Record Store Day och ett försök att hålla mitt nyårslöfte

Körsbärsträd i Kungsträdgården

I går hade jag och min kille en riktigt fin dag som turister i vår egen stad! Vi fotade körsbärsblommor i Kungsträdgården och gick på kullerstenarna i Gamla stan, besökte Fotografiska och var rädd för ficktjuvar.

Gyllene freden

Trots att det utlovades moln sken solen från en blå himmel.

Vapiano

När vi åt lunch på Vapiano nämnde tjejen i kassan att hon tyckte att det var extra roligt att få laga mjölkfritt för att hon själv som lakto-ovo-vegetarian gärna vill minska på mängden koprodukter. Härligt! Jag tipsade henne om #vadveganeräter på Instagram och Den Stora Veganutmaningen i maj och när vi hade ätit klart (deras ratatouille är vegan) skrev jag dessutom ner lite tips på en servett som jag gav till henne. Hon blev jätteglad! Mitt nyårslöfte är ju att inspirera någon att bli vegan så håll tummarna!

Beatrice Eli på Bengans

Efter maten begav vi oss till Bengans på Drottninggatan för att se Hurula spela klockan två på Record Store Day men som tur var kom vi dit en timme innan och fick höra både Winhill/Loosehill och Beatrice Eli på köpet. Win!

Mina ögon tåras alltid av Aifos, så även nu.

Hurula på Bengans

Efter det åt vi glass på 18 smaker som har flyttat in i stora fina lokaler på Hornsgatan och har en hel disk full med vegansk glass! Vi testade deras lakrits, apelsinchoklad, banan med chokladrippel och jordnötssmör med skogsbärssylt, mums, innan vi tog en avstickare till Fotografiska. Dagen avslutades på Helens sushi i Hornstull dit jag hade längtat hela dagen för att få avnjuta deras avokadosallad med tofu. Lite snarr och en bra film på det är vad jag kallar lördag!

Read More

Se Silvana glöda hos Sway

”Swedish Rap Star Silvana Imam Discusses Speaking out Against Neo-Nazi’s in Her Country, Describes Swedish Rap Scene, Outlines What a ‘Power Pussy’ is + Performs Live”

Det här är min idol. Tanken på alla unga tjejer som får växa upp med en sådan stark förebild ger mig ro.

Sway kan ju inte annat än älska henne. Titta, lyssna, se hur hon glöder.

Read More

Just Kids

Patti Smith and Robert Mapplethorpe 1969

Vilken oerhört fin bok om vänskap, musik, poesi, konstnärskap, droger, sexualitet, kärlek och New York! Den här bilden som låg och skräpade på internet säger allt om vilket förhållande de hade. Har du inte läst Just Kids än så skriv upp den på sommarläsningslistan!

Uppföljaren M Train kommer i oktober!

Read More

Den vegetariska slaktaren

Shoarma_grijs

Äntligen kommer The Vegetarian Butcher till Sverige! Som jag skrev till honom på Twitter så finns det inget bättre ställe att lansera sina produkter på än just Goodstore. Så kul! Måste sticka dit i morgon efter jobbet och se om de har fått in något!

Kalaspiråger

Är också nyfiken på Astrid & apornas kalaspiråger som precis har dykt upp och slår vad om att Hemköp vid Hornstull har fått in nya dipmixen 3xlök som passar perfekt till mina favoritchips: 3xlök! Nu är det fredagsmys!

Read More

Genusglasögon och veganglasögon – att se på världen med andra ögon

Älskade Ängavallen

Skillnaden mellan att ha genusglasögon och veganglasögon är mindre än man kanske kan tro.

Båda ser strukturella orättvisor. Båda får höra på löjliga argument som försvarar de orättvisorna. Miljontals individer påverkas av de här orättvisorna varje år. Av många anses de här orättvisorna till viss del vara oundvikliga. En del nämner genetiska orsaker som anledning. Mediebilden av orättvisorna upprör många men glöms sen bort av alla utan glasögon. Många blir irriterade över att behöva bli påminda och känner sig anklagade. Bådas resonemang bygger på statistik och fakta men bemöts inte så. Hån är mer regel än undantag. De som har glasögon anses vara extrema när allt pekar på att det är orättvisorna som är extrema. Precis som med genusglasögon går det inte att ta av sig veganglasögon.

Jag tänker på det när ICA-Loa försöker mjölka en ko i veckans reklamfilm. Han säger att vi ska vara tacksamma för allt som kossan ger oss. Mina genusglasögon trillar nästan av näsan när han säger att korna bjuder på så mycket godsaker. För vi tar. Vi tar hennes barn, vi tar hennes mjölk, vi tar hennes liv. Hon dödas när hon är 5 år istället för 25 år för att bli till köttfärs eftersom hennes kropp inte orkar producera en lika stor mängd mjölk år efter år – trots att hon är fullt kapabel att leva vidare.

Hon får stå instängd, ofta fastbunden utan möjlighet att vända på sig, under större delen av året. På våren samlas människor för att fira att hon får komma ut, snarare än att reflektera över att hon har stått instängd under så många månader – trots att det är hennes hud som värmer oss på vintern.

Så tänker jag automagiskt varje gång jag ser reklam för mjölk, ost eller yoghurt vilket kanske förklarar varför jag inte direkt charmas av Bregottfabriken även fast jag älskar kor.

Det är nästan alltid någon annan som sätter på oss glasögon. Du kanske har fått låna en bok, blivit tipsad om ett blogginlägg eller sett ett videoklipp som någon delat och sen upptäckt att du ser på världen lite annorlunda? Då sitter dina glasögon där de ska.

Read More

What’s etik got to do with it?

Ängavallen våren 2014

När jag var liten hade min farmor en gård. Inte min farmor alltså, men nästan alla som får höra att personen de pratar med inte äter kött av etiska skäl har en. Eller så känner de någon som för länge, länge sedan behandlade djur med respekt och använder nostalgi som ett argument för att förklara sina matval i dag.

Jag undrar om det är något liknande vi syftar på när vi pratar om ”etiskt kött”? Personligen har jag väldig svårt att få ihop produktionen av kännande varelser i syfte att sälja deras döda kroppar med ordet etik. För var kommer etiken in? I lite längre utevistelse? Att de fått äta mat som är menat för dem? Att de inte behöver trängas med hundratals andra djur? Är det verkligen etik? Eller blandar vi ihop det med ett utgångsläge som under uppväxtåren ansågs som normalt?

I Karin Adelskölds sommarprat berättar hon om ett event i Dalarna där lunchen presenterades av en dalkulla som väldigt stolt berättade att fisken var fiskad i Siljan och brödet bakat för hand. Applåderna i rummet ville inte ta slut! Den indiska kvinnan som satt bredvid Karin frågade varför det blev en sådan uppståndelse varpå Karin försökte förklara för henne på engelska. Fisken var fiskad i sjön! Kvinnan på scen hade bakat brödet helt själv! Jaha, sa indiskan efter att tänkt efter ett tag, ni menar att hon klarade av att göra det utan att smutsa ner de fina kläderna!

Förväntningarna på mat är numera så låga att vi nästan förundras över att de har ett naturligt ursprung. Karin påpekar att i hästlasagneskandalen blev vi upprörda över just hästen, som har utmärkt kött för den som är lagd åt det hållet, istället för att begrunda alla E-nummer som serveras i en plastlåda för 19:90 kr.

Vi fortsätter att blunda för hur majoriteten av alla djur har det men har nu förstått att om vi betalar dubbla priset för det liv vi tar och märker upp det med etiketten etik så har nog det djuret behandlats ganska… normalt. Är vi nöjda så?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Read More