Skip to main content

När mina kollegor får beskriva mig

Innan sommaren gjorde vi en övning på jobbet där vi kollegor fick lovebomba varandra genom att skriva upp saker man verkligen uppskattar. Den listan sitter uppsatt vid mitt skrivbord så jag tänkte dela med mig av den innan mitt höj- och sänkbara skrivbord råkar riva sönder den, hehe!

Tack Helen för…

 • ditt fantastiska tålamod, viljan att dela med dig av dina kunskaper och att du är så energigivande. 🙂
 • att du alltid strävar framåt och tänker nytt, för att du är proffsig och rolig, och för att det känns så jävla bra att vara med i ditt team!
 • din kvalitet, din teamkänsla och att du delar med dig. Ditt jätteengagemang. Kul att jobba med.
 • ditt otroliga engagemang som smittar av sig och sätter så fina, bra spår i vårt arbete.
 • att du är så kreativ, smart, rolig och bra på att få en att känna sig inkluderad. Är sjukt glad över att ha dig som kollega!
 • att du är en inspirerande person. Jag kan se upp till många av dina värderingar 🙂 Gillar också starkt att du står och kämpar för vad du tror är rätt! 🙂
 • att du är en sån grym tjej! Fantastiskt kreativ och härlig person! Dessutom kick-ass på yoga!
 • att du är så otroligt skön, lyssnar och bjuder upp till skratt.
 • Kreativ, skön och väldigt hjälpsam.
 • för att du är så kompetent och duktig och hela tiden vill förbättra arbetssätt och processer.

Vi har tidigare gjort en liknande övning i kontorslandskapet där jag sitter. Jag blev inspirerad av en lek som vi lekte på kollo när jag var liten, där man under en vecka skulle vara snäll mot en person som man blev tilldelad utan att avslöja vem man var.

Jag skrev helt sonika upp lappar med namnen på alla kollegor i rummet så att alla fick en bunt med allas namn. På de fick man beskriva personen både på jobbet och privat. Dessa delades sen ut anonymt, så när man kom tillbaka efter lunchen en dag kunde det ligga en lapp under tangentbordet med en fin hälsning. Då dessa lappar också är lite solskadade lägger jag upp dem här med för att spara och bevara!

På jobbet

Nyskapande, nyfiken, vältränad, driven, pålitlig, effektiv, positiv, hjälpsam, initiativtagande, kreativ, bestämd, proffsig, noggrann och skicklig.

Som person

Självständig, naturlig, inspirerande, rolig, engagerad, bestämd, entusiastisk, fokuserad, lugn, orädd, självsäker, omtänksam och fridsam.

Du kanske blir inspirerad att göra något liknande på ditt jobb?

Viktiga röster om We Can’t Do It

We Can’t Do It

Ett av årets viktigaste program är SVT Edits We Can’t Do It som lyfter kvinnor som av olika anledningar bränt ut sig. Av de personer som är sjukskrivna för stressrelaterade sjukdomar i år är fyra av fem kvinnor. Fanna Ndow Norrby, som själv drabbats av utbrändhet, samlar några av dessa kvinnor för att samtala om deras erfarenheter och symptom, något som jag tror är en ögonöppnare för många. (Kan du tecknen för utbrändhet som ett rinnande vatten? Om inte, se länkar nedan!)

Denna serie i tre delar tolkar Svenska dagbladets Lotta Lundberg som att ”ytliga människor med ytliga ideal drabbas alltid av tomhet och utmattning”. Ingen blir klokare av att läsa hennes två krönikor om ämnet men däremot har hon fått så bra respons som jag gärna länkar till, som en naturlig del av det samtal som Fanna inledde.

Somar Al Naher

Att vara kvinna är en omöjlig ekvation

”I hundratals år har kropp och biologi varit en central del av kvinnoförtrycket. Så i stället för att omkullkasta manssamhället har resultatet blivit att kvinnor blivit en del av det manliga kapitalistiska maskineriet. Och följden har blivit att samhället inte anpassat sig efter kvinnan, eller människan om man så vill, utan kvinnan har underordnat sig samhället.”

Isabel Boltenstern

Vi får aldrig ett fucking break

Att arbetsgivare utnyttjar vår starka arbetsmoral och hotar med uppsägning om vi inte ställer upp. Att vi jobbar 150% för om vi säger nej ersätts vi av någon som går över fler lik, snabbare, än vad vi gör. Att vi sedan skoltiden lärt oss att högsta betyg är ett måste om du är tjej. Prestation, prestation, prestation.

Lägg därtill att vi dagligen står emot sexism, rasism och diskriminering. Tar ett socialt ansvar som förväntas av oss. Står upp för varandra och oss själva. Vi får aldrig ett fucking break.

Dana Pourkomeylian och Jenny Nguyen

”Kan hon hänvisa till annan källa än sin okunskap?”

Vi växer i dag upp i ett samhälle som fullständigt bombarderar oss med ouppnåeliga ideal. Perfekta betyg, perfekt kropp, perfekt partner, perfekt utbildning, perfekt jobb. Dessa ideal görs lättillgängliga genom media och finns ett klick bort från våra fingertoppar. Att det finns en länk mellan ideal förmedlade via media och kvinnors självuppfattning är visat genom flertalet studier.

Emilie Ebbis Roslund

We can do it – tills kroppen ger upp

För ett år sedan fick jag min första, fullskaliga, panikångestattack. Det var förmiddag en fredag och jag hade druckit fyra koppar kaffe och en energidryck innan klockan slagit tio. Frukosten hade jag hoppat som en strategi för att spara tid. Den här morgonen hade jag ställt klockan på 05.30 för att gå upp och extrajobba, vid sidan om mitt heltidsjobb.

Testa dig själv!

Är du i riskzonen för utmattningssyndrom?

1177 vårdguiden om utmattningssyndrom

Självskattningstest för utmattningssyndrom enligt KEDS

 

Reklam i världsklass

I veckan hade vi en två dagars workshop på jobbet med vår reklambyrå där även vår mediebyrå och Acast medverkade. Vi fick bland annat lyssna på en föreläsning om storytelling som gör skillnad för företag. Givetvis kom Nike och Apple upp som exempel, vad sägs om deras legendariska film Think Different.

Storytellings kärna

Kort summerat bygger storytelling på att vi genom våra berättelser skapar en relation med mottagaren – som för företag kan öka engagemanget och tydliggöra varumärket – om vi upplevs som äkta, relevanta och intressanta. Det gäller ju även för privatpersoner i sociala medier, tänker jag nu.

Då påpekade jag att det finns ett tydligt samband mellan Think Different-filmens budskap (”Jag tänker utanför boxen, om jag köper Macintosh”) och deras lojala målgrupp (”Jag tänker utanför boxen, som har en Macintosh”) – men jag reagerade direkt på att filmen lyfter alldeles för få kvinnor för att fånga mig. Det kanske delvis är därför jag, som både har Mac och iPhone, varken identifierar mig med varumärket (produktionshetsen!) eller känner mig särskilt lojal?

We humans crave satisfaction that comes when our identities are understood.

Bob Deutsch

Stämmer allt du fått lära dig om mjölk?

Däremot tyckte jag att exemplen på storytelling påminde mycket om min egen relation till Oatly. Hur reklamen jackar i mitt eget narrativ och förstärker det jag själv står för. Minns du att jag skrev ett blogginlägg för bara några dagar sedan om att låta Oatly bjuda in skolklasser till havreskörd? Deras nya reklamfilmer har i princip läst mina tankar. Eller jag deras? Vilket som!

Reklam i världsklass

Utöver filmerna har de även skapat för- och motboken, ett diskussionsunderlag om mjölk, något som ligger mig oerhört varmt om hjärtat. Om du inte orkar ladda ner PDFen kan du läsa alla påståenden och argument på deras kampanjsida Mjölken i skolan. Det här är reklam i världsklass, även om det i princip är noll kvinnor i filmerna, harkel!

Copyn är en ren njutning att läsa. Hatten av!

De använder exakt samma argument som jag använder, kanske inte så konstigt med tanke på att de baseras på fakta, men – och tro mig här – det är unikt att fakta används i reklam för mjölk. Alla stortavlor på stan som påstår att mjölken smakar gott för att kossan mår bra står mig upp i halsen.

Så det är ganska uppenbart varför den här typen av reklam går hem hos mig, eftersom den förstärker det jag redan står för. Men de använder sig även av en del andra knep!

The Seven Basic Plots

Christopher Booker har skrivit boken The Seven Basic Plots (De sju grundläggande handlingarna) som baseras på över trettio års forskning och summerar sju stycken handlingar, eller intriger, som ständigt återkommer i filmer, serier, tv-spel – och i reklam.

 1. Overcoming the Monster – Att vinna mot monstret (David vs Goliat, Super Mario)
 2. Rags to Riches – en framgångshistoria (tänk Askungen eller alla collegefilmer där den nördiga tjejen får en make-over)
 3. The Quest – Sökandet (Harry Potter eller Sagan om ringen)
 4. Vogaye and Return – Resan och återkomsten (liknande The Quest men här är hemkomsten extra viktig då vår hjälte har genomgått något livsavgörande under resans gång, tänk Alice i Underlandet eller Hitta Nemo)
 5. Comedy – Humor (såklart)
 6. Tradgedy – Tragedi (konceptet används ofta av välgörenhetsorganisationer. Tänk även Romeo och Julia!)
 7. Rebirth – Pånyttfödelse (någon vaknar ur koma, ex Törnrosa eller Snövit)

Jag tycker att Oatlys filmer har både 1 och 5. Skrattade rätt ut härom kvällen när Patrik Baboumian, en av världens starkaste män som givetvis är vegan, klättrar in genom fönstret för att klå ner djurmjölkens representant. Heja Patrik! Och heja Oatly!

Jag vet från erfarenhet av Apple-nördar att den här typen av hyllning är outhärdlig att utsättas för men jag kan inte rå för att älska reklam när den är så här exceptionellt bra. Enligt mitt narrativ såklart.

Vegetariska världsdagen 2017

Vegetariska världsdagen

Den 1 oktober varje år firas Vegetariska världsdagen. Vegetarisk avser sådan föda som inte härstammar från djurriket, enligt Wikipedia, dvs vegansk om man ska vara den som är den. För mig personligen har det varit väldigt intressant att följa svenskarnas förhållande till veganskt och vegetariskt under de senaste åren. För enormt mycket har hänt. Inte bara att ordet ”vegan” trycks på förpackningar, att ICA har en 30 dagars veganutmaning eller att SVT sänt det första veganska matlagningsprogrammet Vegorätt. Det har också skett en förskjutning av vem som är avsändare (inte veganer) av budskapet (ät inte djur). Allt fler identifierar sig med att äta vego och kanske framförallt, mängden produkter som företag lanserar till en bred, snarare än en smal målgrupp, har ökat lavinartat.

Lägg till sociala medier på det så har vi plötsligt ett helt nytt vegolandskap att titta runt i!

Aldrig varit enklare

Det har aldrig tidigare varit så enkelt att vara vegan. Det har aldrig tidigare varit så enkelt att vara vegan. Det har aldrig tidigare varit så enkelt att vara vegan. Det har aldrig tidigare… Jag vill verkligen att folk ska förstå det. Inte bara för att det finns mer att äta, utan även för att det är lättare att identifiera sig (plant based, raw, flexitarian osv) och du som vågar ta steget kan numera känna dig omfamnad av butiker, restauranger, miljöorganisationer och företag som faktiskt backar ditt beslut att äta grönt istället för rött.

Fler nya veganer

Jag känner många personer som inte har ätit kött på tjugo år. Men min magkänsla säger mig att det nu, vilken dag du vill i veckan, finns fler personer som inte har ätit kött på tjugo dagar. På gott och ont. Kommentarer som ”Jag har köpt en växtbaserad kaffemjölk för första gången. Hur ska jag använda den?” är inte helt ovanliga på Facebook. För många (läs: unga) som upptäcker hur djur behandlas, antingen via vänner i sociala medier eller en dokumentär på Netflix, tas beslutet att bli vego blixtsnabbt, där och då. Men det går inte att komma undan att det trots allt krävs en viss kunskap. Som tur är har mängden personer som sitter på den kunskapen aldrig varit fler och de har skapat sajter, kokböcker, nyhetsbrev, recept och annan info som de gärna delar med sig av.

Våga bryta skinkmacksnormen

Sen har vi företagen som flirtar vilt med den här relativt nya målgruppen. Många gånger, gissar jag, för att de har någon på arbetsplatsen som är vegan eller vegetarian och som driver på. För det krävs att någon är först och bryter normen. Som vågar ta plats, visa att det går och som avbeställer de där inplastade ost- och skinkmackorna till fikat. Det inspirerar i sin tur några till, som sen sprider sina egna ringar på vattnet. Och då kommer företagen på att det är ekonomiskt lönsamt att bryta mot normen, så de gör egna kopior som måste få plats bredvid de redan etablerade nykomlingarna, så de ges ännu större plats.

Överrösta av vegoinitiativ

På senare år har vegoinitiativ kommit från otroligt otippade avsändare. Vagabond, som i princip har djur i alla sina skor, skapade en Non Animal Collection. Texas Longhorn, vars motto ”vegetarian betyder dålig jägare”, började servera en vegansk ostburgare. IKEAs världsberömda köttbullar finns nu även som grönsaksditon. Och efter att hamburgerrestaurangen Max lanserat fem vegoburgare var de snabba med att lägga till ett veganskt önskemål på menyn när kunderna efterfrågade det: Oumph-lådan.

Det går knappt att gå någonstans nu utan att se nya veganska alternativ och initiativ. Polarbröd. SJ. Espresso House. Häagen-Dazs. Pressbyrån. Felix. Pastejköket. Preem. Åre Chokladfabrik. Ben & Jerry’s. Flora. Tuttifrutti. 3 vänner. Vapiano. Utöver ICAs veganutmaning, COOPs Den nya vardagsmaten, Hemköps Variera med vego och Willys Vego för alla. Utöver nya märken som Oumph!, Vegme och Pulled oats. Utöver restauranger som Taku-Taku, Mahalo och The Plant. Utöver poddar, tidningar och mässor. Utöver Facebook-grupper, Instagram-influencers och Youtube-kanaler. Utöver foodtrucks, matkassar och stjärnkrogar.

Till och med restaurangen vid Drottningholms slott har en veganburgare! Men så kostar den 175 spänn också. (En av stans godaste!)

Vego är ingen trend längre

Varje gång jag plockar upp en produkt med veganmärkning, säg en färdig pizzadeg, så blir jag alldeles varm i hjärtat. För att alla dessa små steg, alla kampanjer som fokuserar på vego, alla diskussioner i kommentarsfälten på Facebook (okej, inte alla), alla samtal och vänliga mail till butiker och företag som uppmuntrar dem att ta in och producera fler vegoprodukter leder oss bort från den gamla normen och mot en ny. Och vi är så nära nu.

Vego är inte längre en trend. På Vegetariska världsdagen 2017 är vego bara där. Som jag har längtat!

Låt det ta år då

Oktober 2015

Jag har alltid gillat olika kråkpositioner då de bjuder på en härlig utmaning.

All funktionell styrka och boxning börjar ge utdelning. #helenyogar

Ett inlägg delat av Helen Alfvegren (@rockspindeln)

Också oktober 2015

Ju mer jag leker desto mer faller bitarna jag gillar på plats. (Klicka på bilden för att se videoklipp, klicka på bilden för att stoppa videoklippet.)

Yoga är som ett pussel. Plötsligt passar alla bitarna. (Så glad över denna!) #helenyogar

Ett inlägg delat av Helen Alfvegren (@rockspindeln)

Juni 2016

Förra sommaren försökte jag mig på vad jag kallar en sidokråka. Att gå ner från huvudstående med båda benen på en arm och sen upp med huvudet. Det gick så där i början!

Försöker gå från huvudstående till typ sidkråka? Sidkråka. #helenyogar #övaöva

Ett inlägg delat av Helen Alfvegren (@helenyogar)

Oktober 2016

Ändå gav jag inte upp.

Varje gång jag ser dig blir jag varm. #helenyogar

Ett inlägg delat av Helen Alfvegren (@helenyogar)

December 2016

Ofta får jag till positioner om jag övar på något helt annat. Eller något liknande.

Februari 2017

Skam den som ger sig!

Kråklek inspirerad av veckans yogapass på jobbet. #helenyogar

Ett inlägg delat av Helen Alfvegren (@helenyogar)

September 2017

Och slutligen, när jag inte tänkt på den på länge, sitter sidokråkan som den ska.

Givetvis med The Weeknd som soundtrack. När Spotify summerar mitt musikår kommer de häpna över mängden låtar jag lyckats tjejlyssna på med en och samma artist.

Placerar helst mattan vid soluppgången. (Var tvungen att testa denna igen!) #helenyogar

Ett inlägg delat av Helen Alfvegren (@helenyogar)

Nu ska jag bara ge mig på att placera benen på andra armen och se om jag får upp huvudet! Så kämpa på, även om det tar år. Det är så värt det!

Halsbandet som fastnar i mitt ansikte i alla videos är för övrigt hjärtat jag fick från mitt hjärta.