Helen Alfvegren

Djur, yoga och jämställdhet.

Hänt i veckan

Söndag 3 december

Alexandra

I söndags var hela min familj här, plus mammas hund, så det kändes som julafton och inte första advent.

Att jag gick all in med storstädning och jullåtar hjälpte till!

Mjuk pepparkaka

Jag bakade en mjuk pepparkaka från Karolinas julbok, som ju är ovärderlig för veganer och andra nyfikna.

Flygskam

Jag fick även lära mig ett nytt ord: flygskam. En flygresa från Stockholm till Thailand och tillbaka släpper ut 4,8 ton koldioxidekvivalenter per person. För att vi ska kunna leva på och av den här jorden bör vi släppa ut max 2 ton COe per person och år. Än då länge känner jag nog mest flygskam å andras vägnar.

Måndag 4 december

Boktips

Även måndagen gick i klimatets tecken. 15 000 forskare från 184 länder varnar för att vi inte tar klimatförändringarna på tillräckligt stort allvar, särskilt med tanke på att de varnade för precis den här situationen redan för 25 år sedan. Samtidigt har stockholmarnas flygresor större klimatpåverkan än all biltrafik inom Stockholms kommun. Flygskam!

En trollsvans förstörde dagen för mina vänner på Pocket shop, det ryktades om norrsken i hela landet och Veganprat släppte ett nytt avsnitt om antropocentrism, tanken att människan är alltings centrum.

Jag har snart läst klart How to create a vegan world, som jag tycker har oändligt många bra poänger. Exempelvis att i diskussioner fokusera på HUR någon kan börja äta mer veganskt och inte VARFÖR. (Här har du 100 recept!) Dessutom kan jag varmt rekommendera chokladen med kokosfyllning!

Min kille köpte biljetter till Totalt Jävla Mörker, Teddybears och Annika Norlin, puh!

Tisdag 5 december

Lockat håret

Jag fick lite tid över på morgonen och lockade håret!

Instagram gick ut med en varningstext när du klickar på en hashtag som uppenbart innebär lidande för vilda djur i samband med turism. Jag önskar att den texten även dök upp när vi lägger upp bilder på djuren vi äter och sandstränder mitt i vintern.

Nu började flera summera årets låtar på Spotify, något som jag kommer avvakta med tills nyår. Är säker på att jag kommer hinna tjejlyssna in flera favoriter om jag bara får några veckor på mig! Den här yogalistan har jag på repeat just nu.

Dagens första citat står Björn Ulvaeus för. ”Vi tar nu steget in i den postpatriarkala eran och det finns ingen väg tillbaka.” Perfekt uppslag för den som är sugen på en ny tatuering eller varför inte en bonad?

Dagens andra citat kommer från filmregissören James Cameron. ”Reconsidering how we eat offers us hope, and empowers us with choice over what our future planet will look like.”

Onsdag 6 december

Vetenskapsradion sätter ribban för onsdagen med uttalandet om att äta vegetariskt inte är en trend.

Som reaktion på att en undersökningen visade att 45% av svenska män tycker att Me too är överdrivet skriver ST-läkaren Jona Elings Knutsson om hur hon ”hör en nybliven pappa be mig sy ett extra stygn i den nyblivna mammans sargade underliv, “ett stygn för pappa med”, och jag tänker att vidden av kvinnors utsatthet för sexuellt våld och tvång griper in i varenda en av oss, i varenda cell av oss, i alla situationer.” Ingen lämnas oberörd, läs!

Köttets lustar

Inför morgondagens premiär av Köttets lustar med Henrik Schyffert intervjuas han i DN och har flera tänkvärda citat. Ingen länk eftersom så få kan läsa låsta artiklar men jag gillade särskilt Agnes-Lo Åkerlinds frågor till honom:

Tror du att kött påverkar miljön negativt?
Tror du att det finns etiska problem inom köttindustrin?
Tycker du att vi äter för mycket kött?
Äter du själv kött?

Time går ut med att årets person är de som vägrar vara tysta längre.

Uppskattade verkligen avsnittet av Jills veranda med Lisa Nilsson!

Alliansen och SD röstar ner förslaget om ett ålfiskeförbud.

Journalisten Sharon Reed får ett läsarmail där hon kallas för n-ordet och ger svar på tal rakt in i kameran.

Torsdag 7 december

Älskade Bette!

Ängavallen våren 2014

Jag såg äntligen första avsnittet av Köttets lustar och grät flera gånger. Exempelvis när Bo Algers berättar att djur är så mycket mer intelligenta än vad vi tror. Exempelvis när fakta om djur, som jag kan rabbla upp baklänges, läses upp med allvarlig berättarröst. Exempelvis när Henrik besöker de söta minigriskultingarna!

Jag insåg då hur mycket jag verkligen älskar grisar. Uppskattar verkligen att SVT tar upp ett så viktigt dilemma på bästa sändningstid: hur kan vi döda de djur vi älskar? Lite mer oförklarligt var varför en bonde och en vetenskapsjournalist fick uttala sig märkligt utan någon uppföljning? Två avsnitt kvar!

Med 93% säkerhet går vi mot en global uppvärmning på 4C innan seklet är slut, säger ledande forskare.

Började kolla på Avant Garde Vegans otroliga matlagningsvideos på YouTube och kan inte sluta dreggla.

Samtidigt släppte National Geographic en video på resultatet av klimatförändringarna: en döende isbjörn som förgäves letar efter mat. Det här sker NU.

Fredag 8 december

Fredagen började med en glad nyhet om att svenskarnas köttätande minskar jämfört med förra året. Ändå granskar ingen Glenn Hyséns krönika där han, uppenbart livrädd för förändring, skriver att veganer äter gräs? Hur mår de här männen som förvandlas till barn så snart jorden snurrar lite snabbare än de själva hänger med?

Saravanaa Bhavan

Saravanaa Bhavan

Saravanaa Bhavan

Indiens största vegetariska restaurangkedja, Saravanaa Bhavan, har öppnat i Kista. Givetvis åkte vi dit! I princip bara indier där vilket är ett fint betyg för maten, och så två hungriga veganer som aldrig läst en så lång meny förut. Magiskt gott, jag blev till och med lite rörd.

Årets nobelkock avslöjar att det blir en vegetarisk förrätt på nobelmiddagen, heja!

Summera året på Instagram nu eller vänta några veckor!

Och vi började kolla på serien Vår tid är nu. Yes!

Lördag 9 december

Yoga och funktionell styrka har mycket gemensamt! Kämpa!

Julmingel

Vi var på biovisning av filmen om Tomma burar, åt poké på Sveavägen (som inte slår Rebel Kitchen i Vällingby på långa vägar) och besökte Djurens rätts julmingel.

Vegan Wishes

Hela den här veckan har 7-Eleven flörtat rejält med veganerna!

Saravanaa Bhavan

Länsade Bagarn i Hornstull på godsaker innan det var dags för årets veganska julbento på Helens sushi.

Vegansk julbento

Vegansk julbento

Vegansk julbento

Ett axplock av min vecka! Snart måndag igen.

Dansade mig igenom årets julfest med jobbet

Förfest

I fredags hade vi julfest med jobbet. När min kollega skulle förklara hur finklädda vi brukar vara beskrev hon det som att ”Helen har rött läppstift på sig!”, på den nivån. Tänkte faktiskt ha mascara också men jag glömde den hemma!

Förfest

Jag fick äntligen användning för min paljettopp från Ida Sjöstedt som jag köpte på Kii för 2-3 år sedan! Har bara använt den en gång tidigare, då på O’Leary’s. Den kom mer till sin rätt nu!

Så här såg jag för övrigt ut på förra årets julfest!

Förfest

Jag och Olvan på förfesten!

Förfest

Efter att vi gjort oss i ordning och ätit Indian popcorn begav vi oss runt hörnet till Münchenbryggeriet!

Gruppfoto

Rätt peppade kollegor!

Fullpackat

Vi var 700 pers som bjöds på fantastisk underhållning, en strid ström av mat och trevligt sällskap. Vår bästa julfest hittills?

Groupie

Maria och Hanna!

Groupie

En unik bild på mig där jag satt ner vid bordet, stod upp nästan hela kvällen och dansade istället.

Sabina Ddumba

Särskilt till Sabina Ddumba som var kvällens överraskning! Hade inte kunnat önska mig någon bättre.

Kat von D

Rätt nöjd med läppstiftet från Kat von D!

Danssvett

Pust! Vill passa på att tacka Hanna och resten av kollegorna som jag dansade med fram till stängningsdags!

Bakismat

Tog igen mig i lördags på Delivore. Den där mylkshaken är så jäkla god och BBQ-spettet går inte av för hackor det heller! God jul!

10 år med sociala medier

Mitt skrivbord: fullt av mediebyråstilleben! Samt en (1) av mina utskrivna tweets från Lotta Lundgren.

2007 blev jag blixtförälskad i sociala medier och efter en utbildning inom Kommunikation Nya Medier har jag jobbat med sociala medier i olika roller sen 2010. Som praktikant på olika praktikplatser (som Bokus), som digital kommunikatör på ett av Sveriges största telecomföretag, som digital planner på en reklambyrå, som medierådgivare på en mediebyrå och som ansvarig för sociala medier på en insamlingsorganisation. Jag har skrivit årsstrategier, månadsrapporter, krisplaner, FAQs, scheman och mängder av svar i kommentarsfälten. Det sistnämnda är något av en specialitet då jag, till mina kollegors stora förtjusning, alltid lyckas med att formulera ett bra svar.

Utöver det har jag både privat, via mitt dåvarande företag, och vid olika tillfällen i jobbet föreläst om sociala medier (som här i Luleå och Gällivare), pratat om det i olika tidningar (exempelvis i Metro och DN, intervjuats om det i olika radioprogram (som P3 Populär vid två tillfällen), pratat om det som panelmedlem under två säsonger i P3 Browser och tipsat om det som en av programledarna i webbshowen Sweet Sunday Web Crunch. Jag har gått på alla stora konferenser i ämnet (som SIME, Webbdagarna, The Conference, MyNewsDay och Geek Girl Meetup) och bloggat hundratals tecken om mina lärdomar. Under flera somrar på raken besökte jag Sweden Social Web Camp i Blekinge tillsammans med hundratals andra som liksom jag inte kunde få nog av det här nya sättet att kommunicera.

Gänget samlat för avsnitt 3

Under åren har det blivit 70 000 tweets på Twitter, tusentals bilder fördelat på två Instagram-konton (@rockspindeln och @helenyogar) och två Flickr-konton (Helenalf och Rockspindeln) samt ett flertal bloggar som tillsammans har tusentals inlägg, ofta med guider om det senaste jag snubblat över inom sociala medier. Jag var tidig med att söka – och få – jobb, inte bara via LinkedIn utan framförallt via mina egna plattformar. Efter alla dessa år är det fortfarande det första jag gör på morgonen och det sista jag gör på kvällen – scrolla, scrolla, scrolla – innan jag pussar min pojkvän god natt. En pojkvän som jag självklart träffade via, just det, sociala medier.

Skön söndag med vegansk brunch på Tensta konsthall

Loppan

Representativt för min mammas humor är att hon kallar sin nya hundvalp för sitt kattskrälle. Var givetvis tvungen att börja söndagen med att hälsa på de tu!

Tensta konsthall

Vid tolv tog jag tunnelbanan till Tensta för att äta vegansk brunch på konsthallen där.

Brunchbord

Det är alltid en lika fantastisk känsla när all mat man ser går att äta. Här, från det östafrikanska köket. De brukar ha öppet mellan 12-15 den sista söndagen varje månad, kolla upp om de fortsätter nästa år!

Vegansk brunch

Banankaka

Det var så gott! Tog om av det jag gillade mest och fick knappt plats med mer men lyckades lossa översta knappen på jeansen i smyg.

Mårten

Som tur var hade jag trevlig sällskap som hjälpte mig äta upp banankakan! Tack B!

En lyckad lördag!

Älskar att börja helgen med att yoga ensam hemma. Bara jag och mina favoritlåtar! Övar på att gå ner i brygga från huvudstående och letar nu febrilt efter en möbel som är lägre än soffan.

Vegan Spicy Ramen Miso

Vi åt lunch på Totemo Ramen vid S:t Eriksplan. Så gott med en varm, kryddig ramen i magen när det var kyligt ute. Tips! Var där vid 12 när de öppnar för att få sittplats.

Manifestation mot slavhandeln i Libyen

Klockan 13 var det manifestation mot slavhandeln i Libyen på Sergels torg. Det var oerhört känslosamt, jag kämpade med att hålla tillbaka tårarna. Efter det mötte vi upp min gamla klasskompis Daniel för att köpa ett av de sista exet av en hans böcker som troligtvis blir en julklapp. Sch!

Julsmakande glass

Avrundade dagen med att äta två kulor glass på StikkiNikki i smakerna saffran och Dirty Santa Beard (fanns även julmustsorbet och polkagris) innan det var dags att lyssna på ett samtal om djurrätt och politik på ABF-huset lett av Per-Anders Svärd. En lyckad lördag med mina mått mätt!

« Äldre inlägg

© 2017 Helen Alfvegren

Tema av Anders NorenUpp ↑