Testing, testing, 1, 2, 1, 2

Kolonin

Jag håller på att byta tema på bloggen! Något som troligtvis inte har hänt sen… jag minns inte ens om det har hänt om jag ska vara ärlig. Det känns oerhört spännande! Några av mina önskemål:

  • En stor header (på gång?)
  • Mobilanpassat
  • Plats för större bilder
  • Roliga och snygga funktioner

Just nu provar jag ett som heter Sparkling. Förhoppningsvis kommer jag få det att funka precis så som jag vill!

Read More

Bästa sättet att spendera söndagar på är i skogen

Vaknade sju och stack ut i skogen! Ska nu äta frukost och sen sticka ut i skogen. #skogen

Redan i går kväll när jag somnade såg jag fram emot att gå upp tidigt och möta dimman. Därför var det inte så konstigt att jag vaknade sju och direkt gick upp och klädde på mig träningskläderna. Är lite osäker på hur lång rundan var (en mil?) men vi sprang inte hela vägen då det fanns så mycket att titta på. Som på bilden ovan. Har hägrarna flugit sin kos eller finns det några kvar? Såna viktiga frågor.

Vid ett tillfälle började vi springa men stannade direkt då vi fick syn på en rådjursfamilj som låg gömda i gräset. De reste sig upp och tvillingarna försökte få lite mat från sin mamma men hon var mer intresserad av att plocka nypon och tvätta sin vita rumpa. Svårt att gå därifrån när de står kvar!

Kom hem, körde lite pilatesyogastyrketräning och bestämde dagens utflyktsmål: ett fågeltorn vid en sjö i en skog alldeles i närheten. Bästa sättet att spendera söndagar på är i skogen.

Read More

5 viktiga varor att byta till eko

#byttilleko

Något jag gillar med Naturskyddsföreningen är att de så konkreta. Gör såhär så blir världen bättre. Nästa vecka är det miljövänliga veckan och vad passar då bättre än att byta ut 5 vanliga varor mot ekologiska? Förslagsvis inte bara under veckan som kommer!

Eftersom jag varken dricker kaffe eller mjölk och inte äter kött så ska jag fokusera på att alltid köpa ekologisk potatis. Från och med nu och för alltid. Bananer gör jag det redan det med liksom en rad andra varor (äter sällan druvor numera då min lill-ICA aldrig har eko) och det fina är att när du väl har smakat vill du inte gå tillbaka. Det gäller allt från körsbärstomater och jordgubbssylt till krossade tomater och citroner. Eko smakar dubbelt så mycket och är därför automagiskt dubbelt så gott!

Glöm nu för all del inte allt kaffe du dricker på fik/jobbet/i skolan samt det kött som ingår i luncher och middagar ute. Inklusive den där blöta skinkan som kommer inplastad inför möten. Byt till eko!

Read More

Bagarn i Hornstull har chokladcroissanter!

Chokladcroissanter, 2 för 25:- hos Bagar'n i Hornstull! #vadveganeräter

För ett par helger sedan köpte vi med oss alldeles fantastiska chokladcroissanter från Bagarn i Hornstull. Om du har varit på Goodstore och tar gången mot tunnelbanan kommer du gå förbi dem.

De har ingen veganmärkning utan benämner liknande sortiment som laktosfritt. Påpeka detta (det gjorde vi) så att fler kan upptäcka hur goda de är! Två för 25:- är ju som hittat!

Read More

Liten lösgodisguide för veganer

Liten lösgodisguide för veganer. Del 1. #vadveganeräter

Instagram har jag gjort en liten lösgodisguide för veganer i två delar och den vill jag gärna bygga på i helgen om tillfälle uppstår! Älskar godis!

Jag har tidigare tipsat om min favoritchoklad men det är något särskilt med att fylla en påse och ta med in i biomörkret eller prassla med framför teven.

Colaflaskorna innehåller bivax!

Liten lösgodisguide för veganer. Del 2. #vadveganeräter

För den som gillar lakrits så har Jättesalt har kommit i en mjuk variant och salta grodor finns nu på påse – jag tror att de flesta inte tänker på hur supergoda de är!

Mina absoluta favoriter heter Cola Rocketz, de är både söta och sura, men se upp, det finns kopior med gelatin i så kolla på innehållsdeklarationen först.

 

Read More

Sponsrad video: Sofi Fahrman i ett oväntat möte med en vän

Det här är ett sponsrat inlägg!

Efter att ha gästspelat i Henke Lindqvists Head & Shoulders-reklam dyker nu Sofi Fahrman upp i en egen version! I filmen springer Sofi in i en gammal vän i Humleträdgården, något jag först misstog för Central Park eftersom jag fortfarande kopplar henne till New York.

Komplimangerna haglar men kommer de erkänna för varandra att de använder Head & Shoulders?

Read More

FI for life eller How do I live without you?

Har aldrig ätit kronärtskocka innan men skulle beskriva det som en present.

Det slog mig aldrig att de inte skulle komma in. Många jag pratar med säger att de hade anat det. Äsch! Aldrig förr har jag varit så övertygad inför ett val! Det har varit en helt fantastisk resa sen det första homepartyt fram till Vitabergsparken i fredags! Sara har sammanfattat deras kommunikativa insatser och jag vill bara passa på att lyfta på hatten för de genier som ligger bakom allt framgångsrikt kampanjande. Fantastiskt arbete!

How do I breathe without you? frågar sig LeAnn Rimes och jag nu såhär dagen efter. På tunnelbanan hem började jag plötsligt gråta, ojoj, nu händer det igen, när jag tänkte på att vi var this close att rösta in ett feministiskt och antirasistiskt parti i riksdagen. Historiskt! Sen satte jag på Ison & Fille som jag så ofta gör, tack för att ni alltid finns där, och började fundera på hur jag ska sörja. För det behövs, det känner jag verkligen, även om vi knep några platser.

Troligtvis kommer jag överkonsumera jordärtskocka, kardemummaskorpor och salta grodor. Och gråta, gråta, gråta. För ingen är som du Gudrun. Hoppas du får lägga dig på sofflocket med en god bok nu efter den här enorma insatsen för feminismen. Kampen fortsätter!

Read More

Om att rösta

Om du inte hittar @feministerna's valsedlar i din vallokal så skriv FEMINISTISKT INITIATIV på en blank sedel.

I dag vaknade vi vid fem för att Bamse sprang omkring som en tok, så peppad katt! Somnade inte riktigt om efter det men det gjorde inte så mycket! Jag gjorde smoothie till oss medan vi klädde på oss och sen gav vi oss iväg för att vara på plats i den första vallokalen klockan 8.

Promenerar till Rinkebyskolan för att dela ut valsedlar.

Jag har sett fram emot den här dagen så länge och den visade sig vara vackrare än jag vågat drömma om! Vi turades om att bära väskan med valsedlarna och besökte först Rinkebyskolan och sen Hjulstaskolan som jag tagit ansvar för på fivalsedlar.se. Det gick hur bra som helst! På vägen tillbaka promenerade vi längs Järvafältet som börjat skifta i höstfärger och då ringde min mamma. Hon skulle ta med min systerdotter för att göra om sin röstning.
Vilken härlig dag!

Hon tror inte att det är någon skillnad på om Socialdemokraterna eller Moderaterna regerar och hade därför röstat blått i riksdagsvalet tidigare i veckan.

Folk får rösta precis hur de vill men min mamma får inte det.

Hennes barn och barnbarn vägrar växa upp i ett land där klassklyftorna fortsätter att öka, där välfärden säljs ut till kompispriser, där fascister skyddas av polisen, där lågt ställda miljömål inte nås, där barnen går ut ur skolan utan betyg, där det saknas politiska beslut för att nå regeringens fyra jämställdhetsmål. Och framförallt, där ett rasistiskt parti som tycker att vissa människor är mindre värda än andra ges politisk makt.

Vi har sett en valdebatt där invandring har diskuterats lika flitigt som skola, jobb och miljö. Invandring är inte ett problem i det här landet. Rasism är ett problem i det här landet. Låna Utrota varenda jävel av Sven Lindqvist och läs om några av de miljontals människor som fallit offer för den vita mannens kategorisering av människor för att se hur tydligt det är att vi aldrig verkar kunna lära oss av historien.

När ”vänsterextermister” står upp för allas lika rättigheter rabblar liberala skribenter om ”yttrandefrihet” och vill att nazister och rasister ska få tala fritt inför våra barn. JAG VÄGRAR. Yttrandefrihet handlar inte om att att de ska få sprida sin propaganda. Yttrandefrihet handlar om att vi bor i ett land där vi kan säga vad vi tycker utan att straffas för det. Politik handlar om att rösta på de som vill skapa ett samhälle som är inkluderande, som respekterar alla, som låter oss vara oss själva. Det sa jag till min mamma.

Nu ska jag gå och rösta ut rasisterna!

Read More

Boktips på höstläsning!

Nyligen läst: Åkestams Meningen med hela skiten, Uusmas kärleksexpedition och snart klar med Cobens Missing you. Har redan börjat på tre av dessa.  #bokenärminbästavän

Bästa Cissy och hennes kollegor på Stadsbiblioteket gav mig mängder av tips i går när jag frågade efter en bok ”som analyserar den vita mannen självupplevda överlägsenhet och summerar alla folkmord det har lett till”. Jag plockade upp Utrota varenda jävel och En av oss och fick med mig Animals och All denna vinter (som Johanna och jag ska läsa till bokklubben) av bara farten.

Det otäcka könet är ett förhandsex från Leopard förlag, blir så himla glad över att hitta böcker på hallmattan när jag kommer hem!

Read More

Några tittartips!

Jag bloggade en längtan efter att få se Miss Representation redan 2011 men det var först i går jag såg den efter tips från Tove på Twitter. Tack! Den finns på Netflix och jag kan varmt rekommendera den! En stark dokumentär om hur medias bild av kvinnor påverkar oss ända från barnsben, hur kvinnor blir bedömda utifrån sitt utseende istället för sitt intellekt och vad det leder, och inte leder, till.

I övrigt har vi sett ett gäng serier på sista tiden som jag gärna delar vidare! Det var först nu jag reflekterade över att alla tre har kvinnor i huvudrollen – tre serier på raken. Har det någonsin hänt tidigare? Nåväl! Det här är perfekta tips för dig om du som jag gillar Homeland, The Killing och Bron:

Vi har visserligen bara sett tre avsnitt av The Fall än så länge av men åh, Gillian!

Read More

Gillar du grönt så rösta rosa du med!

Ängavallen våren 2014

Miljörösta! Djurens val! Pandarankning! Låter det tokigt? Inte alls! Jag pratar om Naturskyddsföreningen, Djurens rätt och WWF. Inför valet nästa söndag har några av de organisationer jag gillar försökt underlätta för väljarna genom att visa hur miljövänliga partierna är, både mot naturen och djuren.

Naturskyddsföreningen har dessutom låtit 6000 politiker miljömärka sig genom att svara på ett gäng frågor gällande miljön. I EU-valet såg vi hur viktig miljön var för väljarna, låt oss titta lite närmare på vad partierna lovar de närmaste fyra åren!

Valet 2014

Djurens rätt

Djurens rätt har skickat ut enkäter till politikerna med totalt 12 frågor och samlat svaren under rubriken Riksdagspartiernas djurpolitk. Klicka på länken för att läsa allas svar, jag har summerat några favoriter nedan med fokus på de partier som faktiskt vill ha till en förbättring för djuren.

Vänsterpartiet och Miljöpartiet anser att grisar ska ha laglig rätt att få komma ut och beta och böka och båda partierna tänker verka för en minskad köttkonsumtion. När det gäller ett förbud mot all användning av djur på cirkus ställer sig endast Miljöpartiet bakom det medan Vänsterpartiet ensam svarade ja på frågan om de tänker verka för att det införs ett etiskt förbud mot pälsdjursfarmning i Sverige. 

Feministiskt inititativ är inte med bland riksdagskandidaterna men får ändå en chans att lyfta sina viktigaste frågor:

Feministiskt initiativ vill bland annat återinrätta en särskild djurskyddsmyndighet, förbjuda pälsdjursfarmning och ge alla djur inom jordbruksverksamheten laglig rätt till utevistelse under sommaren. Att det ska finnas kvinnojourer där husdjur är tillåtna är även en fråga som partiet vill driva om de väljs in i riksdagen.

Det tycker jag låter lovande!

Valet 2014

WWF

Världsnaturfondens pandaranking inför riksdagsvalet bygger på partiernas miljöambitioner inom tio viktiga miljöområden. De har skickat ut en enkät med 26 underfrågor som hör till de tio områdena till samtliga riksdagspartier och även till FI. Svarsalternativen har varit ja eller nej. Partierna har också haft möjlighet att ge kompletterande upplysningar i kommentarsfältet vilket i vissa fall har påverkat WWFs bedömning. Partierna betygsätts fråga för fråga men också i en samlad bedömning.

Spoiler! FI får högsta betyg med 30 av 30 möjliga trippelpandor, tätt följda av V och MP.

Det är imponerande!

Valet 2014

Naturskyddsföreningen

Miljölöften för framtiden, som gäller 2014-2018, saknar FI i sin utfrågning vilket är lite synd med tanke på hur många FI-politiker som faktiskt har miljömärkt sig men däremot har de lagt upp svaren på sin egen sida så in och läs där!

Naturskyddsföreningen gör ett riktigt bra jobb med att följa upp de löften som partierna gav inför förra valet och i sin rapport Fyra förlorade år för miljön skriver de följande:

I 13 av 18 granskade fall har minst något av regeringspartierna brutit sitt miljölöfte. Slutsatsen vi drar är framförallt att Centerpartiet och Folkpartiet har tryckts tillbaka av Moderaterna i en rad frågor där Alliansen utåt velat visa en enad front. Kristdemokraterna, det borgerliga parti som i förra valet lovade mest för miljön, tycks i praktiken ha abdikerat från miljöpolitiken.

Aj! I årets valenkät med 18 miljöförslag ligger Miljöpartiet i topp med 18 ja-svar med Vänstern och FI tätt bakom med 16 av 18 ja-svar. Det är alltså ingen som längre undrar vilket block som är grönast!

Slutligen, lite bonusmaterial att läsa igenom!

Valet 2014

Sveriges konsumenter

Även Sveriges konsumenter har frågat ut partierna och det grundligt! De har 100 krav för en starkare konsumentpolitik och riksdagspartierna har tillsammans med Feministiskt initiativ fått svara på frågor om mat, hälsa, banker, miljö och integritet under rubriken Så konsumentvänliga är riksdagspartierna.

Allra mest positiva är Feministiskt initiativ som stöder 98 procent av deras krav, följt av Vänsterpartiet med 87 procent och Socialdemokraterna med 83.

Mest positiva bland Allianspartierna är Folkpartiet med 81 procent, tätt före Miljöpartiet på 78 procent. Längst ned på listan hittar vi Centerpartiet, som stöder drygt hälften av kraven, något jag inte riktigt förstår eftersom deras väljare är så starkt knutna till just miljöfrågor, om än ekonomiskt. Det parti som svarat Nej flest gånger är Kristdemokraterna, som inte håller med i 19 procent av fallen. 

Ängavallen våren 2014

Min poäng är egentligen att visa på att FI inte är ett enfrågesparti och att jag helhjärtat stöttar deras kamp för djur och natur lika mycket som jämställdhet och antirasism.

I den näst sista mätningen som DN och Ipsos gjort är FI nu uppe på 4.0% och det ska bli ett sant nöje att se vad de kommer uträtta de kommande fyra åren! Gillar du grönt så rösta rosa du med!

Read More

Liv borde inte få ha röda extraprislappar

Ängavallen våren 2014

Jag snubblade över en gammal artikel i Filter där reportern jämför tre olika sorters fläskfiléer. Den billiga danska, den något dyrare svenska och så den fyra gånger så dyra från Ängavallen. Grillarens dilemma skrevs 2009 och om jag letar i minnet tror jag att jag har läst den innan men jag slukar ändå mittenstycket som handlar om Rolf-Axel Nordström och hans kärlek till djuren.

Plötsligt inser jag att jag gärna skulle vilja läsa en hel bok om Ängavallen, om alla motgångar som så småningom slutade i framgång, utan att några värderingar fick stå åt sidan. Och jag känner mig hedrad och rörd över hur välkommen jag alltid känner mig när jag är där. Tack Niclas och Mattias för det!

Ängavallen våren 2014

I somras, på mitt senaste besök, drogs jag på samma sätt mot Rolf-Axel när vi promenerade på ängen bort till korna, för jag vet exakt hur gripande hans berättelser är, jag vill inte missa en mening. Det handlar om att på riktigt respektera djuren. Att låta dem leva ut sitt naturliga beteende, även om det sker på bekostnad av den egna ekonomin.

Ifrågasätt aldrig om den danska grisen har lidit för extrapriset på fläskfiléen, utgå alltid från att den har det och att det är du själv som har bidragit till det. Tar du någons liv – trots att det inte behövs – så betala åtminstone för det. Vad nu ett liv är värt.

Lite länktips:

Read More

Slutspurt inför valet!

Det är något av ett nöje att följa FI i sociala medier! De är så snabba, smarta och enormt positiva, vilket politiken och väljarna verkligen mår bra av.

Medlemsantalet är från och med i dag uppe i 20 000, i Stockholm beräknas FI få över 6% i senaste mätningen och kanske bäst av allt – enligt Novus är vi nu endast 0,5 % från en rödgrön majoritet i riksdagen, vilket skulle göra SD helt irrelevanta i 4 år.

I dag ska jag åka och hämta upp de sista valsedlarna inför valet, är så stolt att jag kan spricka!

Read More