Matens pris: Köttet och politiken

Matens_pris

Ämnet kött och politik i dagens Matens pris engagerar. Främst för att jordbruksminister Sven-Erik Bucht dels påstår att kött inte är miljöfarligt och dels inte har koll på varken svensk köttkonsumtion eller sänkta kilopriser. Det är ett viktigt ämne som förtjänar all uppmärksamhet!

Politiker ska och bör lyssna på forskare, Jordbruksverket, Livsmedelsverket, FN och miljöorganisationer som alla säger samma sak. Vi bör äta mindre kött, både för vår miljö och hälsa. Självklart ska vi då använda alla tillgängliga politiska styrmedel för att minska köttkonsumtionen som har ökat med 40% sen 1990. Synd att jordbruksministern inte kommer ta några sådana beslut under sin mandatperiod. Jens Holm, är du ledig?

Matens pris: Köttet och politiken

Splittring kring köttfrågan i Socialdemokraterna, ETC

Minister kritiseras för köttuttalande, skriver Naturskyddsföreningen på Svenska Dagbladet

Landsbygdsministern sågas efter köttutspel, Aftonbladet

Greenpeace: Häpnadsväckande okunskap av Bucht, Dagens Arena

Ministern kritiseras för försvar av köttkonsumtion, Dagens Nyheter

Djurens Rätt: Låt oss berätta lite om kött, Sven-Erik Bucht, Nyheter24

Köttet är en enorm klimatbov, skriver Grön Ungdom på Metro

Kött är farligt – ministern har fel, skriver Aftonbladet

Read More

Skönheter och odjur: en föreläsning om feminism och djurrätt

skonheter_och_odjur

Tips! Lisa Gålmarks bok Skönheter och odjur som kom för 10 år sedan är en av de bästa böcker som någonsin skrivits om feminism och djurrätt. På lördag har Djurens rätt bjudit in henne för att hålla en föresläsning om detta ämne och jag kan inte tänka mig något mer intressant!

SCUM_manifestet_andrea

Det kanske skulle vara SCUM manifestet som jag och Mia ska se på Teater Giljotin i kväll då!

Read More

Från döda till gröda

Var är korna?

När Pulled Oats blir verklighet i Sverige och Finland senare i år är det kanske på tiden att vi börjar ställa om jordbruket, från döda till gröda? Växtbaserat kött är klimatsmart, resurseffektivt och inget djur slipper födas (upp) för att dödas.

Mängden mat och vatten som vi ger till djuren för att få ut 100 gram kött är en ekvation som helt enkelt inte går ihop med jordens resurser fördelat per invånare. Särskilt inte om vi själva kan äta upp djurfodret. Svensk havre ger oss gröt, grädde, yoghurt, mjölk och nu kött.

Plantera mera – så att maten räcker till alla.

Read More

Härmed inför jag Vegantestet!

Inside Out

Jag hann knappt se halva Insidan ut, som jag sett fram så mycket emot, innan de hunnit håna broccoli vid inte mindre än tre tillfällen. Julkalendern hade ju just vänt uppåner på den bilden och visat att barn äter precis allt, även kaninen de gosat med! Synd! Så billig poäng.

Inför Oscars-galan har The Wall Street Journal gått igenom alla nominerade filmer för att se om de klarar Bechdeltestet som måste uppfylla följande kriterier:

1.) Ha minst två (namngivna) kvinnliga rollfigurer
2.) … som pratar med varandra
3.) … om något annat än män.

Då det knappt går att slå på en amerikansk serie utan att någon hånar veganer inrättar jag därför Vegantestet som går att applicera på alla serier och filmer. För att klara Vegantestet måste följande kriterier uppfyllas:

1. Ha minst en (namngiven) vegan
2.) … som slipper bli hånad/utskrattad /retad
3.) … och får höra något positivt om sitt matval (smak /miljö /etik)

When You Openly Mock Veganism You Support Animal Abuse, skriver Maria Chiorando från The Vegan Life Magazine på Huffington Posts webb.

When you laugh at vegans, you are effectively promoting the systematic torture and abuse of animals that goes on in so many slaughterhouses. 

Läsvärt! Hojta om någon klarar testet!

Read More

Inte er kvinna

Helen helalf.se

Efter helgens nazistiska och rasistiska lynchmobb i Stockholm har jag funderat mycket på det här med våld. Främst över hur ofta det utförs av en aktiv part och drabbar en passiv part. Som i krig mot civila. Som i djurindustrin mot djur. Som i relationer mot kvinnor. Som i familjer mot barn. Varifrån kommer behovet av att använda våld, mot de som inget motstånd ger? Att så självklart lösa konflikter helt utan kommunikation?

Den aktiva parten verkar dessutom känna att han har rätten på sin sida, att våldet är befogat, att resultatet väger upp handlingen. Vem har övertygat honom om det?

”Med uppenbar känsla för stil” och ”Det otäcka könet – en bok om manlighet” tar upp just våld och manlighet och jag har med stort intresse läst de böckerna för att försöka förstå tidigare situationer som uppstått i samhället. Jag rekommenderar dem varmt båda två! Våldet upphör tyvärr aldrig att vara aktuellt.

Vi har så länge jag kan minnas försökt förstå det våld som utfördes av nazisterna under Andra världskriget. Jag ägnade exempelvis mitt examensarbete i gymnasiet åt just den frågan och träffade då Hédi Fried, ett möte jag för alltid kommer hålla kärt. Men det verkar inte spela någon roll hur många spaltmeter som skrivs, hur många filmer som tar upp ämnet. Vissa ser inte ondskan utan dras istället till den. Varför?

Kanske för att det inte krävs någon som helst insats för att känna sig mer värd än någon?

Att nazister är aktiva så här 70 år senare går knappt att ta in. Om möjligt ännu mer omöjligt är det att förstå varför de här personerna tror att de slår ner barn i mitt namn? I våra namn? Det största hotet mot den vita mannen handlar om hans självkänsla, hans självbild, hans världsbild. Prata om det istället för att slåss. Läs för att lära för livet.

Börja med #inteerkvinna.

Read More

Intressanta artiklar jag gärna rekommenderar!

Videung

Att välja normen är också ett val

Det är många som reagerar på valet att vara vegan, som om avvikandet från köttnormen i sig skulle behöva motiveras. Men att äta kött, mjölk och ägg är inte neutralt bara för att det är norm. Det är också ett ställningstagande, skriver Jenny Luks.

Ju mer grönt desto bättre

Att känna oro inför den snabbt växande skara som helt väljer bort kött och andra animalier är något för kött- och mjölkindustrin, inte för någon med kunskap om nutrition, skriver läkaren David Stenholtz.

Slut på argument till varför jag äter kött

Jag har verkligen fått slut på argument till varför jag äter kött. Jag vet att det är dåligt för kroppen och hälsan, sämre för plånboken och helt värdelöst för miljön då djurproduktionen står för nästan 15 procent av världens totala utsläpp av växthusgaser (!!!), skriver Julia Mjörnstedt Karlsten.

”Vi valde att göra ett personligt livsstilsprogram”

”Uppenbarligen hade Somar Al Naher en redan etablerad bild av hur ett program från SVT med vegetarisk mat skulle se ut och innehålla”, skriver Micael Lekberg.

Väg genom Amazonas rustas för sojaföretag 

Drygt 90 procent av den soja som odlas och exporteras går till kött- och mjölkindustrin. Och i dess spår uppstår inte bara klimatförändringar utan också allvarliga samhälls- och folkhälsoproblem, skriver Fabiana Frayssinet.

Tofu-fabriken i Vallentuna växlar upp produktionen av vegan-favoriten

Import från Kina och Japan tänker du. Fel, fel, fel. Tofu går att hitta på betydligt närmare håll. Vi har besökt tofufabriken i Vallentuna, skriver Stockholm Direkt.

Köper utländskt kött – säljer det som kravmärkt svenskt

Hundratals ton utländskt kött kan ha sålts som svenskt, kravmärkt kött i matbutiker över hela landet. Nu utreds ett gotländskt livsmedelsföretag för misstänkt köttfusk, skriver Aftonbladet.

Read More

Alla måste lyssna på det här!

osskaningenaga-screen

- Vi hittade en lapp och den berömda kakburken och förstod att det hade varit inbrott. 

- Och det här med hur många hönor, var det nån information som fanns på lappen eller?

- Ja, det var deras information. 

- Det var deras information. Var det någonting du kunde kontrollera?

- Jag har inte kontrollräknat det.

- Du har inte kontrollräknat det?

- Nä.

- Kan du berätta för oss varför du inte har kontrollräknat?

- Nej, det är en större grupp djur och…

- Ungefär hur många höns är det det handlar om?

- I just den gruppen?

- Ja.

- 3000 djur.

- Okej. 

Staffan och Sara i Veganprat summerar rättegången mot aktionsgruppen Tomma burar som nu ställts inför rätta i Västerås för att ha fritagit två grisar, åtta hönor och en fisk under hösten. Båda två är en del av gruppen och systern Kaisa, som fått ge namn till en av hönorna, står för allt grafiskt material, som bilden ovan till exempel.

Det är oerhört intressant lyssning som jag inte tycker att någon bör missa för det speglar samhällets, det vill säga vårt sätt, att se på produktionen av djur. Vi säger att vi bryr oss men vi dödar de vi bryr oss om. Det grisar dagligen och lagligen utsätts för skulle kallas för regelrätt djurplågeri om en hund utsattes för samma sak.

Det slipper Selma och Louise utstå.

Civil olydnad innebär att en aktion har ett politiskt eller ideologiskt motiv (inte för egen vinning), att den sker med öppna kort, att de som deltar är villiga att ta sitt straff och att inget våld används. Denna metod används för att ifrågasätta lagens mening. När det under rättegången påpekas att de använt våld mot dörren för att bryta sig in kontrar Sara med att dörren är en sak som saknar känslor. Du måste höra henne prata om dörren som saknar känslor!

Jag önskar att de hade fått filma när Martin visar bilder på hur djuren har det i dag, i sina nya hem. Jag rös! Varje dag döms djur till döden. På fredag klockan 11 faller domen mot Tomma burar. Klicka HÄR för att lyssna.

Read More

Ett album per år

Minnen.

Jag är sugen på att summera de senaste åren i album men är inte säker på hur. Antingen old school genom att framkalla bilder, sätta in dem i ett album och skriva bildtexter för hand eller göra ett renodlat fotoalbum utan text med olika collagelösningar.

Började bläddra lite i mina mappar i går och fastnade bland alla sommarbilder. Det är tufft att gå igenom dem nu när snön försvunnit och dagarna om möjligt är ännu mörkare än innan.

Några tips på vägen?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Read More