Tofuspett på Helens sushi

Bland det godaste jag någonsin ätit: wokade sobanudlar med tofuspett på Helens sushi vid Hornstull. #vadveganeräter

Tips! Helens sushi vid Hornstull är bäst i stan, punkt. Om du ser att de har sobanudlar med tofuspett på menyn (svarta tavlan) så välj den rätten och njut av den godaste tofun du någonsin ätit, smarriga nudlar och roliga svampar. Rakt av det godaste jag någonsin ätit.

Tänk att det var this close att jag valde avokadosalladen med tofu (som är bland det bästa jag vet) av gammal vana istället!

Read More

En halv dag till skogs

Syns jag ens?

I morse gick vi upp tidigt, läs sju, för att packa matsäck och bege oss ut i skogen alldeles i närheten. Extrem-spåret på 15 kilometer är otroligt vackert och går uppför branta berg och backar, över stockar och rötter, genom blötmark och barrskog. Omöjligt att inte stanna upp och härma träden!

Matsäcken är packad för en dag i skogen!

Vi åt frukost på en mossig sten i solen men stötte även på regn, hagel och ett gäng lamm i koppel som var ute på äventyr precis som vi. Stegräknaren slutade på närmare 24 000 steg vilket är perfekt eftersom vi har en stegräknartävling på jobbet som jag gärna vill vinna. Så himla fint sätt att spendera en halv dag på!

Read More

Det pågår något slags lajv i Bregottfabriken

Ängavallen våren 2014

Missa inte Uppdrag gransknings program om den svenska mjölkkrisen som jag bloggat om tidigare.

Bilden av Arla som ett svenskt litet lyckligt kooperativ stämmer inte sedan 15 år tillbaka. År 2000 gick Arla ihop med danska MD Foods istället för finska Valio för att bilda Arla Foods som numera har 13 400 mjölkbönder i sju olika länder med produktion i 13 länder och totalt 19 000 anställda på kontor i 19 länder. De är med andra ord ett multinationellt företag som likt Volvo och IKEA spelar på sin svenska bakgrund för att skapa trygghet och nostalgi hos sina konsumenter. Konsumenter som knappast vet om att Kesella, Kvarg och den populära hushållsosten görs av danska eller tyska bönder.

Visste du att endast ekologiska Bregott garanterat innehåller svensk mjölk? Resten av Bregottfabrikens smörbyttor kommer från kor som står instängda i Finland och Danmark. En kan tycka att det här kommuniceras väldigt otydligt i deras reklam så från och med nu i maj pågår ett varumärkesarbete för att förtydliga kommunikationen mot konsumenterna. Den blå kannan märkt med svensk mjölk eller svensk grädde kommer att symbolisera det blågula ursprunget och från och med juni kommer produkter med mjölk från andra länder få en tydligare märkning, enligt Arlas hemsida. Av alla de laddade ord vi använder för att öka försäljningen (närproducerat, inredd bur, etiskt kött) så är svenskt det allra starkaste. Men hur mycket är det värt för en bonde?

Bönderna i Granskning nämner att det är ett kall, en livsstil, att vara bonde. De jobbar dygnet runt med att hålla våra öppna landskap öppna men trots den samhällstjänsten tjänar de inga pengar på sina produkter. Tvärtom. En mjölkbonde nämner att hon förlorar 2500 kr. Per dag. Men de vill ändå inte erkänna att de är dåliga affärsmän, trots att affärsmodellen uppenbarligen inte fungerar. Det är tack vare att Arla inte betalar dem ordentligt – tack vare att konsumenterna inte förstår värdet av en produkt som de tar för givet – tack vare att bilden av Bregottfabriken är en lögn?

Vi har alla fått lära oss att mjölk ger starka ben, som att reklambudskap plötsligt är sanna bara för att de kommer från bönder, utan att ifrågasätta nämnvärt att vi bor i ett land med rekordhög benskörhet eller att många av de människor som valt att bo här kommer från delar av världen där de inte ens tål mjölk som kommer från en annan art. McDonalds vann häromdagen Årets annonsör på Stockholm Media Week för att de så framgångsrikt lägger 1 000 000-tals kronor på att marknadsföra en produkt som består av upp till 100 djur för ynka 10 kronor. Djur som började sina liv i just mjölkindustrin. Det sambandet nämns sällan på stortavlor eller tevereklam.

I dag kom dessutom nyheten att Arla, som säger sig stå för mänskliga rättigheter, beslagtagit pass för 600 gästarbetare i Saudiarabien. Är detta ett företag som konsumenter vill stödja ekonomiskt? Nä. ”Det var droppen” skrev någon som en reaktion på Twitter men frågan är hur länge han står för det. Min vän Patrik skrev i går på Aftonbladet att hyckleriet är en svensk paradgren. Vi står upp för mänskliga rättigheter och är emot diktaturer men köpte ändå förrförra året 1 260 000 resor till Thailand (som styrs av militärjunta), Egypten (som mördar oliktänkande), Kina (som censurerar oliktänkande), Förenade Arabemiraten (som styrs enligt sharia-lagar) och Turkiet (som innehar världsrekordet i antal fängslade journalister). Varje gång missförhållandena för djur eller människor kommer på tapeten så blir vi ordentligt upprörda – och den känslan är riktig- men sen händer något.

Det är som att människan balanserar sitt samvete genom att väga upp de dåliga handlingarna med de goda. I Naomi Kleins This Changes Everything skriver hon att konsumenterna förväntas göra miljömedvetna och rättvisa val men hur är det egentligen med företagen? Borde de inte ha en strategi för att göra rätt saker från början istället för att betala i efterhand för att göra rätt för sig? Och när jag ändå är igång – borde inte det som sägs i reklamen vara sant?

Havre skördas på de öppna landskapen av svenska bönder och går utmärkt att dricka, bre på mackan, vispa till grädde, ha i maten eller klicka en skvätt på fredagstacon. Inget djur behöver bli till köttfärs. Ingen bonde behöver gråta för att de inte får betalt ordentligt. Det kallar jag en bra affärsmodell.

Read More

Flash Tattoos månne?

Är det jättelöjligt att jag vill ha guldglittrande låtsastatueringar på stranden i sommar? Sheebani från Flash Tattoos väcker ett orimligt ha-begär!

Tänker till den här baddräkten bland annat.

Kanske det ultimata beviset för att jag stilmässigt inspireras mest av de yogis jag följer på Instagram?

Read More

Nytt jobb!

Morgonpromenad till jobbet feat bro, hägg, rådjur, blå himmel mfl.

Jag har inte hunnit skriva det än men jag har börjat på ett nytt jobb som jag trivs otroligt bra på! Mentalt är jag så peppad på stegtävlingar, passerkort och fikaraster att jag inte känner igen mig själv!

Här är en bild från i morse när jag och min kille tog sällis till jobbet, han jobbar nämligen mittemot mig, tvärs över järnvägen. Så fint sätt att starta morgonen tillsammans! Och ett bra sätt att samla poäng till stegtävlingen såklart!

Read More

Vad veganer äter

Det är ju ändå lördag. Eller fredag? Pulled Oumph! #vadveganeräter

Pulled Oumph! med klyftpotatis, dill, vitlökssås och sallad.

Nasi goreng med massa grönsaker. Mums! #vadveganeräter

Nasi goreng med sparris.

Vi kommer "leva på potatissallad i sommar" så här kommer receptet: blanda lite mer Oatlys iMat fraiche än COOPs x-tra "lätt majonnäs" ihop med kokad potatis, en halv hackad rödlök och kryddor. Valfritt med en klyfta vitlök och dill men hey! #vadveganeräte

Tzay med potatissallad och just det, dill!

Bästa hänget med bästa gänget!

Jag äter inte mina vänner, som i den där låten. Det innebär att min mat är skördad, inte mördad. Ät vego för djuren, naturen och hälsan men framförallt för att det är så gott!

Read More

Eftersom det ska regna hela dagen i morgon

Odjurets burgare med cashewmayo kan vara det godaste foodtrucks har att erbjuda! #vadveganeräter

Trots ett rekordkallt maj äter vi glass varje dag och fryser! Foodtrucken Odjuret har den godaste burgaren jag vet men då har jag inte hunnit prova Mögels variant än!

Nya skor, nya skav. #aj

I går köpte jag tyg till sommarprojektet och nya pjucks! Så blommiga att det räcker och blir över!

Vårdofter inomhus.

Mitt kök doftar numera av syrener, hägg och körsbär. Och mat!

Bring on åtta grader och regn! Jag tänker yoga, gå på bibblan och baka, så det så!

Read More

Veganstrumporna är PÅ! Tvätta spegeln har inte blivit AV!

Veganstrumporna är PÅ! Tvätta spegeln har inte blivit AV!

I morse vaknade vi riktigt tidigt av ljuset så det var lika bra att gå upp för att ta vara på den fina dagen! Började med yoga men istället för att komma iväg och springa efter frukost satte jag igång att städa vilket var dumt. Kände plötsligt (?) av tröttheten och hade en massa ursäkter, trots att jag har längtat efter att få springa i flera dagar. Till slut blev jag i princip utkastad vilket hjälpte enormt och när jag väl sprang längs kolonistugorna vek jag av och fortsatte uppför berget, in i skogen, över nedfallna tallar vilket var en tacksam liten utmaning.

Du rör dig så vackert.

Det fina delmålet är att komma ner till vattnet och springa längs med det bort till badplatsen och så tillbaka. Det är så härligt att se vatten, klippor, skog och båtar! Lyssnade på min spring-lista, som nog måste uppdateras snart, och när jag knappt orkade längre slumpades Silvana Imam fram så att jag fick lite extra styrka den sista biten. Sprang mitt allra snabbaste vill jag lova! Musik, sol och löpning är (en fin del av) livet.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Read More