Boxning på jobbet

Boxning på jobbet.

På tisdagar har vi boxning på lunchen. Det är ett utmärkt tillfälle att slåss till bra musik. 

Boxning på jobbet.

Vår tränare Micke brukar låta oss köra olika kombinationer, först i 20 sekunder och sen upp till två minuter. Puh! Den sista kvarten kör vi magövningar och stretch.

Boxning på jobbet.

När Mia och jag får flow är boxningen nästan som en dans. Andra gånger är det sjukt intensivt och hårt. ”Som en Duracell-kanin!”

Boxning på jobbet.

Men mest av allt är det bara roligt! Ser fram emot passen varje tisdag!

Read More

Vilket budskap är mest effektivt?

Ängavallen våren 2014

Via Twitter har jag snubblat in på Humane Leauge Labs sida vid ett par tillfällen de senaste dagarna och tycker att de är något på spåren. Humane League Labs undersökningar fokuserar på hur man mest effektivt får fler att äta mindre kött. Vilka budskap, bilder och filmer gör skillnad, på riktigt? Vilket djur får flest att bli veganer? Vilka djurrättsvideos påverkar mest? Det är ett intressant arbete, dels eftersom jag gillar kommunikation, dels eftersom få budskap verkar fungera.

På deras sida finns bland annat dessa tre rapporter:

Which Farm Animal Photos Are Most Likely To Inspire People To Eat Vegan?

Bilder på sjuka eller skadade djur är den mest effektiva typen av foto för att få människor att vilja sluta äta animaliska produkter. Även bilder på döda djur eller djur på väg att dödas samt djur som hålls instängda påverkar personen som ser dem allra mest.

Bilder av grisar är mest effektiva följt av bilder på kycklingar och kalkoner, möjligtvis för att utbudet av bilder på döende, instängda fjäderfän är så stort, jämfört med exempelvis bilder av uppbundna kor.

Bilder på enskilda djur ansågs mer övertygande än bilder på djur i grupp (samma gäller ju för människor). På samma sätt övertygar bilder av djurbarn fler än bilder av djur som är eller ser vuxna ut.

Jämför med hur många som påstår att de inte kan tänka sig att se på en film om djurrätt för att de inte klarar av att se lidande. Ofta med kommentaren ”då skulle jag behöva bli vegetarian” eller liknande.

Is Animal Cruelty or Purity (“Abolitionist”) Messaging More Effective?

Budskap som fokuserar på djurens lidande fungerar bättre än att prata om det omoraliska i att äta djur (som lidit).

Djurälskare som säger sig älska djur blir såklart förnärmade när man påpekar att de äter djur. Om man däremot visar bilder på skadade djur kanske de enklare tar till sig? Djur känner smärta, djur skriker, djur blöder. Det vet djurägare.

Which request creates the most diet change, “vegan,” “vegetarian,” “eat less meat,” or “cut out or cut back on” animal Products?

Studien visar att det är mest effektivt att prata om att ”avstå från/äta mindre” kött medan uppmaningen om att äta veganskt funkar minst bra.

Det visar ju bland annat Naturskyddsföreningens arbete som ofta fokuserar enbart på ett djur i taget, så som jätteräkan eller ålen, liksom Djurens rätts kampanjer som pratar om djur på cirkus eller minkar.

Jag använder ofta bilder av glada, gulliga levande djur och pratar gärna om moral och etik. Vad skulle hända om jag postade bilder av grisar som lider istället? Det krävs ingen undersökning för att förstå att det kommer leda till reaktioner. Personligen har jag oftast valt bort det av respekt för djuren. Jag älskar ju dem! Men kanske är det dags att tänka om.

Inga fler gullegrisar med tillgång till utevistelse. Inga fler kalvar som diar på en äng. Jag bidrar ju bara till bilden av att de har levt ett bra liv när de i själva verket är ett undantag från regeln. Regeln om rutinmässigt lidande.

Read More

På upptäcktsfärd

Löjligt röda!

Nu har min kille också ett koloniområde runt knuten från där han bor, precis som jag! Vi tog en promenad där efter att vi målat om sovrummet i går, så vacker dag! I dag har vi fyllt bokhyllan med böcker, hängt upp gardiner och beställt möbler. Det kommer bli så otroligt mysigt när allt är klart!

Read More

Du är så mycket starkare än du tror

All funktionell styrka och boxning börjar ge utdelning. #helenyogar

Det är så roligt att lära sig nya positioner på jobbyogan och sen komma hem och testa själv. Den här gjorde vi i förbigående förra veckan och då var det första gången jag testade den.

Den sitter inte som en smäck än men boxningen (på tisdagar) och funktionella styrkan (på torsdagar) gör att jag vågar yoga, även när det ser så här våghalsigt ut. Fysisk styrka ger mental styrka.

Read More

Fira vegetariska världsdagen med en kycklingsallad!

Veganska nyheter trängs i hyllorna. Det finns nåt för alla sockergrisar. Quorn har precis kommit till butik liksom Hälsans köks dito.

Men ekologiska produkter? tänker du då. Är inte de bra för djuren? Och hur är det med mjölken? Vad ska man dricka istället?

Vad äter man istället? Har du några tips? Om någon fyller år och ni vill gå ut och äta?

Hur blir man ens vegan? Är det kanske enklast att börja med varannan vegan? Har du fler frågor?

Då måste jag passa på att fråga! Hur uppmärksammar du vegetariska världsdagen?

Read More

Mens the Musical

Mens - the musical

Min kollega Mia passade på att testa om jag hade fyllt kulturtant i år när hon bjöd med mig på Mens the Musical på Dramaten och dra på trissor. Det har jag!

Fy farao vad bra det var!

Igenkänning, lycka, glädje, stolthet, skam, känslorna bara forsade över en och vid ett tillfälle, när tre ur ensemblen står utklädda till djur, skrattar jag så okontrollerat att jag känner tårarna börja rinna. Kan endast med ojämna mellanrum kvida fram ett aj då och då för att hästen är så otroligt rolig med tungan hängandes ur munnen.

Mens the Musical, foto Sören Vilks

Informativ, viktig, humoristisk, stämningsfull, det går inte att beskriva hur bra det var. Fantastiskt att se så mångfacetterade kvinnor på scen! En tanke, och önskan, som dök upp mitt i föreställningen var att jag önskade att teater var det uttryck som unga kvinnor fick intryck av i tonåren.

Fatta min potential. Fatta vidden av mig. 456 ägg under en livstid! Tack för en så fin kväll!

Read More

Att äta kött är ett personligt val när allt kommer omkring

Cowspiracy

När jag läser kommentarerna från min favorityogini på Instagram slår det mig varför det ses som ett personligt val att äta kött. Precis som med religion baseras köttätande på tro och inte fakta. När vi väljer att tro på det vi vill är det klart att det är ett personligt val. Det här förklarar så mycket för mig.

Det spelar ingen roll hur mycket fakta som presenteras, lösningen kommer aldrig vara att sluta tro, lösningen kommer handla om ekologiskt kött eller gräsuppfödda djur, som att det spelade någon roll för djuren, som att det ens handlar om dem. Det är ett personligt val, ett högst personligt nöje, och där räknas inte djuren in.

Min favorityogini delade en artikel från en muskelbyggarsajt som listade tio anledningar som förklarade varför växtätare påverkar miljön och djuren i högre grad än köttätare. Kommentarerna var ödmjuka och respektfulla. De uppmanade henne att kolla upp fakta, att se Cowspiracy, att tänka om. Hennes nästa uppdatering konstaterade att det var ”ugly comments” som hon inte behövde bry sig om. Sen skrev hon att small minds can’t comprehend big spirits. Wow. Vad spelar fakta för roll när man har sin tro som trumfar allt?

Jag avföljer inte för att hon har en nedlåtande ton och skakar på axlarna åt fakta. Jag avföljer för att hon har gått över till en yogastil som kallas buti yoga och som inte alls faller mig i smaken. Jag tror helt enkelt inte på den.

Read More

Särbae, hör du mae?

Mr mys.

Min kille har flyttat.

Nu bor han bara en kort promenad från mig så vi är officiellt särbos! Särbo med bae… Särbae? Nae!

Det är något särskilt med att flytta och lämna de stigar man trampat upp tillsammans. Först tyckte jag att det kändes väldigt vemodigt men ju mer vi packade upp och ställde i ordning de saker jag känner så väl igen, och dessutom fyllde på med nya fina saker, desto mer kändes det inte som ett slut utan som en fortsättning. En väldigt spännande sådan!

Höstmys, here we come, och vi har katten med oss!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Read More