Djurfabriken.se

Djurfabriken.se

Djurrättsalliansen har efter flera års arbete tagit fram sajten Djurfabriken.se som samlar info om de svenska djur vi äter. Det är ingen skräckpropaganda, det är verkligheten i djurfabriken. 

Djurfabriken.se

När vi tänker på en höna får de flesta av oss upp en bild av ett ägg. Men en höna är givetvis någonting mer än äggen hon producerar. I den svenska äggfabriken har hon helt och hållet förvandlats från fågel till äggmaskin.

Djurfabriken.se

Grisar är sociala, nyfikna och intelligenta djur. Ändå stänger vi in dem i miljöer som är så tråkiga att grisarna utvecklar störda beteenden.

Djurfabriken.se

I reklamens värld är mjölkfabriken soldränkta hagar, röda ladugårdar och strävsamma bönder. Men det finns en del saker som inte får plats i branschens propaganda.

Djurfabriken.se

Trots att fiskar är vardagsmat för många människor är det få som vet något om de simmande djuren. Många ser inte fiskar som kännande varelser.

Djurfabriken.se

Kyckling förknippas med billig och enkel vardagsmat. Men kycklingen är också ett djur – en liten fågelunge. I kycklingfabriken är ingen äldre än fem veckor, men de är redan större än en fullvuxen höna.

 

Alla som föds och lever i djurfabrikerna dödas förr eller senare – oftast när de fortfarande är ungar. De landlevande djuren möter döden på ett slakteri. På de svenska slakterierna dödas varje år runt 100 miljoner individer.

Det är med stor sorg jag ser de här viktiga bilderna och det är med en känsla av otålighet jag delar dem vidare. Det finns tusen olika anledningar till att sluta äta djur. Det finns inte ett enda argument som försvarar det lidande vi utsätter dem för. Sättet de behandlas på är rutin, lagligt och normen i samhället. Så länge du inte gör något åt det.

Mat är makt.

Read More

Sponsrad video: Systembolaget – Antilangning

Har du ett yngre syskon? En ny undersökning visar att nästan två tredjedelar av de 16-åringar som dricker alkohol skulle avstå från att dricka om de inte fick hjälp att köpa ut från någon de känner. Det är väldigt viktiga siffror för det innebär att ett nej från exempelvis ett äldre syskon faktiskt gör enorm skillnad.

Jag minns själv hur det var när mina vänners yngre syskon blev nyfikna på alkohol. Då blev skillnaden i ålder plötsligt större än ett par år och vi kände ett helt nytt ansvar för dem. Det märktes att det var jobbigt för dem att fråga oss men det är också jobbigt att bli tillfrågad och veta vad man ska svara.

Om du har svårt att neka någon som du bryr dig om så har Systembolaget tagit fram filmen ovan samt några punkter som kan underlätta vid en eventuell diskussion. Mer information hittar du på deras hemsida!

  • Varför inte helt enkelt berätta att det skulle kännas jättehemskt om något skulle hända och du hade köpt ut?
  • Även om du litar på ditt syskon eller kompis så vet du kanske inte hur hen reagerar på alkohol. Man gör ju oftare dumma saker när man druckit jämfört med om man är nykter! Du vet ju inte heller vilka situationer syrran eller brorsan kan hamna i – eller hur deras kompisar reagerar på alkohol.
  • Din syster, bror eller kompis lyssnar på dig! Du är en förebild för dem och nu kan du ta vuxet ansvar genom att säga nej. Säg att du inte tycker att alkohol är en så bra idé, även om du själv drack i samma ålder.
  • Skyll på att det faktiskt är olagligt. Även om ni båda vet det redan…

Det här inlägget är sponsrat.

Read More

Perfekt inspiration när du yogar hemma!

Jag har framkallat yogabilder på mina favoritövningar, 10x10 cm, som nog ska kunna inspirera mig till ett riktigt fint pass! (Bilder från #helenyogar.)

Jag har framkallat bilder från Instagram, 10×10 cm små, som jag tänkte ha som inspiration när jag yogar själv hemma. När jag testade i helgen kom jag på 2-3 övningar till som jag ville göra av bara farten för varje bild jag hade som utgångsläge så det funkar verkligen! Brukar annars ha lite problem med fantasin.

Började med en avslappningsövning i halv lotus för att komma ner i varv, sen solhälsningar för att komma upp i varv och sen i halv lotus igen för att känna av skillnaden i kroppen. Sen var det bara att försöka balansera mellan det hårda vardagsrumsbordet och plattskärmsteven hemma hos min kille för det vara enda stället i nya lägenheten som jag fick plats på!

Min kusin är väldigt sugen på att testa yoga så jag tänkte att vi kunde gå på ett pass ihop. Hon tänkte istället komma hem till mig och låta mig leda passet. What? ”Jag är ganska rörlig men jag kan inte gå ner i spagat”, sa hon. ”Vem kan det?” sa jag. Det kommer nog bli kul!

Read More

Vegan i Stockholm

Vegan

Min kille har skrivit en snabb guide till veganer och matintresserade i Stockholm. Dela den gärna vidare och komplettera i kommentarsfältet vid behov!

Restauranger:

Helens Sushi (Hornstull): Japanskt med separat veganmeny. Grym Gochujang Tofu! Småbrysk personal med glimten i ögat.

Lao Wai (Rådmansgatan): Sthlms mest klassiska Kinarestaurang. Bordsbokning är ett måste! Gå helst med några fler i sällskap = prova fler rätter.

Kokyo (Sveavägen/Odenplan): Japansk restaurang som gör egen tofu och har separat veganmney. Supertrevlig familj som har stället.

Surfers Stockholm (Östermalm): Sichuanprovinsen. Man beställer in ett gäng smårätter. Mycket gott! Nästan allt går att få vego.

Ho’s (Hornstull): Gammal klassiker med svartbönstofu som bästa rätt. Ofta fullt, så boka gärna bord.

Ho’s thai (Hornstull): Nyöppnad vägg i vägg med Ho’s. Inriktad på thai. Har en del rätter med fakekött.

Chutney (Medis/Skanstull): Helt okej luncher på helger, och bra burgartallrik kvällstid. Funnits sen stenåldern. Även en del fika.

Bröderna Olsson (T Medis): Fantastiska seitanribs mm. Massor av vitlök.

Holy Cow (Ringvägen, Skanstull): Fantastisk indisk veganmeny med bland annat vitlöksnaan!

Koh Phangan (Skånegatan, Skanstull/Medis): Thailändskt med mycket bra Yam Tofu (stark & syrlig). Bonus med strömavbrott och åskväder inomhus.

Feca (Mariatorget): Vegansk pizza och pasta.

Green Peas (Kungsholmen): Lunch på vardagar och superb brunch på helger väl värda ett besök!

Bröderna Olsson, Garlic & Shots (Söder): Allt serveras med mängder av vitlök! Rekommenderar den griljerade seitanribsen och vill testa deras söndagsbrunch med fem sorters chili.

O Mamma Mia (Odenplan): Största utbudet veganpizzor. Väldigt mycket fakekött och givetvis veganost.

Hermans (Slussen): Ovärd buffé, men fin utsikt och väldigt bra veganfika!

Citykonditoriet (Hötorget/Drottninggatan): Enda stället i Sthlm med veganbakelser. Fin miljö!

Govindas (Fridhemsplan): Varierande kvalité på maten, men Haribol!

Bagel Street Café (Hornstull): Vägg i vägg med Goodstore. Serverar bagels med vegoskinka, kyckling, salami etc.

Bagarn i Hornstull (Hornstull): Sjuka chokladcroissanter och även mycket andra bakverk. Ligger nere vid tunnelbanan.

Brasserie Godot (Östermalm): Fine dining, trerätters veganmeny.

Farang (T Rådmansgatan): Thai, fine dining. Avsmakningsmeny som man bör testa.

Matbutiker:

Goodstore (Skånegatan)

Goodstore (Hornstull)

Hemköp (Hornstull)

Hemköp (City)

Coop Daglivs (Fridhemsplan)

Greenshop (Rådhuset)

Paradiset (Mariatorget)

Hua Xia (City)

Kistagrossen (Kista)

Food trucks (ladda ner app!): 

Vegan Soul Train

Mögel

Odjuret

Vegan Schmegan

JamRock

Hemsidor:

Veganistan

Read More

Mitt veganska favoritgodis!

vegangodis

Veganskt godis kan vara segt, surt, salt och skum, utöver all choklad. Det här är mina absoluta favoriter! Jag älskar persikor, punchpokaler och lakritspärlor, nougat, marsipan och hasselnöts-choklad, hallonskallar, granatäppelshjärtan och körsbärsstracciatella. Mums för kokoschoklad, nöt-créme och Skittles! Vi ses på lördag salta grodor, chokladstänger och sura nappar!

Och med lördag menar jag nästan varje vardagkväll.

Read More

Hur shoppar en vegan?

villha

Plommonlila mössa från We, ögonörhängen från WOS, jacka i neopren från & Other Stories, höga jeans från We, veganskorna ”Sinclair” från Nicora.

Härom veckan tipsade jag Djurens rätt om att kontakta de stora kedjorna för att höra vad de har för veganska skor och jackor inför hösten och vintern och samla det i ett typ av modereportage. Om de genom PR och sociala medier kan väcka förståelse för att det dels finns en efterfrågan och dels visa upp att det finns snygga alternativ som inte baseras på döda djur tror jag att det skulle kunna bli en lyckad, återkommande punkt varje år!

Bifogar lite av mina tips så länge!

Read More

Det är som mjölk fast gjort för människan

Skärmavbild 2014-10-21 kl. 20.16.42

”Därigenom förmedlas intrycket att det är närmast onaturligt, oklokt och till och med galet att äta mjölkprodukter då dessa inte är avsedda för människan utan för kalvar.”

Svensk mjölk

I dag avgörs den dåliga stämningen i kyldisken. Här kan du läsa en sammanfattning av målet mellan Oatly och branschlobbyn Svensk Mjölk.

”Påståendena framställer mjölkprodukter som något som tillhör det förflutna, samtidigt som havrebaserade livsmedel lyfts fram som det moderna alternativet. Detta är nedvärderande för mjölkprodukter.” 

Svensk mjölk igen

Nedvärderande är hur vi behandlar de här kännande, kloka djuren? Genom att inseminera dem med våra armar. Genom att binda fast dem så att de inte ens kan vända på sig under höst, vinter och vår. Genom att ta deras barn ifrån dem efter ett dygn för att ta deras mjölk och deras liv. Benämningen ”nedvärderande” passar kanske bättre på människor?

”Det framgår inte av formuleringen ”It’s like milk, but made for humans” att mjölk är dåligt för människor. Bara för att komjölken utvinns, processas, paketeras och säljs till människor betyder inte att den ursprungligen är producerad eller anpassad  för människor. Komjölk är anpassat för kons kalvar och inte för människobarn och än mindre för vuxna människor. Oatlys havredryck är däremot speciellt framtagen för just människor.”

Oatly

Oatly är inte ett renodlat veganskt företag men de pratar veganska. För mig betyder det något när köttnormen, där mjölkprodukter ingår, alldeles för sällan ifrågasätts på det här sättet, i det här sammanhanget. Vi är alldeles för vana vid att när mjölk diskuteras i reklamsammanhang är det fluff-fluff, hittepå och rena lögner. Därför uppskattar jag den här typen av faktabaserad kommunikation lite extra.

För en som älskar att prata om djur var det här en perfekt inramning. Mer på bloggen om detvid tillfälle!

I går hörde jag på radio att allt fler små mejerier startas för att det finns ett utbrett missnöje bland mjölkbönder över priset som betalas från de större mejerierna. (Det är ingen nyhet.) När Rolf Axel, som äger Ängavallen, berättade att de säljer sin mjölk för 25 kronor litern och låter sina djur leva tills de är 20 år istället för 5 år (som är regel i mjölkindustrin då de anses uttjänta som mjölkmaskiner och mals ner till köttfärs) började jag gråta.

Jag har ju hört honom berätta det när vi har gått över deras klöverströdda ängar för att hälsa på korna och jag har även hört hans söner berätta det tillräckligt många gånger för att kunna det utantill. De låter korna kramas extra länge med tjuren när de själva är sugna på det. De låter kalvarna vara kvar med sin mamma och dia så länge kalven vill det. De låter korna gå ute året runt. För att de respekterar djuren.

Vilket bevisligen är lönsamt, för alla.

Finns det någon svensk mjölkbonde i dag som får ihop sin affärsmodell, utan bidrag, subventioner och stöd? Den verkar ju inte gå ihop inklusive all support. Nu föreslår KD dessutom att vi ska öronmärka en miljard kronor av våra skattepengar till mjölkbönderna för att hjälpa en bransch där verkligheten är att fem mjölkproducenter lägger ner sin verksamhet, varje vecka. För att de inte får betalt. För att de inte tar betalt.

Stämningen avgörs inom de kommande veckorna. Team Oatly såklart! Men det handlar inte om mjölkbönder vs havrebönder, vi gillar alla bönder här. Det handlar om pengar och det handlar om makt. Om norm. Om djur. Och kanske lite om reklam.

Read More

Boxning på jobbet

Boxning på jobbet.

På tisdagar har vi boxning på lunchen. Det är ett utmärkt tillfälle att slåss till bra musik. 

Boxning på jobbet.

Vår tränare Micke brukar låta oss köra olika kombinationer, först i 20 sekunder och sen upp till två minuter. Puh! Den sista kvarten kör vi magövningar och stretch.

Boxning på jobbet.

När Mia och jag får flow är boxningen nästan som en dans. Andra gånger är det sjukt intensivt och hårt. ”Som en Duracell-kanin!”

Boxning på jobbet.

Men mest av allt är det bara roligt! Ser fram emot passen varje tisdag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Read More