Respektera deras liv istället för att kalla dem för ”svenskt kött”

Ängavallen våren 2014

Det pratas mycket om antibiotikaanvändning när grisuppfödningen i Sverige diskuteras. Vi nämner även att vi inte klipper av grisarna svansen. De här positiva resultaten får vi om vi vet vilka vi ska jämföra oss med. Som Danmark. Svenskt kött är så mycket bättre i jämförelse! Eller?

Personligen tycker jag att det är mycket mer intressant att prata om vad vi kan förbättra och vad vi vill göra framöver! Här är några punkter som jag tycker behöver vridas och vändas på när vi pratar om svenskt griskött så att ingen förvirring uppstår.

Och ja, jag är vegan. Det betyder att jag är en av få i den här debatten som har absolut noll (0) kronor att tjäna på att lyfta hur djuren har det till skillnad från bönder, butiker, återförsäljare och reklambyråer.

Vad innebär det att köpa svenskt kött?

  • Du tar någons liv. När det inte behövs. Det är det absolut viktigaste i den här ekvationen och det räknas aldrig med.
  • 99% av grisarna inom svensk köttproduktion får aldrig vara utomhus under det halvår de får leva.
  • Inom en månad har 20% av deras syskon dött. De dör för att de är underutvecklade, de fryser, de svälter, de kläms ihjäl. Deras mamma ser detta hända, om och om igen.
  • Sveriges Grisföretagare testar danska metoder som fixering där suggan buras in utan möjlighet att röra på sig före, under och efter förlossning.
  • Livet på ett betonggolv går emot alla deras naturliga instinkter och är en form av djurplågeri.
  • I Sverige klipper vi inte av svansarna men majoriteten av galtarna kastreras utan bedövning trots erbjuden utbildning och ersättning samt ett förbud som träder i kraft 2016.
  • De här sociala djuren, som är lika smarta som hundar, dör med beteendestörningar, magsår och luftvägsinfektioner.

Vid jullunchen i söndags berättade mamma om ett julfirande i mitten av 80-talet då de valt bort gris pga hemska rapporteringar hela hösten (något om förlängd ryggrad). Året därefter var skinkan tillbaka på bordet igen. Där den hör hemma?

Det finns alternativ!

Ängavallen våren 2014

Källa: Djurens rätts rapport Böka på betong – om grisarna i köttindustrin.

Read More

Veganisera julbordet

Skärmavbild 2014-12-21 kl. 10.56.55Förhoppningen med inlägget på SVT Opinion är att gå ifrån hemska bilder och sorglig statistik till att istället prata om hur vi kan sprida kunskap och inspiration om en djurfri kost. Där har medierna en stor roll.

Jag pratade med Kristoffer Triumf om det härom veckan då han efterlyste en vegetariskt kockkamp på TV. Jag föreslog att det programmet skulle ha en jämställd jury (!), en intresserad programledare, spännande gäster som bjuds på middag och har tid för samtal som reflekterar över maten de äter. Det kanske kan vara något?

Nu måste jag börja med jullunchen! Tzay, kokt potatis, veganstek, toast skagen med tångkaviar, grönkålschips och göttbullar står på menyn! Så köttigt, jag vet, men inte för att jag på något sätt saknar kött utan för att det finns så goda alternativ. För att det är gott! Det finns bokstavligen inga argument för att djur måste lida för att vi ska få äta god mat.

Read More

En julhälsning till alla grisätare!

Om du fick en gris att spinna som en katt kanske du inte skulle äta den? Kika 30 sekunder in i klippet! Det är så enkelt att inte äta djur när du pussar på dem och busar med dem, tips!

Vi måste kunna fira jul utan döda grisar, skriver Somar på Aftonbladets ledarsida. Förra året tipsade hon om att Baka ditt eget kött och benåda en gris. Det kluriga här är tror jag är att koppla grisarna i hagen till julskinkan på julbordet. Kämpa lite mer där!

Jag skrev en debattartikel på SVT Opinion som kommer ut i helgen om att inte glömma alla andra djur heller. Korna. Kalvarna. Fåglarna. Fiskarna. Och om vad veganer äter istället. Länkar till den så snart den kommer upp!

Read More

Skärmavbild 2014-12-19 kl. 17.32.43

Den värsta filmen du någonsin kommer se?

PETA i Asien har filmat hur det går till när hemlösa hundar fångas in, slås ihjäl och blir till läder som säljs omärkt över hela världen. Utan att konsumenterna vet om det. Det går inte att känna någon skillnad. ”Made in China”.

Alla skärp, väskor, plånböcker, handskar och skor gjorda av läder representerar den här typen av fruktansvärt lidande och en utdragen, plågsam död. Räcker det då att må dåligt? Eller är det bästa alternativet att sluta betala männen i videon som gör såhär?

Det är hemskt att se hundarna komma skuttandes ut genom dörren och bli slagna medvetslösa. Men det här är faktiskt inte den värsta filmen jag sett. Det om något är sorgligt.

Skriv på Djurens rätts namninsamling så att de kan övertyga fler företag att sluta köpa in skinn och läder.

Read More

Sponsrad video: Res med Swebus och kom fram i tid

I jul kommer jag ta tåget upp till Umeå och håller tummarna för att det kommer fram i tid men jag packar med lite extra fika i fall att. Vi är många som vill resa miljövänligt men allt för ofta är det synonymt med försening, särskilt nu när snön äntligen har kommit.

För den som vill vara säker på att komma fram i tid kanske bussen är ett bättre alternativ? Swebus kör till fler än 150 orter i Sverige och de har otroliga 98 procents punktlighet. Ha det i åtanke om du funderar på att flyga istället!

Det här inlägget är sponsrat.

Read More

Backa Dom jävlarna ska skjutas!

DJSS.se

Alla som hejade på Salander när hon tatuerade våldtäktsmannen i Flickan som lekte med elden bör backa Dom jävlarna ska skjutas. Kolla på trailern!

Jag ryser! Gå in på Kickstarter och se till att den här filmen blir verklighet!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Read More