Tips till dig som vill välja ”bra” kött!

vegme helalf.se

Om du vill välja kött som värderas som bra utifrån kategorierna klimat, biologisk mångfald, bekämpningsmedel, djurens välfärd och antibiotika är valet enklare än man kanske skulle kunna tro. Allt veganskt kött är nämligen grönmärkt i WWFs uppdaterade Köttguiden! Seitan, vegansk Quorn, tofu, Oumph, Tzay osv.

Jag slår vad om att Vegme (supergott sojakött i form av exempelvis burgare, färs och pulled) som från och med i måndags går att köpa i City Gross butiker också platsar på listan, (bilden ovan) liksom Garants Pulled Veggie som får högsta betyg av gänget bakom podden Dödsskönt i kistan. Det finns så mycket gott att testa för dig som inte provat veganskt kött än!

köttguiden helalf.se

Det är grymt att WWF har med växtbaserat kött i år men min suck från i höstas kvarstår.

Read More

Ahimsa

Ängavallen helalf.se

ICKE-VÅLD

Det är så fint att många blir veganer eller vegetarianer när de börjar yoga, som en naturlig del av yogans icke-vålds princip Ahimsa. Jag läste Jacobs tankar om att äta kött och blev inspirerad till att skriva ner mina egna, som vegan. Det kanske ska sägas att jag nästan är buddhist när det kommer till djur – jag plockar försiktigt bort flugor som fastnar i ögonvrån när jag cyklar och aktar mig noga för att inte trampa på sniglar, grodor och daggmaskar när det regnat ute. För mig är Ahimsa inte förenligt med att ta någons liv, oavsett djur, men det är bara en av många, många anledningar till att inte äta kött.

KLIMAT

Vegansk mat är utan tvivel den mest klimatsmarta enligt forskare. Djurindustrin står för en större klimatpåverkan än hela transportsektorn, tillsammans. En femtedel av växthusgasutsläppen i Sverige kommer från den mat vi äter och av det står kött och mejeriprodukter för 75 procent. Här har vi chansen att ta ansvar tre gånger varje dag, när vi äter.

RESURSSLÖSERI

Visste du att 90% av sojabönorna som importeras till Sverige används som djurfoder till kor, grisar och kycklingar? Istället för att bli till växtbaserade kött- och mejeriprodukter till oss människor. Tyvärr skövlas regnskogen för att bli odlingsmark och dåliga arbetsförhållanden där är regel snarare än undantag. Att vi ger den mat vi själva kan äta till djur för att de sen ska bli mat är ett slöseri med jordens resurser då djuren äter och dricker mängder mer än den mat de resulterar i. En svensk ko dricker exempelvis 150 liter vatten om dagen. Detta slöseri gäller även odlad fisk som liksom de andra djuren matas med just fisk. Här finns möjlighet att mätta fler magar än de vi föder upp för slakt.

EFTERFRÅGAN

Ofta rättfärdigas dödandet av djur med att de har levt ett bra liv, även fast de slaktas när de bara är barn. Av de 100 miljoner landlevande djur vi slaktar i Sverige varje år är ungefär 92,5% grisar och (majoriteten) kycklingar, dvs djur som idag inte har rätt till utevistelse. Då ekologisk produktion kräver detta för djuren (4 månader per år samt tillgång till rastgård) innebär det att färre djur skulle kunna produceras, för vi har helt enkelt inte ytan för det, vilket inte skulle möta den efterfrågan som finns idag. Särskilt inte med tanke på att köttätande fortfarande ses som ett högst personligt val och priset är en viktig faktor för många.

BÖNDER

Import är inte något negativt i sig då det bidrar till att stötta bönder i andra länder. I Sverige odlas redan baljväxter, ärtor, havre mm och företag som Oatly, Anamma och Vegme erbjuder växtbaserade kött- och mejeriprodukter till konsumenter över hela landet. Sojabönorna som används i veganska produkter importeras i regel från Europa, aldrig Amazonas. Utvecklingen av veganska produkter i vår del av världen går framåt och nordiska företag har tagit fram växtbaserat kött av både havre, vete och lupin. I livsmedelshandeln står veganska produkter för den absolut största ökningen det senaste året.

HÄLSA

Folksjukdomar som cancer, diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar är bevisat kopplade till vår köttkonsumtion men först när personer redan drabbats inser de vikten av att äta mer vegetariskt. Livsmedelsverkets rekommendationer om 500 g kött i veckan är tydliga men få äter bara fyra måltider (rött) kött i veckan. Här saknas politiska styrmedel – även om vi ser många kommunala köttfria initiativ inom både vård, skola och omsorg.

POLITIK

Svensken har ökat sin köttkonsumtion med 40% sen 1990. Trots det säger landsbyggdsminister Sven-Erik Bucht att regeringens kommande livsmedelsstrategi sannolikt inte kommer att innehålla en rekommendation om att minska konsumtionen av kött. Att jämföra med Kinas nyligen uppsatta mål: att minska landets köttkonsumtion med 50% till 2030. Av alla nyss nämnda anledningar.

Namaste!

Read More

När verkligheten ringer mitt i maten

UNHCR Sverige

Det ringer från ett okänt nummer. Trots att vi väntar in vår mat, trots att jag slutat svara på okända nummer, svarar jag.

Det är UNHCR som ringer.

Deras representant tackar artigt för de pengar jag skänker varje månad men förklarar att de måste höra av sig ändå, på grund av situationen i Syrien. 13,5 miljoner människor är på flykt, säger de. Hälften uppskattas vara barn, säger de. Rätt in i örat, omöjligt att värja sig mot. När jag får frågan om jag kan tänka mig att dubbla mitt månadsgivande svarar jag ja.

Maten kommer in, eller ut, eftersom vi sitter utomhus i det fina vädret. Comfort food i form av mac ‘n’ cheese. Så gott med den krispiga tofun på! När vi ätit klart virvlar blombladen som snö i den ljumma sommarvinden och jag kämpar för att fånga det på film. Vi köper glass, jag väljer mandelglass med choklad på, och så persika. Vid spärrarna till tunnelbanan står tre par och dansar lindy hop till ljudet av en gammal bandspelare. Livet är inte så dumt ändå, hinner jag tänka. Trots allt hemskt som står i tidningarna, trots allt hemskt som hänt den senaste tiden.

När vi åker nerför rulltrappan hajar jag till. Självklart känns livet härligt när solen skiner, det är en av årets finaste dagar. Självklart påverkas inte jag personligen av den orättvisa och sorg som kablas ut i medierna. Vi har ju precis njutit av god mat, vegansk glass och ser fram emot en spännande isländsk fotbollsmatch. Livet fortsätter som förut, oavsett vad som händer i världen. Trots att jag mår så dåligt av det just då, när jag läser om det. Så fungerar människan. Så måste hon fungera.

Mitt liv stannade bara upp några minuter i går kväll, när jag fick ett samtal från 075-757 57 41. Sen kunde kvällen fortsätta som om inget hade hänt. Så om de ringer dig – se möjligheten och svara. De där extra pengarna som dras påverkar inte ditt liv, påverkar inte din kväll. Men de har möjligheten att påverka någon annans. Det är det absolut minsta vi kan göra som privatpersoner. Jag tror att vi kan och vill mycket mer än så. Synd att våra politiker inte lyssnar på sina väljare.

HÄR blir du månadsgivare om du inte redan är det.

 

Read More

Träning i solskenet

Förra veckan var det sista boxningspasset inför sommaren. Sista avancerade yogan. Sista styrketräningspasset. Sista yogan. Vi tränar rätt mycket på jobbet med andra ord!

I dag tog vi därför saken i egna händer, så att säga, genom att jogga bort till vattnet i det fina vädret. På vägen till den stora gräsmattan tog vi bänkar, gräs och rötter till hjälp för våra övningar. Så skönt att komma ut men oj, vad varmt det blev! Nöjda som små barn i en godisaffär efteråt!

Lustfylld träning är den bästa träningen.

Read More

Internationella yogadagen 2016

Vilken position är din favorit?

Read More

Saker man kan göra när det regnar

Regnig-dag-selfie helalf.se

Saker man kan göra när det regnar och man inte vill gå utanför dörren: städa, tvätta, diska, vattna, skura, rensa garderoben, slänga, återvinna, bada, baka, blogga, sortera bilder, skapa album, kamma husdjur, rita, skriva brev, boka resa, ringa mamma, se på TV/dator (fotboll, film, serie), skapa spellistor, spela spel, sova, mysa, äta godis, läsa bok, yoga, göra armhävningar, stå i plankan, ta selfies i bröllopsklänning med pioner i håret och ösa på med filter.

Regnig-dag-selfie helalf.se

Det gäller verkligen att vara påhittig när vädret för tredje helgen (?) på raken sviker stockholmarna.

Regnig-dag-selfie helalf.se

Framförallt gäller det att vara påhittig när man under en sådan här session hör att någon kommer på oväntat besök! Då passar det fint med en vit lögn om att vi precis gift oss. För hur skulle man annars förklara pionerna i håret?

Read More

Klimatsmart mat

IMG_6564

”Att det vi äter påverkar vår hälsa med övervikt, diabetes och hjärt-/kärlsjukdomar som följd är väl känt, men hur det påverkar klimatet och den biologiska mångfalden på planeten är mindre känt.”

Det säger klimatforskaren Johan Rockström som de kommande månaderna kommer forska kring just klimat och mat. Han som för övrigt skulle vara den perfekta representanten för veganer med tanke på hur han tog svenskarna med storm förra sommaren med sitt sommarprat. Så stor potential att inspirera många!

Det finns forskning från bland annat Chalmers, FN och Oxford som redan nu stödjer att vegansk mat är överlägset mest klimatsmart. En person som i dag äter kött släpper i snitt ut 1800 kg växtgasutsläpp per år – för en vegan är den siffran 500 kg. Om du sett Cowspiracy vet du också att djurindustrin är den vanligaste orsaken till att arter utrotas, att den skapar döda zoner i haven osv.

Intressant forskning oavsett!

Men när jag läser artikeln förvånas jag påtagligt när det framgår att Johan inte ens är vegetarian – trots hans huvudämne, trots att det är så lätt, trots alla argument för klimatet. Att Sveriges främsta klimatforskare inte äter veganskt är lite som att Feministiskt Initiativs partiledare skulle avsluta varje homeparty med att säga att kvinnans plats trots allt är i hemmet.

Förhoppningsvis kommer hans forskning leda till politiska beslut som tvingar fram en förändring, kanske till slut även hos honom själv.

Read More

Sojabönornas år

Sojabönor helalf.se

Sojabönor innehåller lika mycket protein som kött och ger oss bland annat mjölk, yoghurt, ost, grädde, glass, tofu, tzay, oumph, korv, kebab, burgare och färs.

Visste du att 9 av 10 sojabönor odlas för att bli djurfoder? Ofta på marker där regnskog har skövlats, till skillnad från vegalternativ där sojabönorna ofta produceras i Europa (info finns på förpackningarna). Djur och natur är en stor fråga här men även energi. Det är ett slöseri med jordens resurser att ge bönorna till djuren istället för att äta dem själva då djuren konsumerar enormt mycket foder (och vatten) i förhållande till mängden gram kött som produceras.

FNs generalförsamling har utsett 2016 till baljväxternas år för att uppmärksamma att baljväxterna är minst sagt klimatsmarta och nyttiga, de innehåller både fiber, mineraler, vitaminer och proteiner. Därför vill jag uppmärksamma min sojabönsodling som planterats ut på kolonin!

Håll tummarna för edamamebönor med havssalt på till hösten!

Read More