Den här typen av konversationer, om och om igen, de senaste 20 åren

Älskade Ängavallen

Hälften av alla kycklingar (pojkarna) mals till döds så snart de sorterats ut efter födseln eftersom de saknar ekonomiskt värde för industrin. 

Ja, men Sverige har bäst Salmonellakontroll i hela EU.

Mjölkkornas kalvar tas ifrån sin mamma direkt efter födseln för att slaktas eller själva bli mjölkkor och hålls då ständigt gravida genom ett övergrepp för att på så sätt producera mjölk till människan.

Ja, men kalvarna är ”närproducerade”. Sverige är ganska litet så det är ganska nära överallt!

Människan är ensam på hela jorden om att dricka mjölk från en annan djurart. 

Ja, men komjölk är ”naturligt”!

Mjölkkornas kroppar orkar inte hålla uppe den höga produktionen av mjölk som anses ekonomiskt lönsam så hon får vid 5 års ålder gå till slakt och bli köttfärs istället. En ko kan naturligt leva tills hon blir 20-25 år.

Ja, men öppna landskap är viktiga att bevara! Tänk på blommorna som växer där!

I Arlas Bregottfabriken är det evig sommar även om korna (inte kalvarna och tjurarna) bara har rätt till 2-4 månaders utevistelse per år och 45% av korna står uppbundna och inte kan vända på sig under resten av året.

Ja, men hur tror du att vi annars skulle ha gödsel för att odla dina grönsaker?

På våren bjuder mjölkindustrin in barnklasser som får gå på kosläpp för att visa hur glada korna blir av att få komma ut efter att ha stått instängda ett halvår. Men det som upplevs som glädje är snarare chock, se bara på deras uppspärrade ögon. 

Ja, men säg inte det högt, barnen älskar verkligen djur!

Grisar är lika intelligenta som hundar men 99% får aldrig någonsin gå utomhus.

Ja, men det är gott med bacon, det skulle jag aldrig kunna sluta med!

Suggorna har avlats så hårt att de föder så många ungar att alla omöjligen kan överleva på betonggolvet. Därför testar nu Sveriges Grisbönder danska metoder som varit förbjudna i Sverige under en massa år och som innebär att mamman buras in och sitter fast så under flera dagar, så kallad fixering.  

Ja, men då blir det ju mer bacon!

Det värsta djurplågeriet som djuren dagligen får utstå är att de inte har frihet att bete sig naturligt, så som deras instinkter säger till dem att göra. Picka, böka, springa, sträcka på vingarna. 

Ja, men Sverige har de bästa djurskyddslagarna i världen. Jämför med något annat land som har det sämre! Plus, djur har inga känslor så det är lugnt!

För att inte bidra till det här lidandet äter jag ingenting som kommer från djurriket. 

Ja, typ sallad eller? Vadå, vill du att alla djuren ska dö eller?

Människan behöver bokstavligen inte äta djur. Ingen behöver dö för att vi ska bli mätta. 

Nä, men det är ju så gott!

Grill på kolonin

Vad veganer äter.

Trots att all information är baserad på fakta får vi ofta höra att de skulle lyssna om vi bara presenterade det på ett annat sätt. Om vi inte var så extrema. Om vi inte satt på så höga hästar. Om vi inte predikade vid varje middag (trots att ingen vegan någonsin tar upp varför hon inte äter kött eftersom det inte är socialt gångbart).

Om, om, om. Om någon vegan någonsin blir upprörd så försök ha förståelse för varför. Läs gärna mitt inlägg Jag säger inte alltid sanningen för vem vill egentligen höra den? Där är konversationen riktad åt andra hållet, alltså vad jag svarar när köttätare frågar. Även om jag måste ljuga.

Problemet är att vi inte kan ha en diskussion när den ena parten blundar för fakta. Det leder bara till förvirring och missförstånd. Det var det jag menade i Det Ogenomtänkta Försvaret. Tyvärr gör det att vi inte kommer vidare och hittar en lösning på de problem som många bönder själva tar upp. Hur vi ska bevara den biologiska mångfalden (bonde) – även utan djur (vegan)? Hur kan vi framställa gödsel (bonde) – även utan djur (vegan)? Hur vi kan ha kvar våra fina kor, grisar, får, kycklingar och hästar (bonde) – utan att ställa ekonomiska krav på dem (vegan)? Först när vi börjar i den änden blir diskussionerna intressanta!

Read More

Vinn boken Vego! #VinnVego

#VinnVego2

På mitt Instagram-konto tävlar jag ut tre stycken ex av boken Vego från Massolit förlag!

Alla som postar bilden ovan på sitt konto, skriver ett svar som inspirerar och taggar #VinnVego är med och tävlar. På fredag den 31 oktober kommer jag dra tre stycken vinnare som vardera får ett ex av boken (värd av c:a 200 kronor).

Motiveringar kommer bedömas på om de lockar till känslor, inspiration och/eller nyfikenhet. Alla är välkomna att delta men du måste ha ett öppet konto! Tagga gärna mig också, @rockspindeln.

Regramma? Enklast är att skärmdumpa den bilden jag lagt upp för att spara den i kamerarullen om du har iPhone (håll ner startknappen och stäng av-knappen samtidigt) eller spara ner den här bilden på din mobil. Posta sen bilden från ditt eget konto. Det finns även appar för detta men det är överkurs!

Du får gärna dela det här inlägget så att fler har chans att vinna! Lycka till!

Read More

Liv

Liv

Ja, det är löning och ja, det vore ju fint med något litet extra! En mensfläck på trosan kanske? Är så sugen på den här affischen från Liv Strömquist att det inte är riktigt klokt men 1500 kronor tar emot. Det är mer än jag har betalat för mina köksmöbler, min soffa och min chiffonje – tillsammans. Grubbel, grubbel!

Om du inte kan hålla dig finns den på Grafikens hus!

Read More

Vad äter veganer till frukost?

Bananpannkakor

Den frågan svarar nu hundratals veganer på – för att Arla frågade hur drömfrukosten ser ut. Jag tänker att den länken kan vara värd att spara som inspiration!

Själv skulle jag svara (som så många andra) bananpannkakor med lönnsirap och bär på. Kanske en god smoothie till det gjord på växtbaserad mjölk och yoghurt, ekologiska bananer och jordgubbar. Alternativt en kopp varm choklad med mackor, täckta av tartex och smörgåsgurka eller jordnötssmör och banan och en skål citronlimeyoghurt med granola i. Det räcker för att göra mig mätt och belåten!

Hörde du förresten att Svensk Mjölk förlorade första ronden mot Oatly? Rackarns!

Read More

Monica

Oerhört viktigt tal av Monica Lewinsky! När hon som 22-åring blev förälskad i sin chef tvingade FBI fram en rapport om deras förhållande som sen lades ut på nätet.

När hon hängdes ut på internet och blev kallad de ord vi har för vana att kalla kvinnor som har sex var det innan Google, Facebook och Twitter ens var uppfunna. Men det påverkade hela hennes liv då och det påverkar henne, och andra kvinnor, nu.

Lyssna!

Read More

Det är dags att bli en yogi!

I dag efter jobbet träffade jag upp Gözde för mitt allra första yogapass! Vi var lite fnissiga först men det byttes ganska snabbt ut mot förälskelse. Vad härligt det är att yoga! I går på pilatespasset övade vi rörlighet så min kropp känner verkligen att den lever nu!

På Instagram tycker jag mest om en yogi som heter Kino. Hon är alltid så glad och gör saker som jag bara kan drömma om att lära mig. Vår lärare pekade ut två av deltagarna som körde passet nästan helt själva och sa att de också hade varit som vi i början. Det lät hoppfullt!

Nästa steg blir att köpa boken som Kajsa tipsade mig om. Asana Pranayama Mudra Bandha. Förhoppningsvis plockar jag upp några knep från den!

Read More