End Pig Pain – skriv på!

Ängavallen helalf.se

End Pig Pain

Nästan 3 miljarder grisar i EU får svansen avklippt trots att det är förbjudet. 77 miljoner grisar kastreras årligen, med eller utan bedövning, för att de ska smaka bra.

Om du tycker att bacon känns värt det lidandet kan du åtminstone skriva på för att End Pig Pain. Då får landsbygdsministern Sven-Erik Bucht en uppmaning om att arbeta för att få ett slut på kirurgisk kastrering av hangrisar i Sverige och EU, samt ett slut på svansklippning, tandklippning och tandslipning av grisar i de länder där det fortfarande förekommer.

Ett fint initiativ från djurrättsorganisationer runt om i Europa!

Read More

Årets första dopp!

Cykelglow helalf.se

Igår när det skulle bli typ 25 grader och sol tog vi ledigt efter lunch och cyklade till Tantolunden. Det här landet har alldeles för få sådana dagar så passa på!

PS, jag tror bara det funkar om du är först med idén på ditt jobb och chockar din chef, DS.

Äntligen sommar helalf.se

Så nöjd över att det äntligen är dags att plocka fram badkläderna från baddräktsbyrålådan igen! Min kille hade med en högtalare så vi låg och lyssnade på I nöd och lyft medan vi åt salta cashewnötter och citronlakrits.

Första doppet helalf.se

Med tanke på att det snöade nyss (!) i Stockholm var väl chanserna för ett dopp inte så stora men hey, har du tagit ledigt och ändå har på dig baddräkten så varför inte?

Första doppet helalf.se

Ooh, ljuvliga tolv grader!

Mahala helalf.se

Efter att ha solat klart lämnade vi in min killes cykel på lagning och åt någon slags middag, trots att klockan bara var fem. Mahalo har en ny topping med bland annat jordgubbar och raw nutella som jag var tvungen att smaka – med extra jordnötssmör.

Västerbron helalf.se

Sen cyklade jag hem medan min kille tog buss och tunnelbana. Kan inte förstå hur man väljer bil framför cykel då argumentet att det går fortare är ren och skär lögn. Säg som det är istället, du älskar att köa.

Stockholm helalf.se

Fina mil i fint väder! Hemifrån till jobbet, från jobbet till Tanto, från söder och hem.

Jag ÄLSKAR Stockholm på sommaren!

Read More

Klimatsmart provhyttsmys

Provhyttsmys helalf.se

Vissa klänningar på HM bara måste jag prova och jag vet precis vilka när jag ser dem första gången. Idag var det så dags! Den här turkosa spetsdrömmen är smått fantastisk!

Provhyttsmys helalf.se

Provhyttsmys rekommenderas särskilt om du har PMS och känner dig nere, så fort du får på dig fina klänningar mår du genast bättre.

Provhyttsmys helalf.se

Den rosa!

Provhyttsmys helalf.se

Som jag har längtat efter den här! Och den var till och med ännu finare än jag hade föreställt mig. Men med den klimatångest jag har nöjer jag mig med att bara prova. Klimatsmart provhyttsmys!

Read More

30 dagars magutmaning

Träning helalf.se

Jag är bara på dag tre av denna maffiga magutmaning så jag är lite nervös för hur de kommande veckorna kommer se ut. Scrolla ner och se vilka fantasifulla siffror som väntar innan du lovar att haka på, hehe! Jag gillar utmaningar och ser fram emot att stärka bålen så pass att jag klarar att gå längre i de yogapositioner jag tycker så mycket om, bland annat en där man bokstavligen sitter som en fällkniv. Häng på vetja!

1

15 situps
5 crunches
5 liggande benlyft
10 sekunder plankan

2

20 situps
8 crunches
8 liggande benlyft
12 sekunder plankan

3

25 situps
10 crunches
10 liggande benlyft
15 sekunder plankan

4

Vilodag

5

30 situps
12 crunches
12 liggande benlyft
20 sekunder plankan

6

35 situps
15 crunches
15 liggande benlyft
25 sekunder plankan

7

40 situps
40 crunches
20 liggande benlyft
30 sekunder plankan

8

Vilodag

9

45 situps
30 crunches
30 liggande benlyft
35 sekunder plankan

10

50 situps
50 crunches
30 liggande benlyft
38 sekunder plankan

11

55 situps
65 crunches
33 liggande benlyft
42 sekunder plankan

12

Vilodag

13

60 situps
75 crunches
40 liggande benlyft
50 sekunder plankan

14

65 situps
85 crunches
42 liggande benlyft
55 sekunder plankan

15

70 situps
90 crunches
42 liggande benlyft
60 sekunder plankan

16

Vilodag

17

75 situps
100 crunches
45 liggande benlyft
65 sekunder plankan

18

80 situps
110 crunches
48 liggande benlyft
70 sekunder plankan

19

85 situps
120 crunches
50 liggande benlyft
75 sekunder plankan

20

Vilodag

21

90 situps
130 crunches
52 liggande benlyft
80 sekunder plankan

22

95 situps
140 crunches
55 liggande benlyft
85 sekunder plankan

23

100 situps
150 crunches
58 liggande benlyft
90 sekunder plankan

24

Vilodag

25

105 situps
160 crunches
60 liggande benlyft
95 sekunder plankan

26

110 situps
170 crunches
60 liggande benlyft
100 sekunder plankan

27

115 situps
180 crunches
62 liggande benlyft
110 sekunder plankan

28

Vilodag

29

120 situps
190 crunches
62 liggande benlyft
115 sekunder plankan

30

125 situps
200 crunches
65 liggande benlyft
120 sekunder plankan

Read More

Vitsippor, Vans och nya vårjackan

Blommande vas helalf.se

Förra helgen tog vi en tur till bokskogen som jag älskar och besöker varje höst. Det är första – och sista – gången jag åker dit på våren.

Solglasögon helalf.se

På med solbrillorna från -08 och nya vårjackan!

Vitsippor och Vans helalf.se

Jag vet inte om det har med den kalla våren att göra men vitsipporna har en fantastisk och väldigt lång säsong i år!

Vans DQM helalf.se

Vans DQM helalf.se

Jag hade på mig mina Vans som, om jag minns det rätt, är ett samarbete med Dave’s Quality Meat (DQM) i New York.

Bädd av vitsippor helalf.se

Helen helalf.se

Selfie helalf.se

Helen helalf.se

Min kille hade med sig sin nya kamera för att fota lite. ”Ta på dig något med färg!” Okej då!

Bokträd helalf.se

Bokträden är fantastiskt vackra, jag älskar de grå stammarna. Ser fram emot att löven slår ut och bildar ett tak. Allra bästa tiden är förstås på hösten då allt gulnar och faller till marken.

Lukta på blomma helalf.se

Glad helalf.se

De här bilderna är alla tagna innan jag upptäckte fästingarna som tytt sig till ärmarna på min jacka som om den smakade sockervadd. Knappnålsstora men ack så äckliga! Skakade av alla som var synliga och åkte sen hem för att klä av oss och duscha. Inga fler besök i bokskogen den här tiden på året!

Read More

Veganskt för köttätare på Taku-Taku

Taku-Taku
Bildbax Taku-Taku

Ikväll ska vi besöka den nyöppnade snabbmatsrestaurangen Taku-Taku. Kocken Sebastian Schauermann fick feeling efter förra sommarens festivaler och ska nu servera sin veganska fastfood i Paradisets butiker med start i Sickla.

Jag har snubblat över några citat av honom i Stockholm Direkt och Nöjesguiden som får mig att undra om det är jag som är lättkränkt eller kocken som är en douche? Döm själv!

Citat från Taku-Taku

”Veganerna är ju en målgrupp jag redan har. Det är ju den stora köttätande massan som jag vill attrahera.”

Den här är lite klurig för hur mycket jag än funderar har jag aldrig hört talas om hans mat innan, och då är nya veganska ställen typ mitt största intresse i livet. Men okej, då vet vi det.

”Veganer saknar ett ställe som är deras eget, det finns ingen kedja.”

Om jag snabbt drar några exempel från min hatt så är Mahalo, Lao Wai, The Plant och Växthuset 100% vegan. Fina Delivore finns ju dessutom på två ställen numera! Hermans är en institution med besökare från hela världen som numera också är helt vegansk.

Zócalo, Holy Cow och Taco Bar är exempel på kedjor som har veganska alternativ och även jättar som IKEA, SJ och Max erbjuder vegansk mat. Det går inte att nog markera hur stort det är.

”Jag upplever på många veganska restauranger att det bara är veganer som är välkomna.”

Tillåt mig att syna detta märkliga (och ganska douchiga) påstående och rekommendera ett besök på förslagsvis Mahalo eller Växthuset.

”Allt är svårtillgängligt för veganer och vegetarianer och ofta finns bara en enda rätt.”

2017 är det påståendet helt enkelt inte sant och så trist att det sprids vidare som sanning. Exempelvis Feca, Holy cow, Helens sushi och O Mama Mia mfl har helt veganska menyer med flera olika rätter. Kika på Veganistan för förslag på fler ställen att besöka.

Det går utmärkt att hänga på ”vegantrenden” och samtidigt visa respekt för det arbete som redan pågår – och lyfta hur långt vi har kommit, bara de senaste åren. Förslagsvis genom att förstå att målgruppen till att börja med är just veganer. Vi ses!

Recension

Till att börja med kan jag stöka av att de måste ha öppnat innan de var klara vilket tyvärr märktes både på personalen och maten. Det satt ingen skylt uppe ovanför köket, de två personerna som jobbade var ovana och stressade, menyn var svår att förstå och placerad längs disken, bao-brödet vi fick in var inte färdigångat, tacobrödet kändes hårt snarare än uppvärmt, det fanns ingen rutin för att förstå när maten var klar och vi, som åt oss igenom stora delar av menyn, blev ändå inte riktigt mätta. Och då gick vi ändå därifrån några hundralappar lättare.

IMG_0030

Med det sagt tror jag ändå att kedjan har potential. Upplägget är att du beställer in smårätter och väljer mellan fyra olika smaker – bulgogi (tofu), tikka masala, vindaloo och chili. Tar du tre av exempelvis bao, tacos eller salladsblad (ssäm) så får du rabatt (vilket genast ställer till lite huvudbry eftersom det finns fyra smaker att välja mellan). Det finns även bowls, sides och efterrätter. Skulle rekommendera en bowl, tre smårätter och en side eller efterrätt per person.

IMG_0035

Smakerna var fina men svåra att särskilja så här i efterhand. Efter ett tag kändes det som en blandning av olika kök i munnen, där tofun var bäst.

IMG_0037

Paradisets butik i Sickla ligger vägg i vägg med Elon i en stor lokal utan fönster vilket är lite trist nu när det äntligen börjar bli ljusare ute. Tror att det här konceptet kommer passa bäst på söder, kanske som take away-picknick i en park. Har du vägarna förbi Nacka är rekommendationen att vänta några veckor innan ett besök så att allt är på plats. Missa inte alla fina såser och ta åtminstone en efterrätt bara för att. Det här blir säkert bra!

Read More

Gör det bara!

Motivera mera helalf.se

Igår morse skakade det i fönsterrutorna hemma av blåsten och när jag tittade ut regnade det med inslag av snö. Vi har precis börjat cykla till jobbet men min kille sa att han skulle ta bussen. Ändå stod jag där i hallen och vägde om jag skulle hoppa på hojen eller ej. Jag har tre saker jag vill prata om gällande det.

För det första.

Träningsmotivation

Fuck it. Jag cyklar ensam, tänkte jag, och drog på mig ett par överdragsbrallor, för små vantar och såklart hjälmen. För trots att jag frös, trots att jag svettades, får jag en känsla av belöning när jag cyklar som inte går av för hackor. Det är en frihet att slippa passa bussen och sitta i bilköer. Tidsmässigt går det också snabbare att ta sig till jobbet. Det är en utmaning med alla broar och uppförsbackar men jag blir så nöjd över mig själv när jag klarar dem och får åka i nerförsbacke. Det är även det överlägset bästa sättet att transportera sig på för miljön, bonus. Och jag vaknar till liv och känner mig peppad när jag kommer fram till jobbet. Check på den!

I går kväll började så proceduren om. Jag kände jag mig lite oroad över att hinna förbereda allt inför morgondagen, dvs idag. Träningskläder till dagens två pass. Kläder till jobbet som skulle funka om jag cyklade. Lämpliga ytterkläder för ett potpurri av hagel, snö och regn. Frukostmacka som jag alltid äter vid skrivbordet efter morgonpasset. Ställa klockan för att komma i tid till passet. Lite såna tankar. Till slut beslutade jag mig för att ta bussen istället. Så skönt!

Jag gick upp 5:35 imorse, då har jag typ en halvtimme på mig innan jag måste gå, core- och pilatespasset börjar klockan sju. Åt en GoOn, drack vatten, klädde på mig och gjorde mig i ordning. När det var dags att gå satte jag på mig vinterjackan, en sjal och en keps, sen stoppade jag nycklarna i dörren för att låsa den. Där och då ångrade mig.

Fuck it. Jag kan ju lika gärna cykla klädd så här. Bytte ut kepsen mot min hjälm, satte på mig vantarna som jag köpt i min storlek och stack iväg. Hann precis fram innan snön började falla! Poängen med den här historien är att den mentala biten med träning, om det så handlar om at cykla till det riktiga träningspasset på jobbet, är jävligt svår att bemästra. Du måste nöta, nöta, nöta för att ta beslut om att göra det. Just do it är en därför en fullkomligt lysande slogan, för det är precis det vi snackar om. Först dividerade jag med mig själv (ursäkter!), sen tog jag beslut om att inte träna (skönt!) och till sist valde jag ändå att cykla, för att jag ville det. För att det ger mig så mycket tillbaka. Precis som träning gör. Många kämpar med den första mentala biten, att bara göra det, andra väntar på att få känna av de där endorfinerna som alla pratar om. Det kommer. Du måste bara nöta, nöta, nöta.

Helen yogar helalf.se

För det andra.

Dokumentera glädjen

Jag kunde inte låta bli att lägga upp ett videoklipp på Instagram stories från imorse när jag susar nerför backen med cykeln. Det är den glädjen jag vill dela med mig av. Bilderna på mitt yogakonto på Instagram lägger jag upp av samma anledning. Det är kul för mig (och kanske för andra?) att följa mina framsteg men framförallt, så fint att se tillbaka och minnas hur kul jag har det när jag håller på.

För det tredje.

Enkla beslut

När vi vaknar upp till snöoväder i maj är det nästan oundvikligt att ta beslut som inte är bra för miljön. Istället för bussen tar vi inte cykeln utan bilen, för när det är ruggigt ute vill vi ha stjärtvärme under rumpan, inte hagel i ansiktet. När vädret inte går att lita på i maj bokar vi en solsäker flygsemester i juni, för skiner inte solen här så kan vi betala för att den skiner någon annanstans. Vi vill inte vänta, vi vill inte svettas, vi vill inte frysa, vi vill inte ändra på oss. Samtidigt är det alla dessa enkla beslut som leder till att det snöar i maj?

Om du ser någon som springer utomhus i regnet och tänker att du aldrig skulle kunna göra det, tänk om. Testa först! Och fundera på vad personen får ut av att göra det, trots att det är tufft och motigt att komma iväg. Det är ju när vi gör saker som inte är enkla som vi växer som människor. Även om det handlar om något så enkelt som att hoppa på cykeln. Kämpa!

Read More

Om inte fakta fastnar kanske hundratals argument funkar?

Påfågelsfjäril

Du kommer inte tro på vad jag säger, du kommer fortsätta tro på det du trott hela livet. Om jag lägger fram fakta som förstärker det du redan tror på kommer du välkomna den. Men om den fakta jag presenterar går emot det du redan tror på och du upplever den som obehaglig eller obekväm kommer du inte tro på den. Tvärtom. Det kommer förstärka det du redan tror på för så funkar din hjärna.

Backfire Effect

I psykologin kallas det för Backfire Effect och den här seriestrippen förklarar hur det fungerar.

För mig som vegan är det här ett väldigt intressant perspektiv. Jag äter alternativa fakta och ologiska argument till frukost i olika diskussioner om djur men måste ändå börja med att kritiskt fråga mig själv om det finns någon fakta om veganism som jag inte är mottaglig för? Och då menar jag inte att vegangrupperna på Facebook är fulla av bilder där någon snortar chips till middag och belönas med hundratals likes. Negativ fakta om veganism, som jag har missat. Länka gärna!

Positiv fakta om köttätande

Sen är det ju det här med mängden anledningar till att sluta äta kött. För mig har det, genom hela livet, varit för djurens skull. Det räcker gott och väl. Men nu ser vi veganska initiativ hos företag och restauranger som en naturlig del av deras miljöarbete. Miljöorganisationer och FN pratar om att vårt köttätande leder till ett ohållbart klimatavtryck. Vi äter långt över Livsmedelsverkets  rekommendation på 500 gram rött kött och chark i veckan. Världshälsoorganisationen, som har granskat över 800 rapporter i ämnet, varnar för att det leder till cancer. Det finns ett moraliskt dilemma i att ta någons liv när vi kan äta växtbaserat istället.

Mängden protein och vatten som krävs för att ta fram djurfoder tar upp enorma resurser av jordens yta kontra mängden animaliskt protein som faktiskt produceras. Utrotning av flera djurarter kopplas till skövlingen av regnskogar och hav för att, bland annat, få fram foder. Över 90% av sojabönorna ges till djuren istället för människorna. Vi föder upp och mättar 70 miljarder djur årligen medan miljontals människor svälter. Osv osv.

Exakt hur mycket fakta kan ens hjärna stå emot, undrar jag. Särskilt när argumenten kommer från så många olika håll. Och vilken positiv fakta finns det om köttätande som validerar att vi fortsätter äta den mat som dödar djur, oss själva och planeten, för att ”det är gott”? Länka gärna!

Read More

Varför är du inte vegan än?

Helen helalf.se

När jag blev vegan första gången i slutet av 90-talet gjorde vi egen hummus och linssoppor, åt Tartex på mackan, sorbet till efterrätt och Wienernougat och After Eight som godis (tills de bytte recept på mintchokladen). Då fanns inte Oatly, Oumph!, tzay, veganska foodtrucks, majonäs, Goodstore, iFraiche, Stikki Nikki, ostar, Facebook-grupper, hashtags på Instagram eller veganska YouTube-profiler. Visst, det fanns communities på nätet och webbshoppar men de kände inte jag och min kille till, vi fick vår information från fanzine, hophäftade receptfoldrar, vegomässor och festivaler. Vi kände inga andra veganer.

På den tiden var det socialt självmord att vara vegan. Inte bara för alla kommentarer om näringsbrist och nerbrända Scan-bilar utan även i sammanhang som parmiddagar och högtider. Både min familj och mina vänner lät höra att det påverkade dem personligen att jag var vegan. ”Kan du inte vara vegetarian åtminstone?” Tre och ett halvt år höll det innan jag gick tillbaka till att vara vegetarian.

Det är så intressant att ställa den erfarenheten mot hur mycket förutsättningarna har förändrats på bara några få år. Nu är det inte bara veganer som uppmuntrar andra att minska sin köttkonsumtion, det är FN, Livsmedelsverket, Naturskyddsföreningen och forskare på Chalmers mfl. Netflix visar flera filmer om djurindustrin med höga betyg på IMDB, ICA, Hemköp och COOP släpper veckovis nya veganska produkter under eget märke, renodlade köttrestauranger erbjuder självklart veganska alternativ, flera svenska mattidningar har enbart veganska recept, sociala medier är fullproppade av inspirerande bilder och personer att följa och Djurens rätt har några av de mest engagerade fansen på Facebook.

Argumenten för att sluta äta djur handlar nu inte bara om djurens lidande, även om det tyvärr verkar ha ökat, utan om hur det faktiskt påverkar klimatet, om hur vi urfiskar haven och skövlar regnskogen för att mätta djur istället för människor, om hur vi drabbas av cancer och hjärtsjukdomar. Så varför tror så många fortfarande att det är svårt?

Om du inte är vegan, bli vegan.

Read More

Min idol Arne Dahl

Arne Dahl helalf.se

Igår efter jobbet åkte jag hem till min kille för att äta middag ihop innan vi skulle iväg åt olika håll. Han för att spela fotboll och jag för att träffa min idol. Strax efter klockan sex begav jag mig så till Söders höjder, närmare bestämt till Pocket shop Götgatan. 

Arne Dahl helalf.se

Där skulle nämligen Arne ”Janne” Dahl samtala om sin senaste bok Inland med sin förläggare Daniel. I den lila butiken fick jag snabbt syn på Karin som jag jobbat tillsammans med i flera år och bytte nervöst några ord. 

Hon frågade om jag var ett fan av kvällens gäst men när jag svarade THE BIGGEST kontrade hon med att även inkludera Jan Arnalds romaner. Nä, det har du rätt i.  ”Så om vi hade haft en kväll med Jan Arnald hade helt andra människor kommit?” Det är jag helt övertygad om. 

Arne Dahl helalf.se

Arne Dahl är ju Jan Arnald när han inte skriver deckare, och kanske all annan vaken tid också. Eller deckare, Arne Dahls böcker är hårdkokta, samhällspolitiska intriger med fantastiska personporträtt och om du inte har läst honom än kan du börja med att beta av böckerna om A-gruppen och Opcop-gruppen från 1996 och framåt. Eller varför inte hoppa på den nya serien som börjar med näst senaste boken Utmarker som finns som pocket?

Arne Dahl helalf.se

Så snart de två herrarna hade pratat klart passade jag på att byta några ord med Karin om yoga-event, episk kvinnolitteratur och sommarläsning. När det var min tur att få boken signerad vände sig Jan-Arne till mig och sa ”Till Helen, eller hur?” 

Det är fanimej fint när ens idol känner igen en från sociala medier! Men inget slår nöjet i att personligen få framföra hur värdefulla hans böcker är för mig och hur mycket det betyder att äntligen, återigen, få hålla en ny bok i handen.

 Arne Dahl helalf.se

När jag läser hans böcker uppskattar jag inte bara relationen jag får med karaktärerna, utan även relationen som författaren har med mig som läsare. Jag fnissar alltid förtjust åt de vinkningar han bäddar in som är skrivna just för det ändamålet. Det ger så fin balans till de passager som ger mig kalla kårar eller andnöd. Läs!

Arne Dahl helalf.se

Read More