Packning vs inpackning 0-1

lermask helalf.se

Att packa måste vara det tråkigaste som finns, i samma liga som att vika tvätt och ställa undan ren disk, men vinnare av den ligan. För första gången på många år är min resväska proppfull. Fyra baddräkter, kjolar, shorts, toppar, klänningar, kimono, sommarböcker, träningskläder, löparskor, sandaler, nattlinne, underkläder, necessär, borste, laddare… Har jag glömt något?

lermask helalf.se

Så mitt i packningen styrde jag stegen mot badrummet och la en hot mud mask, för att röra om lite i prioriteringen. Jag tycker det blir en fin bild att runda av det första halvåret med, nu när tåget snart avgår. Destination: semester!

Måste bara komma ihåg tandborsten också!

Read More

Yogamarathon på första semesterdagen

Helen yogar helalf.se

M och Bamse är redan i Umeå så jag började första semesterdagen med att hoppa upp på yogamattan och stanna där i några timmar.

Helen yogar helalf.se

Jag var på ett yogapass förra veckan och gjorde tre entimmespass utöver det så kroppen var med på noterna.

Helen yogar helalf.se

Jag fick en fråga från Theresa om motivation. Det behöver jag notera och spara för min egen del också! Här kommer mina tips!

Helen yogar helalf.se

Yoga utomhus! Yoga på pass. Yoga framför YouTube (Yoga with Adriene, Kino Yoga, underbara Bryan Kest och Lesley Fightmaster mfl). Följ yogis på Instagram (se vilka jag följer!). Häng på utmaningar (inte riktigt min grej men det verkar funka för många). Yoga med en kompis/barn/djur. Leta upp en podd. Sätt på bra musik! Bestäm hur du vill börja ditt pass, vad du vill testa för nytt under ditt pass och hur du vill avsluta det (utöver Shavasana) och freestyla där emellan. Stå på händer!

Helen yogar helalf.se

Ta bilder och om du inte vill publicera dem i sina sociala medier så skicka dem till din kompis inbox!

Helen yogar helalf.se

Den här bilden förvirrade min bästis rejält! ”Flyger du?” Nej, jag sitter på fötterna, syns inte det? Hihi! Det var något instruktören på passet förra veckan visade, det hjälper en att komma in i lotus, så småningom, något jag jobbar på. Bra med små delmål och projekt!

Helen yogar helalf.se

Började mitt pass med down dog och höll den positionen i fem minuter. Ja, det bränner bra! Sen gjorde jag plankan i en minut och 20 bergsklättrare följt av tre olika solhälsningar, två gånger vardera. Sen fick jag lite flow faktiskt!

Helen yogar helalf.se

Blev så glad när jag kom djupt ner i den här favoritvridningen som jag inte testat på några månader. Så är yogan. När du minst anar det har du gjort framsteg!

HÄR kan du följa mina framsteg på Instagram!

Read More

Prickar på Moderna

Prickar helalf.se

En prickig klänning för att ära en prickig konstnär!

Yayoi Kusama helalf.se

I söndags var jag, Cattis och lilla O på Moderna för att, liksom alla andra stockholmare den här sommaren, se Yayoi Kusamas utställning. Har du inte sett den än rekommenderas den såklart! Läs gärna på lite om Yayoi innan eller se klippet nedan som summerar henne och hennes verk på några få minuter.

En konstnär med ett budskap!

Read More

Min matkasse 2030

matkasse2030

Hos Axfood ökade försäljningen av vegetariska produkter med 41 procent under det första halvåret 2016, jämfört med motsvarande period i fjol, och även ICA och Coop har märkt av en ökad efterfrågan på vegetariska produkter i år. Så jag kan inte hjälpa att bli lite besviken över Axfoods trendspaning om hur en matkasse ser ut 2030. Ägg, fisk och kött. Varför skulle vi döda djur, vare sig vi matar dem med växter eller låter dem gå ute, när marknaden redan nu, 2016, fullkomligt kokar över – exploderar! – av klimatsmarta veganska alternativ?

Konsumenterna behöver inspireras mer än så!

I sista avsnittet av Dödsskönt i kistan träffar Kristoffer och Isabell Food for progress nyanställda vegankock Linnea Hellström som testar att laga rätter av åkerbönor – äckliga, fula bönor som vi i dag använder som foder till grisar och kor. Hon har dem i hummus med ingefära, picklad gurka och morot, i spansk omelett där mjölet binder istället för ägg, som åkerbönspastej med brännässlor i och något som beskrivs som tunnbrödssushi. Av spadet gör hon rödbetsäppelmajonäs och serverar till björkträ- och granbarrökt Oumph.

”Om kött var så här gott skulle jag överväga att börja äta kött”, säger Kristoffer efter att ha smakat. På den nivån är vi nu, idag. Fuck vildsvinsskinka, 2030 är min matkasse fortfarande helt växtbaserad.

 

Read More

Vegansk kolasås, mums!

Vaniljglass, chokladglass, jordnötter och hemmagjord kolasås. Bara säger! Det går att ha på chokladsås också, om man har någon sådan hemma.

Så här gör du kolasåsen!

Vegansk kolasås

1 paket sojagrädde (Oatly eller Alpro)
1 dl socker
1 dl ljus sirap
1 msk vaniljsocker
50 gram mjölkfritt margarin (Carlshamn eller Flora, som numera är veganskt)

Koka på medelvärme i 20-25 minuter. När du har den konsistens du vill ha blandar du i 50 gram margarin. När det har smält är det klart att servera!

Read More

Den här sommaren

Färskpotatis helalf.se

Äntligen har färskpotatisen vuxit till sig!

Midsommarkrans helalf.se

På midsommar hade vi inte planerat någon särskild mat men med lite nyplockade pären blev det ju bra ändå!

Fläta helalf.se

Så tacksam för värmeböljan som följde, även om den bara varade en dag. Vi hängde på stranden hela dan, åt pastasallad, läste pocket, tog årets första dopp (plural) och njöt av värmen.

Baddräkter helalf.se

Det känns viktigt att vi har bra väder i sommar så att jag får använda alla mina baddräkter!

Nedförsbacke helalf.se

De här varma sommarkvällarna får tio av tio!

Skogsrunda helalf.se

Perfekt att hoppa på cykeln och ge sig ut på äventyr!

Reafynd helalf.se

En annan bra grej med den här årstiden är rean! Hittade den här toppen och kjolen som jag kärat ner mig i men inte ens velat prova för att de var lite för dyra (kjolen 399 kr, toppen 299 kr). Nu fick jag båda för 225 kr och känner att jag rånade butiken? Tänkte inviga dem i helgen!

Lustfylld träning helalf.se

Jobbar en vecka till och då våra instruktörer har ledigt under sommaren tränar vi själva några dagar i veckan. Jobbar så mycket bättre då!

Ali baba pizza helalf.se

Förra helgen åkte vi upp till Umeå för att fira en pigg 70-åring. Då jag jobbade under fredagen passade jag på att äta pizza på Ali baba till lunch…

Tempehburgare på båten helalf.se

… och tempehburgare med sötpotatisfries på Båten till middag. Så oerhört gott!

Provhytten på Kii helalf.se

Så glad över att hinna med ett besök på Kii också. Tycker de här byxorna från Carin Wester är så roliga – men tusen spänn är inte riktigt rea för mig.

Grillkväll helalf.se

På lördagen åkte vi till stugan och fick så god mat att jag längtar ihjäl mig till semestern så att vi snart kan grilla igen.

Båtbrygga helalf.se

Förra sommaren badade vi i 15 grader så det är bara att ställa in sig!

Bamse helalf.se

Bamse bus får ta det lugnt hemma innan vi sticker upp igen. Sötaste killen jag vet!

Vegme helalf.se

Tills det är dags passar vi på att äta gott (vegme finns på City gross, tips!), se på fotboll, yoga och cykla. Livet!

Read More

Tips till dig som vill välja ”bra” kött!

vegme helalf.se

Om du vill välja kött som värderas som bra utifrån kategorierna klimat, biologisk mångfald, bekämpningsmedel, djurens välfärd och antibiotika är valet enklare än man kanske skulle kunna tro. Allt veganskt kött är nämligen grönmärkt i WWFs uppdaterade Köttguiden! Seitan, vegansk Quorn, tofu, Oumph, Tzay osv.

Jag slår vad om att Vegme (supergott sojakött i form av exempelvis burgare, färs och pulled) som från och med i måndags går att köpa i City Gross butiker också platsar på listan, (bilden ovan) liksom Garants Pulled Veggie som får högsta betyg av gänget bakom podden Dödsskönt i kistan. Det finns så mycket gott att testa för dig som inte provat veganskt kött än!

köttguiden helalf.se

Det är grymt att WWF har med växtbaserat kött i år men min suck från i höstas kvarstår.

Read More

Ahimsa

Ängavallen helalf.se

ICKE-VÅLD

Det är så fint att många blir veganer eller vegetarianer när de börjar yoga, som en naturlig del av yogans icke-vålds princip Ahimsa. Jag läste Jacobs tankar om att äta kött och blev inspirerad till att skriva ner mina egna, som vegan. Det kanske ska sägas att jag nästan är buddhist när det kommer till djur – jag plockar försiktigt bort flugor som fastnar i ögonvrån när jag cyklar och aktar mig noga för att inte trampa på sniglar, grodor och daggmaskar när det regnat ute. För mig är Ahimsa inte förenligt med att ta någons liv, oavsett djur, men det är bara en av många, många anledningar till att inte äta kött.

KLIMAT

Vegansk mat är utan tvivel den mest klimatsmarta enligt forskare. Djurindustrin står för en större klimatpåverkan än hela transportsektorn, tillsammans. En femtedel av växthusgasutsläppen i Sverige kommer från den mat vi äter och av det står kött och mejeriprodukter för 75 procent. Här har vi chansen att ta ansvar tre gånger varje dag, när vi äter.

RESURSSLÖSERI

Visste du att 90% av sojabönorna som importeras till Sverige används som djurfoder till kor, grisar och kycklingar? Istället för att bli till växtbaserade kött- och mejeriprodukter till oss människor. Tyvärr skövlas regnskogen för att bli odlingsmark och dåliga arbetsförhållanden där är regel snarare än undantag. Att vi ger den mat vi själva kan äta till djur för att de sen ska bli mat är ett slöseri med jordens resurser då djuren äter och dricker mängder mer än den mat de resulterar i. En svensk ko dricker exempelvis 150 liter vatten om dagen. Detta slöseri gäller även odlad fisk som liksom de andra djuren matas med just fisk. Här finns möjlighet att mätta fler magar än de vi föder upp för slakt.

EFTERFRÅGAN

Ofta rättfärdigas dödandet av djur med att de har levt ett bra liv, även fast de slaktas när de bara är barn. Av de 100 miljoner landlevande djur vi slaktar i Sverige varje år är ungefär 92,5% grisar och (majoriteten) kycklingar, dvs djur som idag inte har rätt till utevistelse. Då ekologisk produktion kräver detta för djuren (4 månader per år samt tillgång till rastgård) innebär det att färre djur skulle kunna produceras, för vi har helt enkelt inte ytan för det, vilket inte skulle möta den efterfrågan som finns idag. Särskilt inte med tanke på att köttätande fortfarande ses som ett högst personligt val och priset är en viktig faktor för många.

BÖNDER

Import är inte något negativt i sig då det bidrar till att stötta bönder i andra länder. I Sverige odlas redan baljväxter, ärtor, havre mm och företag som Oatly, Anamma och Vegme erbjuder växtbaserade kött- och mejeriprodukter till konsumenter över hela landet. Sojabönorna som används i veganska produkter importeras i regel från Europa, aldrig Amazonas. Utvecklingen av veganska produkter i vår del av världen går framåt och nordiska företag har tagit fram växtbaserat kött av både havre, vete och lupin. I livsmedelshandeln står veganska produkter för den absolut största ökningen det senaste året.

HÄLSA

Folksjukdomar som cancer, diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar är bevisat kopplade till vår köttkonsumtion men först när personer redan drabbats inser de vikten av att äta mer vegetariskt. Livsmedelsverkets rekommendationer om 500 g kött i veckan är tydliga men få äter bara fyra måltider (rött) kött i veckan. Här saknas politiska styrmedel – även om vi ser många kommunala köttfria initiativ inom både vård, skola och omsorg.

POLITIK

Svensken har ökat sin köttkonsumtion med 40% sen 1990. Trots det säger landsbyggdsminister Sven-Erik Bucht att regeringens kommande livsmedelsstrategi sannolikt inte kommer att innehålla en rekommendation om att minska konsumtionen av kött. Att jämföra med Kinas nyligen uppsatta mål: att minska landets köttkonsumtion med 50% till 2030. Av alla nyss nämnda anledningar.

Namaste!

Read More