roligt att få laga mjölkfritt för att hon själv som lakto-ovo-vegetarian gärna vill minska på mängden koprodukter. Härligt! Jag tipsade henne om #vadveganeräter på Instagram och Den Stora Veganutmaningen i maj och när vi hade ätit klart (deras ratatouille är vegan) skrev jag dessutom ner lite tips på en servett som jag gav till henne. Hon blev jätteglad! Mitt nyårslöfte är ju att inspirera någon att bli vegan så håll tummarna!

Beatrice Eli på Bengans

Efter maten begav vi oss till Bengans på Drottninggatan för att se Hurula spela klockan två på Record Store Day men som tur var kom vi dit en timme innan och fick höra både Winhill/Loosehill och Beatrice Eli på köpet. Win!

Mina ögon tåras alltid av Aifos, så även nu.

Hurula på Bengans

Efter det åt vi glass på 18 smaker som har flyttat in i stora fina lokaler på Hornsgatan och har en hel disk full med vegansk glass! Vi testade deras lakrits, apelsinchoklad, banan med chokladrippel och jordnötssmör med skogsbärssylt, mums, innan vi tog en avstickare till Fotografiska. Dagen avslutades på Helens sushi i Hornstull dit jag hade längtat hela dagen för att få avnjuta deras avokadosallad med tofu. Lite snarr och en bra film på det är vad jag kallar lördag!

Read More

Se Silvana glöda hos Sway

”Swedish Rap Star Silvana Imam Discusses Speaking out Against Neo-Nazi’s in Her Country, Describes Swedish Rap Scene, Outlines What a ‘Power Pussy’ is + Performs Live”

Det här är min idol. Tanken på alla unga tjejer som får växa upp med en sådan stark förebild ger mig ro.

Sway kan ju inte annat än älska henne. Titta, lyssna, se hur hon glöder.

Read More

Just Kids

Patti Smith and Robert Mapplethorpe 1969

Vilken oerhört fin bok om vänskap, musik, poesi, konstnärskap, droger, sexualitet, kärlek och New York! Den här bilden som låg och skräpade på internet säger allt om vilket förhållande de hade. Har du inte läst Just Kids än så skriv upp den på sommarläsningslistan!

Uppföljaren M Train kommer i oktober!

Read More

Den vegetariska slaktaren

Shoarma_grijs

Äntligen kommer The Vegetarian Butcher till Sverige! Som jag skrev till honom på Twitter så finns det inget bättre ställe att lansera sina produkter på än just Goodstore. Så kul! Måste sticka dit i morgon efter jobbet och se om de har fått in något!

Kalaspiråger

Är också nyfiken på Astrid & apornas kalaspiråger som precis har dykt upp och slår vad om att Hemköp vid Hornstull har fått in nya dipmixen 3xlök som passar perfekt till mina favoritchips: 3xlök! Nu är det fredagsmys!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Read More