googleb7a3233b13a10f4a.html

Sponsrad video: En av de bästa svenska kampanjer jag har sett

Strokekampanjen uppmärksammar AKUT-testet genom den här finurliga kampanjen och sällan har jag sett ett så bra exempel på användandet av en stortavla i svensk reklam.

På Twitter har de sponsrat upp ett inlägg och det känns fortfarande, i slutet av 2014, lite nytt för svenska företag. Så snyggt jobbat!

AKUT-testet innebär att du känner igen en stroke genom att kolla om personen kan le (Ansiktet), lyfta armarna (Kroppsdel) och upprepa en mening (Uttal). Om personen inte kan göra det gäller det att snabbt ringa 112 (Tid) eftersom varje minut räknas.

Detta inlägget är sponsrat.

Read More

Kylskåpsinspiration

Tzay med lite plock från kolonin: färskpotatis, vitlök, gul lök, spenat och pioner. #vadveganeräter #vegomiddag #veganse #vegan

Jag vill ha en sajt eller app som ger förslag på vad jag ska laga för mat baserat på vad jag har hemma i kylen, frysen och skafferiet. Med utrymme för eventuella inköp.

Recepten ska baseras på de länkar jag har hittat på nätet, RSS-flöden från matbloggar jag gillar och rätter jag själv lagat och lagt till för att tipsa andra via det community som byggs upp på sajten. Det vore också kul om de restauranger jag tycker om skulle vara med och bidra med sina recept. Då kan jag välja ut de recept som de lagt upp på sitt konto som är vegan och passar mig.

När jag är på väg hem från jobbet och är som minst inspirerad kan jag ta fram appen, spela lite roulette med de rätter som jag borde laga för att det jag har hemma inte ska bli dåligt, vilket i slutändan leder till mindre svinn. Win, win!

Givetvis har någon någonstans skapat det här redan men visst låter det som en bra idé? Jag får googla lite!

Read More

Något nytt som gör gott

Ramen och grönkålschips hos fina @odjuretfoodtruck. #vadveganeräter

 

Att jag har testat grönkålschips (supergott!) är ungefär lika otippat som att jag har fallit pladask för yoga. Lite klyschigt kan tyckas men det är något fint med nyfikenheten som väckts att testa det som kroppen mår bra av, i kombination med att det inte skadar någon annan. Kanske den bästa drivkraften?

Här, illustrerad av en skål ramen från finfina foodtrucken Odjuret!

Read More

Veganska underverk på Marie Laveaus Love Food Cafe

Marie Laveau

Bild från Marie Laveaus Facebook-sida

Marie Laveau kommer från och med i morgon måndag servera tre stycken veganska main alternativ: Korean BBQ Tofu, Pulled Portobello och Veggie Sliders. Till det har de många såser som är vegan och alla slaw är vegetariska. Mitt vegohjärta pumpar lite extra för den här typen av initiativ!

Här kan du ögna igenom menyn hos Love Food Cafe!

Read More

Den här typen av konversationer, om och om igen, de senaste 20 åren

Älskade Ängavallen

Hälften av alla kycklingar (pojkarna) mals till döds så snart de sorterats ut efter födseln eftersom de saknar ekonomiskt värde för industrin. 

Ja, men Sverige har bäst Salmonellakontroll i hela EU.

Mjölkkornas kalvar tas ifrån sin mamma direkt efter födseln för att slaktas eller själva bli mjölkkor och hålls då ständigt gravida genom ett övergrepp för att på så sätt producera mjölk till människan.

Ja, men kalvarna är ”närproducerade”. Sverige är ganska litet så det är ganska nära överallt!

Människan är ensam på hela jorden om att dricka mjölk från en annan djurart. 

Ja, men komjölk är ”naturligt”!

Mjölkkornas kroppar orkar inte hålla uppe den höga produktionen av mjölk som anses ekonomiskt lönsam så hon får vid 5 års ålder gå till slakt och bli köttfärs istället. En ko kan naturligt leva tills hon blir 20-25 år.

Ja, men öppna landskap är viktiga att bevara! Tänk på blommorna som växer där!

I Arlas Bregottfabriken är det evig sommar även om korna (inte kalvarna och tjurarna) bara har rätt till 2-4 månaders utevistelse per år och 45% av korna står uppbundna och inte kan vända på sig under resten av året.

Ja, men hur tror du att vi annars skulle ha gödsel för att odla dina grönsaker?

På våren bjuder mjölkindustrin in barnklasser som får gå på kosläpp för att visa hur glada korna blir av att få komma ut efter att ha stått instängda ett halvår. Men det som upplevs som glädje är snarare chock, se bara på deras uppspärrade ögon. 

Ja, men säg inte det högt, barnen älskar verkligen djur!

Grisar är lika intelligenta som hundar men 99% får aldrig någonsin gå utomhus.

Ja, men det är gott med bacon, det skulle jag aldrig kunna sluta med!

Suggorna har avlats så hårt att de föder så många ungar att alla omöjligen kan överleva på betonggolvet. Därför testar nu Sveriges Grisbönder danska metoder som varit förbjudna i Sverige under en massa år och som innebär att mamman buras in och sitter fast så under flera dagar, så kallad fixering.  

Ja, men då blir det ju mer bacon!

Det värsta djurplågeriet som djuren dagligen får utstå är att de inte har frihet att bete sig naturligt, så som deras instinkter säger till dem att göra. Picka, böka, springa, sträcka på vingarna. 

Ja, men Sverige har de bästa djurskyddslagarna i världen. Jämför med något annat land som har det sämre! Plus, djur har inga känslor så det är lugnt!

För att inte bidra till det här lidandet äter jag ingenting som kommer från djurriket. 

Ja, typ sallad eller? Vadå, vill du att alla djuren ska dö eller?

Människan behöver bokstavligen inte äta djur. Ingen behöver dö för att vi ska bli mätta. 

Nä, men det är ju så gott!

Grill på kolonin

Vad veganer äter.

Trots att all information är baserad på fakta får vi ofta höra att de skulle lyssna om vi bara presenterade det på ett annat sätt. Om vi inte var så extrema. Om vi inte satt på så höga hästar. Om vi inte predikade vid varje middag (trots att ingen vegan någonsin tar upp varför hon inte äter kött eftersom det inte är socialt gångbart).

Om, om, om. Om någon vegan någonsin blir upprörd så försök ha förståelse för varför. Läs gärna mitt inlägg Jag säger inte alltid sanningen för vem vill egentligen höra den? Där är konversationen riktad åt andra hållet, alltså vad jag svarar när köttätare frågar. Även om jag måste ljuga.

Problemet är att vi inte kan ha en diskussion när den ena parten blundar för fakta. Det leder bara till förvirring och missförstånd. Det var det jag menade i Det Ogenomtänkta Försvaret. Tyvärr gör det att vi inte kommer vidare och hittar en lösning på de problem som många bönder själva tar upp. Hur vi ska bevara den biologiska mångfalden (bonde) – även utan djur (vegan)? Hur kan vi framställa gödsel (bonde) – även utan djur (vegan)? Hur vi kan ha kvar våra fina kor, grisar, får, kycklingar och hästar (bonde) – utan att ställa ekonomiska krav på dem (vegan)? Först när vi börjar i den änden blir diskussionerna intressanta!

Read More

Vinn boken Vego! #VinnVego

#VinnVego2

På mitt Instagram-konto tävlar jag ut tre stycken ex av boken Vego från Massolit förlag!

Alla som postar bilden ovan på sitt konto, skriver ett svar som inspirerar och taggar #VinnVego är med och tävlar. På fredag den 31 oktober kommer jag dra tre stycken vinnare som vardera får ett ex av boken (värd av c:a 200 kronor).

Motiveringar kommer bedömas på om de lockar till känslor, inspiration och/eller nyfikenhet. Alla är välkomna att delta men du måste ha ett öppet konto! Tagga gärna mig också, @rockspindeln.

Regramma? Enklast är att skärmdumpa den bilden jag lagt upp för att spara den i kamerarullen om du har iPhone (håll ner startknappen och stäng av-knappen samtidigt) eller spara ner den här bilden på din mobil. Posta sen bilden från ditt eget konto. Det finns även appar för detta men det är överkurs!

Du får gärna dela det här inlägget så att fler har chans att vinna! Lycka till!

Read More

Liv

Liv

Ja, det är löning och ja, det vore ju fint med något litet extra! En mensfläck på trosan kanske? Är så sugen på den här affischen från Liv Strömquist att det inte är riktigt klokt men 1500 kronor tar emot. Det är mer än jag har betalat för mina köksmöbler, min soffa och min chiffonje – tillsammans. Grubbel, grubbel!

Om du inte kan hålla dig finns den på Grafikens hus!

Read More

Vad äter veganer till frukost?

Bananpannkakor

Den frågan svarar nu hundratals veganer på – för att Arla frågade hur drömfrukosten ser ut. Jag tänker att den länken kan vara värd att spara som inspiration!

Själv skulle jag svara (som så många andra) bananpannkakor med lönnsirap och bär på. Kanske en god smoothie till det gjord på växtbaserad mjölk och yoghurt, ekologiska bananer och jordgubbar. Alternativt en kopp varm choklad med mackor, täckta av tartex och smörgåsgurka eller jordnötssmör och banan och en skål citronlimeyoghurt med granola i. Det räcker för att göra mig mätt och belåten!

Hörde du förresten att Svensk Mjölk förlorade första ronden mot Oatly? Rackarns! Djurens rätt skriver bra om hur mycket negativ stämning mjölkindustrin kommer få bemöta det kommande året innan rond två börjar.

Read More